Muhsin Yazıcıoğlu davasında Danıştay'dan kritik karar

Büyük Birlik Partisi (BPP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ve yanındaki 5 kişinin içerisinde bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından açılan davada Danıştay flaş karar verdi.

Elim kaza sonucu hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin içerisinde bulunduğu helikopterin düşmesi ile alâkalı o dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral Ali Lapanta ve ayrıca Kurmay Başkanı Mazlum Koçoğlu hakkında verilmiş olan takipsizlik kararı, Danıştay tarafınca kaldırıldı.

Helikopterin düşmesinin ardından arama ve kurtarma çalışmalarının usullere uygun yapılmadığını, strateji ile gerçekleştirilmediğini ve yine usullere uygun kriz merkezi oluşturulmadığı için kaldırılan takipsizlik kararının ardından 2 isim hakkında açılacak soruşturma için hazırlıklar sürüyor.

25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde düşen helikopterde Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberinde olan 5 kişi hayatını kaybetmişti. Olayların sonucunda Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Mazlum Koçoğlu ve Ali Lapanta hakkındaki dosyayı, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk etti. Sevkin ardından Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya yer olmadığına dair net kararlar vermişti.

Yazıcıoğlu Ailesi'nin resmi avukatı Kemal Yavuz, olayla alâkalı: "Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, asker kişiler hakkında soruşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Biz de karara Danıştay'da itiraz ettik. Danıştay harikulade bir karar verdi. Danıştay buradaki soruşturmanın, arama kurtarmanın usulüne uygun yapılmadığını, arama kurtarmanın bir strateji dahilinde ve belirli kriterlerle yapılması gerektiği, bu usul ve kaidelere uyulmadığı, usulüne uygun kriz merkezi oluşturulmadığı, arama kurtarmadaki yönetmelik çerçevesinde bir arama yapılmadığı gerekçesiyle ilgililer hakkında soruşturma yapılması yönünde Kahramanmaraş’ın verdiği takipsizlik kararını kaldırdı." ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar