Salgın hastalıkların çemberindeki Afrika ülkesi: Nijerya

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da yüzlerce kişi, kolera, çocuk felci, sıtma, ishal ve maymun çiçek virüsü gibi salgın hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Ülkenin kuzey eyaletlerinde menenjit, kolera, sıtma, çocuk felci ve ishal salgınları görülürken orta bölgesinde teşhis edilemeyen hastalıklar ve güney eyaletlerinde de maymun çiçek virüsü salgını etkisini gösteriyor.

Federal hükümetin salgın hastalıklara karşı tedbirler almasına karşın ülkede temiz su ihtiyacının karşılanamaması ve tıbbi müdahalenin anında ve etkili bir biçimde yapılamaması, salgınları ve ölüm oranlarını artıran sebeplerin başında geliyor.

MAYMUN ÇİÇEK VİRÜS NİJERYA'DA 7 EYALETE YAYILDI

İlk olarak güney eyaletlerden Bayelsa'da geçen hafta baş gösteren maymun çiçek virüsü salgını, kısa sürede ülkenin 7 eyaletine yayıldı.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi, Bayelsa eyaletindeki salgının Rivers, Ekiti, Akwa Ibom, Lagos, Ogun ve Cross Rivers eyaletlerine de yayıldığını ve toplamda 31 kişide virüs tespit edildiğini açıkladı. Hastalar karantinaya alınırken ülkede şimdiye kadar maymun çiçek virüsü kaynaklı ölüm görülmediği belirtildi.

Hayvanlardan insanlara geçtiği tahmin edilen maymun çiçek virüsüne Nijerya'da ilk kez 1970'li yıllarda rastlanmıştı.

TEŞHİS EDİLEMEYEN HASTALIKLAR

Kolera, sıtma ve ishal gibi salgın hastalıkların sıklıkla görüldüğü Nijerya'da teşhis edilemeyen hastalıklar da onlarca can alıyor.

Ülkenin orta kısmanda bulunan Kogi eyaletinde ağustos ayında 50 kişi ishal, kanlı kusma ve yüksek ateş şikayetinin ardından hayatını kaybetti.

Salgın gün geçtikçe etkisini yavaş yavaş düşürürken Nijerya Sağlık Komisyonu Başkanı Saka Audu, hastalığa teşhis koyamadıklarına dikkat çekti.

Audu, hastalığın başlangıçta Lassa sıtması olduğunu düşündüklerini ancak vakalarda kanlı kusma da görüldüğü için başka testler de yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.

NİJERYA'DA 1,4 MİLYON KİŞİ İÇİN KOLERA TEHDİDİ

Ülkede 2017'nin yaz aylarında etkisini artıran kolera salgını nedeniyle 1,4 milyon kişi tehdit altında yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından geçen ay yapılan açıklamada, "Kolera salgını nedeniyle Nijerya'nın kuzeydoğusunda yaşayan ve 350 bini 5 yaşından küçük çocuk olmak üzere 1,4 milyon kişinin sağlık şartlarıyla ilgili kaygılar artıyor." ifadelerine yer verildi.

Salgının yayılmasında en önemli etkenin, halkın içme suyu ihtiyacını hayvanların da kullandığı sulardan karşılaması olduğu belirtildi.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Yobe ve Adamawa eyaletlerinde bulunan mülteci kamplarında temiz su ve hijyenin olmaması yüzünden bölgede kolera salgını yayılıyor. 16 Ağustos'tan bu yana 44 kişi kolera salgını nedeniyle hayatını kaybetti.

KEBBİ'DE İSHAL SALGININDA 20 KİŞİ ÖLDÜ

Ülkenin kuzeybatısındaki Kebbi eyaletinde, eylül ayındaki istatistiklere göre ishal salgını nedeniyle 20 kişi yaşamını yitirdi.

Hükümet, eyaletin Koko, Basse, Birmin Kebbi ve Shanga bölgelerinde etkili olan salgına tıbbi malzeme ve ek sağlık personeli göndererek engel olmaya çalışıyor.

ÇOCUK FELCİNE KARŞI AŞI YAPILAMIYOR

Son olarak 2016'da Boko Haram örgütüne yönelik operasyon sonrası kurtarılan çocuklarda tespit edilen çocuk felcine karşı güvenlik gerekçesiyle yeteri kadar önlem alınamıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da Boko Haram'ın saldırılar düzenlediği Çad Gölü çevresinde yaşayan çocukların, bölgeye aşı ulaştırılamaması nedeniyle çocuk felci riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

MENENJİT SALGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Nijerya'da binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine neden olan menenjit salgını ise haziran itibarıyla kontrol altına alındı.

Nijerya Sağlık Bakanı Isaac Adewole, haziran ayında yaptığı açıklamada, 25 eyalette görülen menenjit salgınının kontrol altına alındığını ve salgın nedeniyle ülke genelinde bin 166 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Daha çok Zamfara, Sokoto, Kano, Katsina, Kebbi ve Yobe eyaletlerinde görülen hastalığın sona ermesinde ülkedeki hava değişiminin etkili olduğu düşünülüyor.

Ülkede 2015'te 131 kişinin, 2016'da da 33 kişinin ölümüne sebep olan menenjit beyinden başlayarak tüm vücuda yayılıyor ve hava yoluyla bulaşarak çeşitli sakatlıklara ve ölüme yol açabiliyor.

LASSA SITMASI ONLARCA CAN ALDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, sadece haziran ayının ilk haftasında 501 kişiye Lassa sıtması teşhisi konuldu. Hastalardan 104'ü hayatını kaybetti.

36 eyaletten 19'unda etkili olan salgın, 2015 ve 2016 yıllarında 101 kişinin hayatına mal oldu.

Besin kaynaklarının kirlenmesi sonucu farelerden insanlara geçtiği belirtilen Lassa sıtması, ağır kanamalara yol açıyor ve çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor.

EL YIKAMAK TIBBİ MÜDAHALEDEN DAHA ÖNEMLİ

Ülkede temiz su ihtiyacının karşılanamaması, insanların hijyene özen göstermemesi ve tıbbi müdahalenin anında ve etkili bir biçimde yapılamaması salgınları ve ölüm oranlarını artıran sebeplerin başında geliyor.

Nijerya Su Araştırmaları Bakanı Süleyman Adamu, geçen hafta yaptığı açıklamada, su kullanımı ve suya bağlı hastalıklar nedeniyle ülke çapında yılda 5 yaşından küçük 59 bin çocuğun hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Bakan Adamu, temizliğin hastalıkları önlemede tıbbi müdahalelerden daha etkili olacağına işaret ederek toplumun yüzde 87'sinin ellerini yıkamak için temiz suyu olmadığını sözlerine ekledi.

NİJERYA'DA SITMAYA KARŞI AŞI KAMPANYASI

Hükümet, salgın hastalıklara karşı aşı kampanyası ve toplumu bilinçlendirme gibi çeşitli yollarla önlem almaya çalışıyor.

Yaz aylarında Sokoto eyaletinde başlayacak çalışmalar çerçevesinde eyaletteki sağlık çalışanlarının, sıtmayı önlemek için ev ev gezip yaklaşık 1 milyon çocuğu ücretsiz olarak aşılaması planlanıyor.

Sıtmayla mücadele kapsamında sivrisineklerin önlenmesi için halka yaklaşık 3 milyon sivrisinek tülü dağıtılması da öngörülüyor.

Diğer taraftan hastalıklarla mücadele için kanaat önderleri ve dini liderlere çağrı yapılarak toplumun salgınlara karşı uyarılması ve bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Yorumlar