Emlak Vergisi Muafiyeti Kanunu bugün Resmi Gazetede yayınlandı

Maliye Bakanlığı yatırım teşvikleri belgesi kapsamında inşa edilen binalara beş yıl süreyle geçici emlak vergisi muafiyeti esaslarını belirledi.  29 Eylül tarihli resmi gazetede yayınlanan kanun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek.

Maliye Bakanlığı’nın yatırım teşvikleri kapsamında inşa edilen binalara, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süre ile geçici emlak vergisi muafiyeti getirdi. Resmi Gazete’nin 29 Eylül tarihli sayısında yayınlanan emlak vergisi kanunu genel tebliğine göre, inşa edilen binalara, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süre ile geçici emlak vergisi muafiyeti uygulanacak. Söz konusu, binanın kısmen kullanılmaya başlanılması halinde ise, kısmen kullanılmaya başlanılan kısımlar için muafiyeti uygulanacak. Uygulamadan kanunun yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ve yürürlüğe girdiği tarihten sonra alınan yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar faydalanabilecek.

5 YIL VERGİDEN MUAF OLUNACAK

Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında emlak vergisine muafiyeti getirildi. Emlak vergisi Kanunu genel tebliği yatırım teşvik belgesi kapsamında geçici olarak 5 yıl süre emlak vergisi alınmayacak. Maliye Bakanlığı’nın belirlediği emlak vergisi muafiyetinin esaslarına göre;  kanunun yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2017 tarihinden sonra alınan yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar faydalanabilecek.

 

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Emlak'da muhafiyet kanunun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanmasından sonra emlak vergisi kanunu genel tebliğiyle yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalara, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren beş yıl süre ile geçici emlak vergisi muafiyeti, binanın kısmen kullanılmaya başlanılması halinde kısmen kullanılmaya başlanılan kısımlar için uygulanmaya başlanacak. Düzenlemeden, uygulamanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2017 tarihinden sonra alınan yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar yararlanabilecekler.

ARSALAR DA YARARLANACAK

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yatırım teşvikleri kapsamında yaptığı düzenlemeye göre,  “yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen arazi ve arsalar da yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılıncaya kadar geçici emlak vergisi muafiyetinden de faydalanabilecek.”  Dendi.

ARAZİLERE GEÇİCİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

Geçici emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için Yatırım Teşvik Belgesinin tamamlama vizesinin yapılacağı tarihten önce arazinin iktisap olunması ya da tahsis edilmesi, arazinin Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunduğunun ya da tahsis edildiğinin, Yatırım Teşvik Belgesinin bir örneğiyle birlikte ilgili belediyeye bütçe yılı içerisinde bildirilmesi gerekecek. Ancak keyfiyetin bütçe yılı içerisinde bildirilmemesi durumunda, bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşecek.

Yorumlar