Kredi kartı taksit düzenlemesi ile ilgili Başbakan Yıldırım’dan önemli açıklamalar geldi!

Başbakan Binali yıldırım yeni ekonomi kararlarıyla ilgili yapmış olduğu açıklamada yeniden yapılandırma kapsamında kredi kartı taksit düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulunun toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti Genel Merkezi önünde EKK toplantısında alınan kararlarla ilgili açıklama yapan Binali Yıldırım, kredi kartı taksit düzenlemesi ile ilgili olarak kredi kartı taksit sınırının 9 aydan 12 aya çıkarıldığını, kredi kartı borç bakiyelerine de yeniden yapılandırma imkanı getirdiklerini açıkladı. EKK'nun toplantısında son günlerde ülkenin gündeminde yer alan ve vatandaşları yakından ilgilendiren konuları ele aldıklarını, tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili uygulamalarda bazı yenilikler ve değişiklikler yapıldığına değinen Yıldırım, "Buna göre, genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkarmış olduk. Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı olabiliyor, daha az, daha farklı olanlar var ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor, bu bir. İkincisi, kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkânı getiriyoruz." dedi. Konut kredileri ve o hal süresi ile ilgili konulara da açıklama getiren başkan yeni yapılandırma konularında değindi.

KREDİ KARTI TAKSİTLERİ 12 AYA ÇIKARILDI

Ekonomi Koordinasyon kurulunun toplantısının sona ermesinden sonra Başbakan Binali Yıldırım’dan yeni ekonomi kararlarıyla ilgili açıklama geldi. Kredi Kartı Düzenlemesinden, konut kredilerine kadar ekonomide çeşitli alanda yeniden yapılandırma kapsamında düzemeler yapılacağını dile getiren Yıldırım, köy koruyucuları ile ilgili de açıklamada bulundu. Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi önünde kredi kartı düzenlemesi ile ilgili yaptığı açıklamada "Buna göre, genel kredi taksit sınırını 9 aydan 12 aya çıkarmış olduk. Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı olabiliyor, daha az, daha farklı olanlar var ama her halükarda 12 aydan daha fazla olmuyor, bu bir. İkincisi, kredi kartlarının borç bakiyelerini yeniden yapılandırma imkânı getiriyoruz. Bu ne demektir? Baştan yapmışsınız taksitleri sonra ödeme zorluğu içine girdiniz, değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz ve bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkânı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili düzenleme. Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde özkaynak-kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Orada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak." dedi.

 

"KONUT KREDİSİNDE 5 PUANLIK ARTIŞ"

Yeniden yapılandırma kapsamında konut kredileri taksitleri ile ilgili de yeni düzenlemeler geldi.  Başbakan Yıldırım "Ayrıca tüketici kredilerindeki vade 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. 100 bin liraya ev alacaksanız 75'inini kredilendiriyordunuz, 25 binini siz veriyordunuz. Burada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80'e kadar, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak."

EN AZ KREDİ KULLANMA LİMİTİ "5 BİN 200" TL

Kredi kartı limitleri ile ilgili yeni düzenlemelere de değinen Binali Yıldım; "Kredi kartı gelirinin 4 katıyla sınırlı. Diyelim bin lira geliriniz varsa 4 bin lira. Burada değişikliğe gidildi. En az kredi kullanma limiti 5 bin 200 liraya çıkmış oldu asgari ücretin bin 300 lira olmasından dolayı. Enflasyon artıyor. Artış sebebi gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların, genel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu görüyoruz. Bu artış durup dururken neden oluyor? Bu artış enflasyonun neredeyse üçte birini teşkil ediyor. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım. Bu amaca yönelik olarak da gıda komitesi zaten vardı, yeniden yapılandırılmasına başladık. Taksitli alışveriş gibi bir düzenleme yok" dedi.

BANKALAR ARASINDAKİ FARK KALKACAK

Kredi teminat uygulamaları ile ilgilide yeni düzenlemelere gidiliyor. Buna göre kredi teminatlarında bankalar arasındaki farklar ortadan kalkacak. "Katılım bankalarının finansal kiralamaları işlemlerinde kredi teminat oranı uygulamasından istisna getiriyoruz ve yüzde 100'ünü krediyle alabilecekler. Bankaların verdiği kredilerden sermaye yeterlilik oranı diye bir şey var. Eğer kredi ödenmezse onun bir karşılığı var. Burada katılım bankalarıyla diğer bankalar arasında farklılıklar vardı. Onları aradan kaldırıyoruz aynı kriter ve kural katılım bankalarına da uygulanacak."

KÖY KORUCULARININ TALEPLERİ

"İçişleri Bakanlığı bir daire başkanlığı kurdu konuyla ilgili. Geçici köy korucularının her konularıyla yakından ilgilenmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve terörle mücadele konusunda fedakârlık gösteren bu insanların mağduriyet yaşamalarını öne geçmek."

"OHAL DEVAM EDİYOR"

OHAL süresi  ilgili bilgiler de veren Başbakan, "OHAL devam ediyor, şartlar gerekirse süresi uzatılabilir. Anayasa'da değişiklikleri uzlaşma ile yapalım istiyoruz. 3 parti karar aldık, acil ihtiyaç niteliğinde değişiklikler gerekli. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile görüşme yapma ihtiyacımız var. Görüşüp bu konuyu da bir karara bağlamamız yerinde olur. Bu hafta görüşme olabilir"

GIDA ALIMINDA TAKSİTLENDİRME YOK

Gıda alımlarında taksitlendirme konusuyla ilgi bir gazetecinin sorduğu"Kredi kartıyla gıda alımında taksitlendirme olacağı konuşuluyordu. Böyle bir şey var mı?" sorusuna Yıldırım, "Hayır, olmayacak." yanıtını verdi. Yerli elektronikler için taksit sayısına yönelik bir düzenleme olup olmadığının hatırlatılmasına ilişkin Yıldırım, bu konuda bir düzenleme yapıldığını, yerli elektroniklerin teşvik edilmesi konusunda tedbirler alındığını ifade etti.

TARIM BANKACILIĞI İÇİN TEŞVİK’TE BULUNULACAK

Başbakan Yıldırım, komitenin, kötü amaçlı fiyatlarla oynama olduğu takdirde gerekirse ette yapıldığı gibi geçici ithalat yapmak suretiyle piyasa dengesini sağlayabileceğini söyledi.  Hal yasasının uygulanmasından kaynaklanan bazı sorunları dile getiren Yıldırım, "Fiyatların şişmesine sebep olan konular var. Bunları inceleyecek ve buradaki aksaklıkları giderecek, desteklerin üreticiye doğrudan yansıması için gerekli kararlar alacak, lisanslı depoculuk faaliyetleri yaygınlaştırılacak ve böylece ürünlerdeki fire oranlarının azaltılması sağlanacak, fiyat artışlarının önüne geçilecek. Tarım bankacılığı teşvik edilecek. Kısacası Gıda Komitesinin işi sebzede meyvede yaşanan ani fiyat artışlarının olmaması için gereken her türlü tedbiri almak, müdahaleyi yapmak ve piyasada rekabeti bozan uygulamaları denetlemek, kontrol altına almak şeklinde bir faaliyet içine girmiş olacak ve böylece haksız yere enflasyonun yükselmesinin önüne geçilecek. Enflasyon fazla yükselince bir ürün yüzünden tabiatıyla bundan birçok şey olumsuz etkileniyor." Açıklamasında bulundu.

Yorumlar