Bakan Nebati: Ekonomik göstergeler gayet iyi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) İş Zirvesi'nde konuştu. Nebati: Şeffaf, açık sözlü, inançlı ve kararlıyız." dedi.

Nebati, ''Pandemi öncesi duruma doğru hızla ilerliyoruz. Hedeflerimize ulaşacağız. 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak. Birilerinin karamsarlık yayması kimseyi rahatsız etmesin. Biz yolumuza devam edeceğiz. Varsın birileri farklı düşünsün, korksun. Biz cesuruz, güçlüyüz iradeliyiz'' dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

"Londra'dan geldik, öncesinde MİPİM'deydik. Çok sevgili Bakanımız Murat Kurum ile birlikte yer aldık. Türkiye tam bir ilgi alanı. Birinci sırada Türkiye. Bunu hissediyorsunuz. Hissettiriyorlar. Fuarın gözde ülkelerinden biriydi. Türkiye yine öncü ülke konumunda önemli bir paydaş olmuştur. "

"Yatırım için de her türlü engelin kaldırılmasında ön ayak oluyoruz"

"Sonra Londra'ya geçtik. Alnımız açık bir şekilde gittiğimiz yere gidiyoruz. Ulusal çıkarlarımız doğrultusunda mesajlar veriyor. Yatırım için de her türlü engelin kaldırılmasında ön ayak oluyoruz. Ülkemizi yurtdışında şikayet etmek için değil, bu ülkeye yatırım yapmaya gelin, bu ülkeye temel insan haklarına öncelik veren özgürlüklerden taviz vermeyen ülke olarak gidin." 

"Şeffaf, açık sözlü, inançlı ve kararlıyız"

"Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde gidiyoruz. Bu şekilde diplomasi forumunun bize verdiği özgüvenle gidiyoruz. Merak etmeyin bu ülke güçlü bir ülke ve bu ülkeye inanıyorlar, güveniyorlar. Şeffaf, açık sözlü, inançlı ve kararlıyız. Sorunlarımızın üstesinden gelecek enstrümanları kullanabileceğimizi bilerek gidiyoruz." 

"Türkiye'yi dünyadan pozitif ayrıştırdık"

"Bu ülkeye güvenin. Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor 2 yıldır. Dünya karşılaştığı olayın nasıl çözüleceğine ilişkin hesap yapamazken bizler aldığımız kararla Türkiye'yi dünyadan pozitif ayrıştırdık. Tüm dünya küçülürken, bizler Çin'den sonra en yüksek büyümeye sahip ülke olduk. Yüzde 1.8 oranında büyüdü. İki yıl önceyi iyi hatırlayın, gelecek ne olacak diye soranlara tek bir şey söyledik. Bu ülke iştahlı bir ülke, genç nüfusa sahip bir ülke, bulunduğu coğrafi ortam itibarıyla bütün dünyanın taleplerini karşılayacak özgün bir yapıya sahip."

"Öncü göstergelerimiz iyi"

Hedeflerimize ulaşacağız. Çünkü biz zorluklarımızın karşısında gözlerimizi kapatıp zorlukları halının altına sürerek geçiştirelim mantığında çalışmıyoruz. Bunun üstesinden geleceğimizi bilin diyoruz ve güven telkin ediyoruz. İstikrarlı adımlar atıyoruz ve her türlü özveride bulunacaklarla gelin birlikte hissedelim diyerek büyüyoruz. Onun için yüzde 11 büyüdük. 3. ayın sonundayız öncü göstergelerimiz iyi. Satın alma gücü paritesi çok iyi, PMI çok iyi, elektrik tüketimi gayet iyi, fabrikalar çalışıyor ve ihracatımız artarken iç tüketim de devam ediyor. Büyüme aynı şekilde yolunu sürdürüyor."

"G20 ülkeleri, OECD ülkeleri içerisinde biz başarı üstüne başarı kaydediyoruz. Antalya turizmin merkezi turizmde başarılar elde ede ede yürüyoruz. Geçen yıl Akdeniz havzasında İspanya’dan fazla turist alan ülke oldu Türkiye. Hızla pandemi öncesi duruma doğru gidiyoruz."

"Türkiye adeta bir fırsatlar ülkesidir"

Daha iyi haberler gelecek. Türkiye adeta bir fırsatlar ülkesidir. Londra’ya her gidişimde farklı bir havayla gidiyorum her dönüşüm farklı bir hava. 21. Yüzyıl bizim yüzyılımız olacak. 21. yüzyıl gençlerimizin önderliğinde yürüyecek. O kadar umutlu, heyecanlı ve geleceğe o kadar büyük bir ümitle bakıyorum ki Allah’ın izniyle yanılmayacağım ve yanıltmayacağız rahat olun. Birilerinin farklı bir dille, üslupla karamsarlık yayması sizi rahatsız etmesin. İyimserlik temkinli iyimserlik, hesap kitabını bilerek biz yolumuza devam edeceğiz. Varsın birileri farklı düşünsün, varsın birileri korksun. Biz güçlüyüz, cesuruz ve iradeliyiz."

"250 milyar dolar ihracat hedefini aşacağız"

"Güçlü ve dinamik üretim yapısıyla her gün yeni fırsatlar doğuyor. Sadece seramik üretmiyoruz. Teknolojinin her alanlarında varız. Dünyada artık Türkiye’deki bilişim teknolojisi konuşuluyor. Askeri teknolojide ilerlemiş ileri teknolojide adımlar atmış, neredeyse gençleri 1 milyon istihdamla devrim yapmış bir ülke olarak bakılıyor. Böylesine bir ülkenin getirdiği özgüven ile hareket ediyoruz. Fırsatları en iyi şekilde değerlendiren bir ülkenin mensupları olarak bu yıl 250 milyar dolar ihracat hedefini aşacağız."

"Petrol fiyatları yükseldi. Dış ticaretimizi olumsuz etkiliyor farkındayız. Enflasyona olumsuz bir etki yapıyor farkındayız. Mücadelemizden asla geri adım atmıyoruz. İş gücü piyasasına da iş üreterek yolumuza devam ediyoruz. Yabancı yatırımcılar Türkiye’yi güvenilir ve kazançlı bir ülke olarak görmeye devam ediyor ve bizleri sık sık ziyaret ediyorlar."

"Genç istihdamı artırmaya yönelik adımlar atıyoruz"

32 yaş altındaki gençlerimize her türlü imkanı sunuyoruz. Genç istihdamı artırmaya yönelik adımlar atıyoruz. Hızlı destek programlarını artırıyoruz. 1 milyon yazılımcı projesiyle gençlerimize yol veriyoruz. Genç girişimcilerimize gelir vergisinden istisna tanıyoruz. Sigorta prim teşviki uygulamasıyla 1 yıl boyunca SGK’ya prim ödemeden genç girişimcinin iş yapmasını sağlıyoruz.

"Tekno girişim desteği programı uyguluyoruz ve yolumuza Türkiye Ekonomik Modeli ile devam ediyoruz. Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve Türk lirası mevduat ve katılım hesabıyla kur ataklarına karşı tedirginlikleri gideriyoruz. Yanı başınızda bir savaş olacak kur öngörülmez, ABD Merkez Bankası (Fed) bir açıklama yapacak faizle ilgili kur öngörülmez olur. Son birkaç aydır gördüklerimiz kurun artık stabil olduğudur."

"Geleceğe güvenle bakan bir Türkiye’de olduğunuzu unutmayınız"

"Ekonominin geneline yayılan bir dizi olumlu etkisini hep birlikte görüyoruz. Milli para biriminize güvenin. Türkiye Ekonomik Modeli ile bundan sonra risklerin bertaraf edildiği ilk başlangıçta yaşanmış olan risklerin iyileştirildiği geleceğe güvenle bakan bir Türkiye’de olduğunuzu unutmayınız. Faiz ve kur odağında sıkışan Türkiye ekonomisini de kurtardık. Finansal risklerin daha öngörülebilir bir biçimde yönetmelerine imkanlar sağlamış olduk."

"350 milyar dolar arasında var olduğu sayılan altının da ekonomiye kazandırılması noktasında önemli atılımlar var ve 1 Mart’tan itibaren bunu hızlandırarak devam ediyoruz. Çeyrek hesap hizmeti, enflasyonun indirilmesi noktasında atılacak adımlarla adeta eş güdümlü çalışıyor. Finansal İstikrar Komitesi, Gıda Komitesi ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu'yla bu alanda adımlarımızı atıyoruz."

"KDV’nin sadeleştirilmesi noktasında da önemli adımlar atıyoruz"

Geçen ay hızlı bir şekilde temel gıda ürünlerinde KDV’yi düşürdük. Meskenlerde elektriğin KDV’sini 18’den 8’e düşürdük. Her türlü alanda kademeli geçişleri sağlamaya çalıştık. Vergisel anlamda da adımlarımızı sıkı bir şekilde atmaya devam ediyoruz. KDV’nin sadeleştirilmesi noktasında da önemli adımlar atıyoruz."

"Birlikten Berekete uygulamasını devreye alıyoruz"

"KGF’yi ciddi bir şekilde uyguluyoruz. 60 milyar liralık bir alan sağladık. Bir şartımız var. Alacağınız tüm krediler üretime odaklı olacak. Alacağınız parayı dolara, altına şuraya buraya istemiyoruz. Sıkı bir şekilde KGF dağılımını takip ediyoruz. Aynen enflasyonla mücadele timleri gibi."

"Elbette ki her şirket parasını kazanacak ama bu işten farklı bir şekilde gelir elde edeceğim diyenlere enflasyonla mücadele timlerini gönderiyoruz. Aynı zamanda vatandaşların daha ucuz maddelere ulaşması için de Birlikten Berekete uygulamasını devreye alıyoruz ve bunun üzerinden de önemli bir yol açmış oluyoruz. Ticaret Bakanlığımız ihracatı geliştirme anonim şirketini kurdu. Kurumlar vergisinde ihracat yapan şirketlerde 1 puanlık bir düşüş yaptık. 850 bin esnafımızın kazançlarını gelir vergisinden istisna tuttuk. Geçici vergi beyannamesini 4’ten 3’e düşürdük."

"Ayrıntılarını inşallah pazartesi günü Urfa’da paylaşmış olacağız"

"Şimdi endüstri bölgelerinin oluşturduğu mega endüstri bölgelerinde önemli bir sürece girdik. Enerji fiyatları Rusya-Ukrayna gerilimiyle hızla yükseldi. Yeşil enerjiye geçişimizi sağlayacak önemli adımlar atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, Kabine toplantısında önemli iki müjdeyi açıkladı. Tarımsal üretim yapan çiftçilerimize önemli destekler açıkladık. Tamamı bitmiş barajların göletlerin sularını kullanır hale getirecek ikinci müjdeyi de sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Altyapı kanallar projesini de bitirecek 90 milyar liraya yakın projenin ayrıntılarını Urfa’da paylaşacağız. İki yılda barajı tamamlanmış sular topraklar kavuşacak. Ayrıntılarını inşallah pazartesi günü Urfa’da paylaşmış olacağız."

Yorumlar