Ögeday'ın oğlu Güyük Han kimdir? Tarihte var mı?

Diriliş Ertuğrul'a yeni katılan Ögeday'ın oğlu Güyük Han kimdir? İzleyiciler Ögeday'ın oğlu Güyük Han tarihte var mı sorusunun yanıtını merak ediyor.

Diriliş Ertuğrul'da bu akşam itibariyle yeni bir devir başlıyor. Diriliş Ertuğrul bu akşam yayınlanacak bölümden sonra 3 aylık bir süreyle yaz tatiline giriyor. Dizinin izleyicileri Ögeday Han'ın ölümüyle büyük bir şok yaşamıştı. Ögeday'ın ölümüyle beraber yerine oğlu geçmişti. Şimdi izleyiciler Ögeday'ın oğlu Güyük Han kimdir sorusunu sormaya başladı. Ögeday'ın oğlu Güyük Han, Göyük Han ya da Küyük Han olarak da bilinmektedir. Cengiz Han'ın torunu, Ögeday'ın oğlu ve ardından gelen hükümdardır. Ögeday'ın oğlu Güyük Han tarihte var mı sorusu böylece yanıt bulmuş oldu. Güyük Han ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

GÜYÜK HAN KİMDİR? 

Diriliş Ertuğrul'un tarihsel karakteri Güyük Han kimdir sorusu merak ediliyordu. Güyük Han, Göyük ya da Küyük olarak da bilinmektedir. 19 Mart 1206 tarihinde dünyaya gelmiştir. Babası Ögeday'dır. Dedesi ise Cengiz Han'dır. Eşi Oghul Qaimish'dir. 2 kardeşi vardır ve isimleri Kadan, Godan Khan olarak bilinir. 24 Ağustos 1246 – 20 Nisan 1248 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Annesi idari, dini ve hukuki konularda yetki sahibi olan kişilerin yetki ve vazifelerini vekil olarak yürütmekteydi.

Cengiz Han'ın torunu, Moğolların büyük kağanı Ögeday'in büyük oğlu ve ardılıdır. Aynı zamanda naiplik görevi yapan annesi Töregene'nin siyasî manevraları sayesinde 1246'da toplanan kurultayda büyük kağan seçildi. https://www.ajanshaber.com Batı Hıristiyanlığınca heretiklik olarak kabul edilen Nasturilikten büyük ölçüde etkilendi ve çevresine Hıristiyan danışmanlar topladı. Hanlığa seçilişi Cengiz'in öteki torunu, Rusya fatihi ve Altın Orda Devleti'nin kurucusu Batu'nun tepkisini çektiyse de, erken ölümü Moğol İmparatorluğu'nun tümüyle parçalanmasını önledi. 1248 tarihinde hayatını kaybetti.

ÖGEDAY HAN ÇOCUKLARI

Cengiz Han'ın oğullarından biri ve mirasçısı olan Ögeday Han, bugünlerde vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırmalara konu oluyor. Ögeday Han'ın çocuklarının kim olduğunu merak eden vatandaşlar, konu hakkında araştırma yapıyor. Ögeday Han ya da diğer bir telaffuzla Ögeday Kaan döneminde Moğol egemenliği Güney Çin’den Batı Rusya’ya dek genişlemiştir. Doğum tarihi kesin değildir. Gobi Çölü’nde keçede (çadırda) doğdu, 11 Aralık 1241’de Karakurum yakınlarında öldü. Batı kaynaklarında Occoday, Hocotha, Etheracan, Ectais, Ocuai, Türkçe’de ise Oktay adları ile tanınmıştır.

Tarihi kaynaklara göre Ögeday Han'ın 8 çocuğu vardır. Bunların isimleri ise; Güyük Han, Huden, Hoçu, Horaçar, Haşi, Kadan, Melig, Sürkhakhan

Yorumlar