10 Temmuz 2026 Cuma
Twitter
Nsosyal
Instagram
AjansHaber Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Vazgeçilmez yere sahip iki NATO müttefiki olarak çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Vazgeçilmez yere sahip iki NATO müttefiki olarak çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Polonya ile 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize erişmemizin ardından 15 milyar dolarlık hedef belirledik. Yeni hedefimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında iki ülke arasındaki köklü ilişkilere vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelerde bulundu:

"Polonya ile 6 asrı aşan köklü tarihimizden aldığımız güçle iki müttefik ve stratejik ortak olarak her alanda iş birliğini geliştiriyoruz. Bugünkü istişarelerimizde bu irademizi tekrar teyit ettik, atacağımız müşterek adımları değerlendirdik.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geldiği seviyeye değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize erişmemizin ardından 15 milyar dolarlık yeni hedef belirledik. Yeni hedefimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz." dedi.

Polonya’da Türk müteahhitlik firmalarının üstlendiği projelere de işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alandaki iş birliğinin artmasını temenni ettiklerini, şu sözlerle ifade etti:

"Polonya, yaklaşık 9 milyar dolar tutarındaki projeyle müteahhitlik firmalarımızın en faal olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Bu projelerin sayısının daha da artmasını temenni ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Polonya’nın NATO müttefiki olarak ortak çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Savunma sanayii öne çıkan gündem maddelerinden biri. Geçmişte gerek İHA'lar gerek diğer projeler olsun önemli ortaklıklara imza attık. Vazgeçilmez yere sahip iki NATO müttefiki olarak çalışıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerin yalnızca siyasi ve ekonomik alanlarla sınırlı olmadığını belirterek, "Köklü ikili münasebetlerimizin eğitim ve kültürden bilim ve turizme uzanan geniş bir alanda güçlendirilmesi de dostluğumuzun geleceğine yapacağımız müşterek bir yatırımı teşkil edecektir." diye konuştu.

Avrupa Birliği ile ilişkilerin de görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB ile iş birliğini karşılıklı fayda ve saygı temelinde ilerletme iradesine sahip olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa Birliği ile iş birliğimizi karşılıklı fayda ve saygı temelinde ilerletme iradesine sahibiz. Bu vesileyle Polonya'nın Avrupa Birliği üyelik sürecimize verdiği destek için teşekkür ediyor, bu desteğin artarak sürmesini diliyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-AB ilişkileri ve güncel gelişmelerin görüşmelerde değerlendirildiğini belirterek, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyelik sürecine verdiği desteğe ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Görüşmelerimizde, Türkiye-AB ilişkileri ile güncel konuları da ele aldık. AB ile iş birliğimizi karşılıklı fayda temelinde ilerletme iradesine sahibiz. Polonya'ya AB üyelik sürecimize verdiği destek için teşekkür ediyoruz. Polonya'nın bu süreçteki desteğine teşekkür ediyoruz. 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi kapsamında, Avrupalı müttefiklerin daha fazla sorumluluk üstlenmesini önemli görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede İran’daki gelişmeler, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve Filistin meselesinde iki devletli çözüm vurgusu yaptıklarını, şu sözlerle dile getirdi:

“Görüşmelerimizde İran’daki gelişmeler ile Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu ele aldık. Barışın önemine vurgu yaptık. Filistin Devleti’ni tanıyan ülkeler arasında yer alan Polonya’dan, iki devletli çözüme olan desteğini sürdürmesini bekliyoruz.”

Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki: "Türkiye'de düzenlenecek olan NATO zirvesini dört gözle bekliyorum"

Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, "Yaklaşan NATO Zirvesi'ne katılma şansım olacak. Zirvenin Ankara'da düzenlenmesi nedeniyle Türkiye'yi tebrik etmek istiyoruz." dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki, Türkiye ile Polonya arasındaki iş birliğinin stratejik önem taşıdığını, iki ülke ilişkilerinin farklı alanlarda geliştiğini ve bunlardan birinin de savunma sanayisi olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki dostluğun asırlara dayandığını vurgulayan Nawrocki, şu ifadelerde bulundu:

"Bugünkü temaslarımız bu tarihi, güzel ve dost temelinde kurulan ilişkilerimizin simgesidir. Yaklaşan NATO Zirvesi'ne katılma şansım olacak. Zirvenin Ankara'da düzenlenmesi nedeniyle Türkiye'yi tebrik etmek istiyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını söyleyen Nawrocki, iki ülkenin NATO içindeki konumuna dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Polonya ve Türkiye, NATO ittifakı kapsamında çok önemli bir rol taşımaktadır. Her iki ülke NATO'nun kanatlarını savunmak mecburiyetinde. Bu alanda da bizim iş birliğimiz çok stratejik bir öneme sahiptir. Ve bu iş birliğimiz için Sayın Cumhurbaşkanı'na çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim ilişkilerimiz bu şekilde aynı zamanda NATO ittifakımızı güçlendirmektedir."

Türkiye ile Polonya arasındaki önemli başlıklardan birinin de savunma alanındaki iş birliği olduğunu vurgulayan Nawrocki, "Geçen sene Polonya ve Türkiye Milli Savunma Bakanları arasında imzalanan savunma kapsamındaki anlaşmadan da bahsetme imkanımız oldu. O anlaşma çerçevesinde Polonya ve Türk savunma sanayi alanında iş birliğini konuştuk. Tabii bu iş birliğinin eşit şartlarda olmasını temenni ederiz ve değişik şekillerde olmasını da temenni ederiz." dedi.

Polonya ordusunun Türkiye’den tedarik edilen Bayraktar insansız hava araçlarını kullandığını hatırlatan Nawrocki, İncirlik Üssü’ndeki Polonyalı askerlerin görevine devam etmesini istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Polonyalı askerler, Türkiye'den satın alınmış olan Bayraktar insansız hava araçlarını kullanmaktadır. Bunlar, iş birliğimizin ne kadar önemli, ittifak için ne kadar önemli iki devlet olduğumuzun bir nişanesidir. Bu yüzden İncirlik Üssü'nde görev yapan askerlerin varlığını kesinlikle devam ettirmek istiyoruz, uzatmak da istiyoruz."

Filistin-İsrail konusuna da değinen Nawrocki, iki devletli çözümü desteklediklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna-Rusya savaşı ve Rusya’nın Polonya’ya yönelik hibrit faaliyetlerini de görüştüklerini belirten Nawrocki, savaşın diplomatik yollarla sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanı ile Ukrayna ve Rusya savaşından da bahsetme fırsatımız oldu. Polonya'ya karşı Rusya'nın hibrit faaliyetlerinden de bahsettik. Rusya'nın tek saldırgan bir ülke olduğu, Ukrayna'ya saldıran bir ülke olduğu konusunda hemfikiriz. Kesinlikle bu savaşın en kısa sürede bitmesini istediğimizi ifade ettik. Bu konunun en güzel şekilde çözülmesi diplomatik yollardır tabii ki ve bu konuda da hemfikiriz.

Nawrocki, Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne ilişkin beklentisini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'de düzenlenecek olan NATO zirvesini dört gözle bekliyorum. Bu zirvenin çok verimli bir şekilde geçeceğine inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki onuruna resmi akşam yemeği düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde verilen yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız