Kendi yasalarınızla yaşayacağınız uzay ülkesi Asgardia

Tarihin ilk uzay ülkesi kurulacağı açıklandı. Asgardia isimli uzay ülkesine şimdiden başvurular başladı bile.

Paris'te düzenlenen bir proje ile 'Tarihin ilk uzay ülkesi' olarak anılacak olan 'Asgardia' ülkesine vatandaşlık kabulü için başvurular başladı. Okuyanların bu kadarına da pes dedirten uzay ülkesi, dünyanın yörüngesine kurulacak oloan bağımsız bir ülke olarak tanıtıldı. Asgardia'ya vatandaşlık başvuruları başladı.

Kendi kurallarınızın hakim olacağı bir dünya da kim yaşamak istemez ki. Yaklaşık olarak yüz bin kişi dünya yörüngesinde kurulacak olan uzay devleti Asgardia'ya gitmek için hazırlanacak. Uzay yolculuğunda vatandaşı olduğunuz uzay ülkesi, meteor, uzay çöpü ve diğer tehditlere karşı dünyayın koruma hedefli kurulacak. İskandinav tanrısı Odin’in hakimiyet sağladığı Asgar'dan türetilen bu ülke ismi, “Yeryüzü’ndeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamiyle bağımsız, özgür bir ortam” teklifi sunacak. Kişi kendine has yasalar ile hareket edecek. 

İlk uydu Sputnik'in kuruluşunun 60. yılında fırlatılacağı ve Asgardia yolculuğunun başlayacağı netleşse de tarihi ile ilgili net bir bilgi yok. Öncesinde insanların yaşayabileceği bir uzay üssünün kurulmasından bahsediliyor. Bir de bu devet için maddi güç yetersizliği sonrasında yılları bulacağı da iddia ediliyor. 

VATANDAŞLIK BAŞVURULARI

Asgardia'ya vatandaşlık başvurularının başladığının akabinde, kendi uyruklarının bağlı olduğu ülke vatandaşlığının da fes edilemeyeceği belirtildi. Projenin lideri Dr. Igor Ashurbeyli, uzay ükesi ile alakalı olarak "Fiziksel anlamda Asgardia vatandaşları Dünya'da bulunacaklar ancak sadece Dünya’nın başka bir ülkesinde yaşıyor olacaklar. Başvuru sayısı 100.000’i geçtiği takdirde Birleşmiş Milletlere devlet statüsü için de başvurabileceğiz." ifadelerini kullanıyor.

Tekniki bakımdan bir uzay istasyonu olarak gözlemlense de Asgardia'nın ABD, Türkiye gibi bir yaşanılabilinir bir ülke olacağı tahmin ediliyor. Çok zor bir proje olduğunu açıkayan uzmanlar "Daha önce uzayda bir ülke kurmaya çalışan olmadı. Yani bu ilk olacak. Küçük bir yapı olarak başlayıp zamanla orada yaşayan, çalışan bir topluluk olmaya, bir millet olmaya başlayacağız."  dedi. 

Bunun ile ilgili olarak uzay yasalarının devreye girmesi ve yasalardaki değişikliğin onaylanması için de çalışmaların başladığı, United Nations Office for Outer Space Affairs’a (UNOOSA) yasalardaki yerinin sorulduğu da söyleniyor.

Yorumlar