OHAL 3 Ay daha uzatıldı! Olağanüstü hal durumu ne zaman bitecek?

19 Ekim’de sona erecek olan Olağanüstü Hal durumunun uzayıp uzamayacağı ile ilgili karar Bakanlar Kurulundan çıktı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından yapılan açıklama ile OHAL 90 gün, 3 ay süreyle uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün gerçekleşen Bakan Kurulu toplantısı sonrasında 19 Ekim tarihinde sona erecek olan Olağanüstü Hal (OHAL) durumunun uzatılacağı ile ilgili karar çıktı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş toplantı sonrasında gerçekleştirdiği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu'nda OHAL'in 90 gün süreyle uzatılmasına karar verildiğini açıkladı. KHK’ya yönelik yapılan eleştirilere de değinen Kurtulmuş, KHK çıkarma yetkisinin hükümette olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, KHK'larla ilgili diğer partilerin görüşlerini alacakları ancak bunun bir yetki devri anlamına gelmediğini dile getirdi.

“90 GÜN DAHA UZATILDI”

Geçtiğimiz Temmuz ayında Devletin Bölünmez Bütünlüğünü yıkmaya karşı girişilen darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü hal durumu dün Cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında 90 Gün (3 ay) süreyle uzatıldığı açıklandı. OHAL, 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesi sonrasında 20 Temmuz’da ilan edilmiş. 21 Temmuz’da Resmi Gazatede yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

 

MÜCADELE SÜRECEK

Olağanüstü Hal süresinin 3 ay daha uzatılmasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada “Türkiye terör örgütlerinin tamamıyla, başta FETÖ, bu darbeci örgüt olmak üzere, kararlı bir şekilde mücadelesini sürdürecektir. Onun için ne gerekiyorsa, Türkiye'de, AB'nin tabirini kullanalım, devletin bu terör örgütlerinden arındırılması için ne gerekiyorsa bu adımlar atılacak ve Olağanüstü Hal'in vermiş olduğu hukuki imkanlarla da bu süreç inşallah en kısa zamanda başarıyla tamamlanacaktır.” Dendi.

KURTULMUŞ'UN YAPTIĞI AÇIKLAMA;

Bakanlar Kurulu toplantısı ile ilgili açıklamada bulunan Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada "Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, bakanlıklarımız İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı sunumlarını gerçekleştirdi. Bu sunumlar çerçevesinde bu dört bakanlığımızı ilgilendiren, Türkiye'nin gündemini de ağırlıklı olarak işgal eden konular üzerinde çok detaylı konuşmalar, çok detaylı görüşmeler yapıldı. Bu çerçevede İçişleri Bakanlığımız, FETÖ, PKK ve DAEŞ başta olmak üzere, terör örgütleriyle mücadelede gelinen noktayı bütün teferruatıyla Bakanlar Kurulu'muza takdim etmiş oldu. Bu çerçevede bundan sonraki süreçte personel, teknoloji ve istihbarat bakımından gerekli düzenlemelerin neler olacağı konusundaki görüşlerini paylaştı. Atılacak olan adımlar üzerinde de Bakanlar Kurulumuzda karşılılık görüş teatisinde bulunuldu, kararlar alındı." dedi.

OHAL

Olağanütü hal (OHAL) tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar ya da ağır ekonomik bunalım durumlarında , Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması ya da şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, durumlarında olağanüstü hal ilan edilmektedir. 

Yorumlar