Kanser tedavisinde serum askılı bisiklet

Kanser Savaşçıları Derneği tarafından yürütülen "Onkobis" projesiyle, hastanede yatarak tedavi gören kanser hastası çocuklar için üretilen bisikletler servislere dağıtılmaya başlandı.

Kanser Savaşçıları Derneği’nin tanı ve tedavi sürecinde çocukların hastanede geçirdiği süreyi daha keyifli hale getirmek ve sağlıklarına katkı sağlamak amacıyla yürüttüğü "Onkobis Projesi" kapsamında tasarlanan serum askılı bisikletler, servislere dağıtılmaya başlandı.

Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde projeye ilişkin düzenlenen tanıtım toplantısında, kanser hastası çocukların, hayatlarının bir dönemini hastanede geçirdiğini belirterek, "O çocuklar parka gidemiyorlar, oyun oynayamıyorlar diye bisiklet projesi yaptık." dedi.

Ortakmaç, onkoloji servisinde görev yapan bir hemşirenin mailinden yola çıktıklarını ifade ederek, hastanede tedavi gören bir çocuk için yapılan bisikleti geliştirip yaygınlaştırmak için projeye başladıklarını söyledi.

Uluslararası Bisiklet İnisiyatifi'nin de gönüllü olarak, 2016'da Viyana'dan Berlin'e pedal çevirerek projeye katkı sağladığını anımsatan Ortakmaç, bisikletin üretimini ise Aslı Bisiklet'in üstlendiğini kaydetti.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji-Onkaloji Öğretim Üyesi Dr. Banu Oflaz Sözmen, kanserli çocukların da yoğun ve zorlu bir tedavi sürecinden geçtiğini anlatan Sözmen, şunları kaydetti:

"Hastalarım çocuk. Ne kadar ağır tanıları olsa da tedavileri yoğun olsa da uzun bir süre hastanede kalsalar da çocuklar. Çocukça şeyler yapmaktan hoşlanıyorlar. Onlarla oyun oynarsanız o günkü durumu ne olursa olsun gülüyorlar. Çocuk olduklarını hatırlatacak bir proje. Tüm tedavi sürecinde hastanede kaldıklarında koşamıyorlar, oynayamıyorlar normalde olması gerektiği gibi. Onların fiziksel aktivitelerini devam ettiriyor olması tedavinin başarısını arttırıyor. Bu projeyle hem farkındalık yarattık hem de çocuklara 'Siz çocuksunuz, bisiklete binebilirsiniz' dedik."

İlk olarak üretilen 60 bisiklet İstanbul, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, İzmir'deki pediatrik onkoloji servislerine gönderilecek.

Yorumlar