Yeni yılla çalışma hayatına girecek yenilikler

Zorunlu BES, kıdem tazminatı düzenlemesi ve emeklilikle ilgili olarak önümüzdeki yıldan itibaren önemli değişiklikler yaşanacak.

AjansHaber / ÖZEL

2016’nın bitmesiyle çalışma hayatında da yeni bir dönem başlamış olacak.

ZORUNLU BES

Bu yeniliklerden birisi Bireysel Emeklilik Sigortası’nın (BES) zorunlu olacak olması. 2017 yılının Ocak ayından itibaren tüm sigortalı çalışanlar bu sisteme geçmiş olacak. Sistemden çıkmak içinse ‘2 ay’ şartı var. Daha önce isteğe bağlı olan BES, yeni sistemde zorunlu olacak.

ZORUNLU BES’E KİMLER GEÇİŞ YAPACAK?

Zorunlu BES’e girişte kamu çalışanlarının dışında tüm özel sektör çalışanları dahil olacak. Zorunlu BES’e katılamama durumu ise şöyle;

-45 yaş üstü çalışanlar

-50’den az işçi çalıştıranlar

45 yaş üstü olup 50 kişiden fazla çalışanı bulunan işyerlerinde ise zorunlu BES geçerli olacak.

Zorunlu BES’te ödeme işçinin eline geçen paradan kesilecek.  

ZORUNLU BES’TEN ÇIKIŞ NASIL OLACAK?

Zorunlu BES’ten çıkmak ise mümkün. Öncelikle kriterleri karşılayan tüm özel sektör çalışanları zorunlu BES’e otomatik olarak dahil olacak. 1 Ocak 2017’den itibaren başlatılacak olan sistemden iki ay içinde cayma hakkı mevcut olacak. Cayma durumunda, zorunlu BES’e devletin yapacağı 1000 liralık katkı ise geri alınacak.

Zorunlu BES’ten maaş alma sistemi ise şöyle olacak;

Ödenen primler belirlenen tarihler geldiğinde maaş olarak ödenmeye başlayacak. İstenirse tek seferde toplu ödeme de alınabilecek. Bu durum içinse bazı kriterler gerekiyor;

-10 yıl prim ödemek

-56 yaşı doldurmak

KIDEM TAZMİNATI

Milyonlarca vatandaşın dört gözle beklediği çalışmalardan birisi de kıdem tazminatı düzenlemesi. Bu konuda özellikle son günlerde hükümetten çok önemli açıklamalar geliyor. Öncelikle mevcut sistemden kimsenin memnun olmadığı, konuya ilişkin anketin sonuçlarına şöyle yansıdı;

İşverenlerin yüzde 77,6’sı mevcut sistemden memnu değil.

İşçilerin yüzde 54,1’i mevcut sistemden memnun değil.

Kıdem tazminatında, mevcut sistemdeki en büyük sorunlardan birisi, işinden kovulan işçinin tazminatının ödenmemesi durumu. Bu durumda işçilerin de tamamına yakınının bir şikayette bulunmadığı araştırmalarla ortaya çıkıyor. Bu konuda oran yüzde 96’larda.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Üzerinde çalışılan kıdem tazminatı sisteminde şu ana kadar yapılan çalışmalardan hareketle şu yenilikler görülüyor;

-İşçi 1 gün dahi çalışsa kıdem tazminatı alacak.

-Kıdem tazminatı fonunda biriken para kendisi işten ayrılsa da kullanılabilecek.

-Her çalışan için fona aylık ödeme yapılacak

TARAFLAR HENÜZ ANLAŞAMADI

Kıdem tazminatıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamada taraflarla yakın zamanda bir görüşme olacağını belirterek henüz iki tarafın da istediği bir çalışmanın ortaya çıkmadığının altını çizdi. Kıdem tazminatı fonundan devlet de parayı işleme yoluyla kendisine tasarruf sağlamış olacak ve para bu şekilde devlet güvencesi altına alınmış olacak.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

 

Yorumlar