Konut kredisi ve bireysel kredi kullanacaklar bu habere dikkat!

Konut kredilerinin oranı satış bedelinin yüzde 80'ine, konut ve eğitim dışındaki bireysel kredilerin en uzun vadesi de 48 aya çıkarıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğinde, 'Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde sekseni aşamaz' denildi. Bu oran daha önce yüzde 75 olarak uygulanıyordu.

Yönetmeliğe göre, teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesi, BDDK veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunlu olacak.

48 AYA ÇIKMAYACAK

Aynı yönetmelik değişikliğinde, 'gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler' dışındaki tüketici kredilerinin vadesi 48 ayı aşamayacak.

Yönetmelik değişikliğine göre, daha önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 'yetmiş iki ay' ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek. Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi kırk sekiz ayı aşamayacak.

 

 

Yorumlar