"Barzani'nin istifa edeceği yönünde somut bir şey görmedik"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Barzani'nin istifa edeceği ve görevi bırakacağı yönünde birçok haber çıktı. Kuzey Irak'taki yetkililerden de geldi ama bugüne kadar somut bir şey görmedik" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin 1 Kasım itibarıyla sona eren başkanlık süresinin uzatılmasını reddetmesi ve IKBY Parlamentosuna konuyla ilgili mektup göndermesi hakkında, "Barzani'nin istifa edeceği ve görevi bırakacağı yönünde birçok haber çıktı. Hatta haberler ve bilgiler geldi. Farklı ülkeler üzerinden de geldi. Aynı şekilde Kuzey Irak'taki yetkililerden de geldi ama bugüne kadar somut bir şey görmedik." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Umman'ın başkenti Maskat'ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve Umman arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu ve ekonomik ilişkilerin de gelişmeye devam ettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, çok sayıda Türk firmasının Umman'da önemli projeleri üstlediğini belirtti.

Çavuşoğlu, savunma sanayisi ve askeri alanlarda da iki ülke arasında iş birliği olduğunu dile getirerek, "Umman'la bölgesel konularda görüşlerimiz tamamen örtüşüyor. Bölgenin istikrarı ve güvenliği için ortak çalışmalar da yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Umman'ın bölgesel sorunların çözümlenmesi için çabaladığını ve tarafsız bir tutum sergilediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Tek eksiğimiz karşılıklı ziyaretlerin çok sık olmamasaydı, bunu da kapatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu yıl içerisinde Türkiye ve Umman arasında bir iş forumu düzenlendiğini ve Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının yapıldığını anımsatarak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de ikili ilişkiler çerçevesinde Umman'a bir ziyaret düzenlediğini hatırlattı.

UMMAN SULTANI'NDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A DAVET

Umman Sultanı Kabus bin Said'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Umman'a davet etmek için mektup gönderdiğini dile getiren Çavuşoğlu, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek aylarda Umman'a yapacağı ziyaretin hazırlıklarının da yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, ziyareti çerçevesinde, Türkiye ve Umman arasında iş birliği yapılması planlanan turizm ve tarım gibi alanlarla ilgili görüşmelerin yapıldığını belirterek, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişmesi içinde adım atılacağını dile getirdi.

Taraflar arasındaki ilişkilerin hukuki zeminini sağlamlaştırmak için üzerinde çalışılan anlaşmalar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "İnşallah bu anlaşmaları Sayın Cumhurbanımızın ziyareti kapsamında imzalayacağız." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Gönül duygularımızın ve ilişkilerimizin en iyi düzeyde olduğu ülkelerden biri olan Umman'la birçok alanda ilişkilerimizi somut adımlar atarak güçlendirmek için daha sık bir araya geleceğiz, daha düzenli istişarelerde bulunacağız." diye konuştu.

"BARZANİ VAHİM BİR HATA İÇİNE DÜŞTÜ"

IKBY Başkanı Barzani'nin 1 Kasım itibarıyla sona eren başkanlık süresinin uzatılmasını reddetmesi ve IKBY Parlamentosuna konuyla ilgili mektup göndermesi hakkındaki soruyu Çavuşoğlu, "Son haftalarda, özellikle son iki hafta içinde Barzani'nin istifa edeceği ve görevi bırakacağı yönünde birçok haber çıktı. Hatta haberler ve bilgiler geldi. Farklı ülkeler üzerinden de geldi. Aynı şekilde Kuzey Irak'taki yetkililerden de geldi ama bugüne kadar somut bir şey görmedik." şeklinde yanıtladı.

Çavuşoğlu, Barzani'nin esasen kendi başkanlığını uzatmak için gayrimeşru referandum yanlışı içine girdiğinin bilindiğinin altını çizerek, "Hatta seçim yasasını uzun süre meclise getirmek istemedi. Çünkü diğer partiler başkanlık süresini burada görüşmek ve müzakere etmek istiyorlardı, kendisini bunu hiçbir zaman arzu etmedi." dedi.

Barzani'nin böylesine hayati bir hatadan sonra görevini yürütmeyeceğini düşünmüş olabileceğini ama bu tür varsayımlar üzerinden de konuşmanın doğru olmadığını dile getirerek, "Ama çok ciddi bir hata yaparak Kürtleri orada dağıttı. Özellikle kendi etrafında Kuzey Irak'ta Kürt kardeşlerimizi birleştireceğini düşünüyordu. Tam tersi Kürtleri dağıttı. Bölük pörçük etti ve bundan en çok etkilenen, zarar gören yine Irak'taki Kürt kardeşlerimiz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Barzani ile daha önceki görüşmelerinde bunların olabileceğini kendisini de söylediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Çünkü oradaki görüşmelerimizde birçok Kürt partisi bu referanduma karşıydı. 'Ne içeride ne dışarıda destek var. Bu referandum bize hiçbir şey getirmez. Bizi böler parçalar' diyorlardı. Mutlaka bunu Barzani'ye de söylemişlerdir ama Barzani akıl hocalarını dinledi, kimse onlar ve böyle vahim bir hata içine düştü. Kendi geleceği ile ilgili kararı kendisi verir. Biz onların iç işlerine karışmayı doğru bulmuyoruz."

ÇAVUŞOĞLU UMMAN'DA MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Umman'da mevkidaşı Abdullah ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Umman'ın başkenti Maskat'ta Umman'ın Dışişlerinden Sorumlu Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye ve Umman arasındaki ikili ilişkiler ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Görüşmelerin ardından Çavuşoğlu, imzaladığı Dışişleri Bakanlığı Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

"Umman Sultanlığı'na yaptığım bu ilk resmi ziyarette bana ve heyetime gösterilen misafirperverlik için mevkidaşım Sayın Yusuf bin Alavi bin Abdullah'a en içten şükranlarımı sunarım."

Daha sonra Bakan Çavuşoğlu, Ortadoğu'nun en büyük camilerinden Sultan Kabus Büyük Camisi'ni ziyaret etti ve cami hakkında bilgi aldı.

Çavuşoğlu, cami ziyaretinin ardından Ummanlı mevkidaşı Abdullah'ın onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Yorumlar