Sarıbal: "Tarıma, desteği mutlaka vereceğiz"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, tarıma, gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 1'inden aşağı olmayacak miktarda desteği mutlaka vereceklerini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Millet İttifakı'nı oluşturan altılı masa tarafından hazırlanan ortak politikalar mutabakat metninin kamuoyuna deklare edildiğini anımsattı.

Metinde yer alan tarımla ilgili maddelerin ilkinin, Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı" olarak yeniden yapılandırmak olduğunu belirten Sarıbal, hem tarım ülkesi olan Türkiye'de üreticilerin desteklenmesini sağlayacaklarını hem de tarımsal üretimin işlenmesini en iyi şekilde yöneteceklerini söyledi.

Tarım politikaları konusunda iki paradigmaları olduğunu belirten Sarıbal, şöyle devam etti:

"Bir tarafta çiftçinin zarar etmeyeceği, sürekli üreteceği ve korunacağı bir sistem, öbür tarafta 90 milyon insanın yeterli bir gelirle sağlıklı ve dengeli gıdaya ulaşabilmesini istiyoruz. Türkiye'de ne yazık ki ikisinin de olmadığını biliyoruz. Çiftçinin sürekli üreterek zarar ettirildiği ve sürekli göçe zorlanıp mülksüzleştirildiği, diğer taraftan tüketicinin açlık sınırının altında asgari ücrete mahkum edildiği tarihsel bir dönemi yaşıyoruz. Bu temel analiz üzerinden Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığımızın aslında isminin değiştirilmesiyle beraber ne yapmak istediğimizi büyük fotoğrafta anlatmaya çalışıyoruz.

Tarıma, iktidarın yasalara koyup uygulamadığı GSMH'nin yüzde 1'inden aşağı olmayacak miktarda desteği mutlaka ve mutlaka vereceğiz. Bu, olmazsa olmazımız. Çünkü bütün yapacağımız bu işleri gerçekleştirebilmenin yolu doğru bir desteklemeden geçmektedir."

Yorumlar