Milli Savunma Bakanlığı duyurdu!

Milli Savunma Bakanlığınca, yurtdışında yaşayan veya çalışan ya da gemi adamı statüsüne sahip kişiler için döviz ile askerlik başvurularının başladığını açıkladı. Dövizle askerlik yapabilmek için birtakım şartların yerine getirilmesi gereklidir.

DÖVİZLE ASKERLİK NEDİR?

Yurtdışında yaşayan veya gemi işlerinden çalışan kişilerin 38 yaşının tamamlamış oldukları yıl sonuna kadar başvurmaları, belirlenen döviz bedelinin yatırılarak askerlik görevlerini yerine getirmiş sayılmasına dövizle askerlik denir.

DÖVİZLE ASKERLİK YAPABİLMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Yurtdışında oturma izni almış olması, yurtdışında çalışma izni ile işçi, işveren veya gemilerde gemi personeli olarak çalışılıyor olması aranan birinci şarttır. Diğer bir ifade ile yurtdışında oturum veya çalışma izni ya da gemi personeli olmayan, bu izin süresi biten kişilerin veya yasal olmayan yollarla yurtdışına çıkan kişilerin bu haktan yararlanma şansı yoktur.

Bunun dışında dövizle askerlik hizmeti dışında diğer askerlik hizmetlerinde de silah altına alınmamış olması son derece önemlidir. Yurtdışında 3 yıl süre ile çalışmış olması aranan şartlar arasında yer almaktadır. Türkiye’de çalıştığı süreler hesaba katılmazken, işsizlik maaşı alan, kısa süreli veya geçici işlerde çalışan kişiler ile gayrimenkul veya nakdi faiz gelirleri ile geçinilen süreler çalışma sürelerine de dahil edilmektedir. Türkiye vatandaşları çifte vatandaşa dahil olsalar bile mutlaka yurtdışında 3 yıllık çalışma sürelerini doldurmuş olmaları gereklidir.

Yorumlar