Cinsel istismar sonrası evlilikte af düzenlemesi tekrar Meclis'te!

Meclis'in gündeminde, çocuğa cinsel istismar sonrasında mağdur ve failin evlenmesi halinde af düzenlemesi var. Daha önce Meclis'e getirilmiş fakat tepkiler sonrasında geri çekilmiş olan düzenlemenin geri getirilme haberi tepkilere yol açtı.

Meclis'in gündeminde, çocuğa cinsel istismar sonrasında mağdur ve failin evlenmesi halinde af düzenlemesi var. Daha önce Meclis'e getirilmiş fakat tepkiler sonrasında geri çekilmiş olan düzenlemenin geri getirilme haberi tepkilere yol açtı.

Meclis'in gündemine 2016'dan sonra tekrar getirilen düzenleme tepkilere neden oldu. 2016 yılında Meclis'e sunulmuş olan düzenleme kamuoyunun büyük tepkisi ardından geri çekilmişti. Düzenlemeye göre, bir çocuğa cinsel istismar uygulanır ve fail ile mağdur evlenirse, cezanın ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması öngürülür. Bu düzenleme tekrar gündeme getirildi.

Düzenleme ile bir kesim, düzenleme sonrasında çocuk yaşta evliliklerin önünün açılacağını öne sürerken, cezaevinde bulunan 10 bin kişinin de tahliye edileceğini iddia etmekte. 

10 bin kişiye tahliye

AK Parti’nin, cezalarla mağduriyet yaşandığı gerekçesi ile öne sürdüğü  “erken yaşta evliliklerden kaynaklanan cezaları affedecek” düzenlemesiyle birlikte cezaevindeki 10 bin kişinin tahliye edileceği öne sürülüyor.

Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evlilikler düzenleme dışında

Tartışmalı yasa teklifine göre af kapsamına girebilmesi için taraflardan birinin reşit olmaması ve evliliklerinin resmi olarak devam etmesi şartı aranıyor. Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evlilikler düzenleme dışı kalacak. Bu düzenleme dışı kalma durumunun mağdur durumda olan çocuk yaşta evliliklerin yine tehdit yoluyla susturulmasının önüne nasıl geçileceği belirsizliğini koruyor.

2016'de geri çekilmişti

Düzenlemeyi  AK Parti, 2016’da Meclis’e getirmiş fakat tepkiler üzerine geri çekmişti. 2016 döneminin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, “Düğün yapılmış, dernek yapılmış, gelmişler, hediyeleri takmışlar, resmen evlenmişler” demişti.

 

''Çocuk tacizlerinin artmasına sebep olur''

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Bu düzenleme bütün kadınların daha erken yaşta mağdur edilmesine, çocuk tacizlerinin artmasına sebep olur. Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’ne imza atmış bir ülkenin bunu Meclis’e tekrar getirmesi akılsızlık olur. Seçim öncesi bu düzenlemenin gündeme gelmesi pire için yorgan yakmak olur. ‘Mağdur’ sayısı mücadeleci kadından çok daha az. Oybirliği bizleri ilgilendirmez. Bu ülkeye zarar verecek bu adımı atanlar karşısında kadın derneklerini bulur. Bu ülke cemaatlerin dini kullanarak çocukların hayatına müdahale etme olayını kabul edecek kadınlardan oluşmuyor. Mücadeleye devam edeceğiz. Mücadele de kazandırır.” dedi

''Yeni failler için de özendirici''

Çocuk hakları savunucusu Ezgi Koman tarafından “Bu öneri kadınların, çocuk örgütlerinin baskısıyla, toplumun karşı çıkmasıyla geri çekilmişti. Yeniden böylesi bir maddenin gündeme gelmesi kabul edilemez. Çocukların hakları açısından oldukça endişe verici. Çünkü çocuk evlilikleri hak ihlalidir, çocuğa yönelik cinsel şiddettir. Böylesi bir af, bu ihlali, suçu gerçekleştirenlerin cezasız kalmasına, yeni failler için de özendirici olmasına yol açacaktır. Böylesi bir düzenleme çocuk evliliklerinin meşrulastırılmasıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar