Osmanlı çöktü, Ortadoğu'da huzursuzluk ortaya çıktı

Tunus el-Nahda hareketi lideri Gannuşi, "Osmanlı İmparatorluğu'nun çökmesinden sonra Ortadoğu'da bir huzursuzluğun ortaya çıktığını söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

 Tunus el-Nahda hareketi lideri Raşid Gannuşi, Arap Baharı sonrasında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yeni bir döneme girildiğini belirterek "Burada demokratik geçiş sürecinden bahsediyoruz ve bu sadece bir zaman ve bunun bedelinin ne olacağı meselesi." dedi.

TRT World'ün güncel, kültürel, politik, ekonomik ve sosyal çıkmazlara çözümler aramak amacıyla bu yıl ilk kez İstanbul'da "Belirsizlik çağında değişime ilham olmak" temasıyla gerçekleştirdiği "TRT World Forum"da "Ortadoğu Bölgesinde Yükselen Eğilimler ve Yeni Tehditler" başlıklı panel düzenlendi.

TRT World'ün sunucusu İmran Garda'nın moderatörlüğünü yaptığı panele Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Tunus el-Nahda hareketi lideri Gannuşi, İnter Media Direktörü Jonathan Nicholas Powell ve Doha Brookings Merkezi Direktörü Dr. Tarık Yusuf katıldı.

Tunus el-Nahda hareketi lideri Gannuşi, panelin açılışında yapıtığı konuşmada, Ortadoğu bölgesinde olup bitenlerin düşünüldüğü zaman iyimser kalmanın çok kolay olmadığını belirterek yurtlarından edilen insanların sınırlarda yığıldığının görüldüğünü ve şanslı olanların Birleşmiş Milletlerin (BM) verdiği çadırlarda kaldığını kaydetti.

Bu insanların farklı sebeplerden dolayı kendi atalarının topraklarından ayrılmak zorunda kaldığına dikkati çeken Gannuşi, "Bu insanlar güzel yaşamlarını bir kenara bırakıp açlıkla boğuşmak zorunda kalmış, hatta kimi zaman hayatlarını tehlikeye atıp balıklara yem olmayı bile göze almış insanlar." diye konuştu.

Gannuşi, dünya nüfusunun zengin olan yüzde 20'sinin dünya kaynaklarının yüzde 80'ini tükettiğini ve kullandığına işaret ederek bu nedenle çok sayıda kişinin yoksullukla mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.

Dinler arasında da hoşgörüsüzlüğün yayıldığına dikkati çeken Gannuşi, "Kadim demokratik toprakların bile bu giderek artan etnik şovenizmden kurtulamadığını görmekteyiz." dedi.

Gannuşi, siyasi alandaki gelişmeler gözlemlendiğinde bütün yaşananların din temelli olduğunu ve ulus devlet kavramının bu konuda çok şey anlattığını dile getirerek "Özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun çökmesinden sonra Ortadoğu'da bir huzursuzluğun ortaya çıktığını söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar