Orionid meteor yağmurunun ne zaman ve saat kaçta izleneceği belli oldu

Her yıl aynı tarihlerde dünyamızı ziyaret eden Orionid meteor yağmuru 2016 yılında 21 Ekim tarihinde gerçekleşecek. Görsel şöleni ne zaman ve saat kaçta başlayacak merak edenler için gece saat 1 izlenmeye başlanacak.

Bu gece gökyüzün meteor yağmuru şenlendirecek. Her yıl yaklaşık olarak aynı tarihte gerçekleşen Orion meteor yağmuru ne zaman ve saat kaçta başlayacağını merak edenler için, bu gece saatlerinde başlayacak olan devasa Orion meteor yağmuru gece saat 1 ile 4 arasında başlayacak olup meteor yağmuru 7 Kasım 2016 pazartesiye kadar devam edecek. Her yıl gerçekleşen meteor (Orionidlerin )yağmurunun bu adla anılmasının sebebi olarak, Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor olması.2 Ekim tarihi gibi Dünya’ya ulaşmaya başlayan göktaşlarının en yoğun yaşandığı tarihler 20 ile 22 Kasım arasında olacak.

KAYAN YILDIZ ŞÖLENİ YAŞANACAK

Her sene hemen hemen aynı tarihlerde gökyüzünü şenlendiren Orionidler bu yılda bizlere görsel şölen sunmaya hazırlanıyor. 2 Ekim tarihi gibi Dünya’ya ulaşmaya başlayan göktaşlarının en yoğun yaşandığı tarihler 20 ile 22 Kasım arasında olacak. 7 Kasım‘a kadar görülmeye devam edecek olan meteor yağmuru,  gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler meteor yağmurunun yoğun olarak yaşanacağı 20 ve 22 Ekim tarihleri arasında olacak.

SAAT 01.00’de İZLENEBİLECEK

Bu gece başlayacak olan Orion yağmuru özellikle gece saat 1 ile 4 arasında gerçekleşecek. Bu muhteşem doğa olayını izlemek isteyenlerin ışık kirliliği olmayan bir bölgede olmaları avantaj sağlarken, kayan yıldız adı da verilen göktaşlarına tanık olabilecekler.  

ORİONİD METEOR YAĞMURU BAŞLADI

her yıl Ekim ayında gerçekleşen bir gökyüzü şöleni Orionid meteor yağmuru bu yıl 2 Ekim – 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor. En iyi gözlem tarihi ise 20 Ekim’i 21 Ekim’e bağlayan gece olacak. Orionidlerin bu adla anılmalarının nedeni, Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor. 20 Ekim gecesi en yoğun döneminin yaşanacak

İZLEMEK İÇİN KARANLIK ALANLARA GİDİN

Bu akşam yoğun olarak geçekleşecek olan meteor yağmuru (Kayan yıldızları) görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Şehirde olanlar için ise yapacak pek fazla bir şey olmamasına karşın, yine de göktaşı görme olasılıkları bulunuyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır. Kayan yıldız ve göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Yine de dikkatinizi belli bir bölgede tutmaya karar verdiyseniz, ufuktan yukarı doğru üçte ikilik bir kısmı tercih edebilirsiniz; tabii orada aşırı bir ışık kirliliği yoksa.   

ORİONİDLERİN KÖKENİ

Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs’ta oluyor. En son 1986’da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor.

ORİONİD METEOR YAĞMURU 2016

Yorumlar