Hazır cevap olmak için ne yapılmalıdır?

Ortamlarda ansızın gelen sorulara hemen cevap üretebilmek isteyen, bunun nasıl yapılacağını araştıranlara hazır cevap olmak için yapılması gerekenleri haberimizde topladık. Tüm detaylar Ajanshaber.com'da

Ani yaşanan durumlar karşında cevap verememek ve yahut sonradan aklımıza gelen cevaplar çoğu insan için sinir krizi sebebi olabiliyor. Bu durumlarda hazır cevap olup karşıdakine hızlıca ve mantıklı cevaplar vermek için her şeyimizi ortaya koyarız. Fakat aslında hazır cevap olmak zannedildiği kadar zor değildir. Peki hazır cevap olmak için ne yapılmalıdır? Birkaç basit yöntemle amacınıza ulaşmanız mümkün.

HAZIR CEVAP OLMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Hazır cevap olmak için birçok egzersiz ve yöntem bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni sözlük okumaktır. Düzenli olarak sözlük okuyan insanlar kelime dağarcığını sürekli olarak yenilediğinden kelime haznesini oldukça geliştirerek durumlar karşısında kelime oyunu, mecaz anlamlı kelimelerle kafa karıştırmaca yapabilmektedir. Bunun dışında küçük çaplı egzersizlerle de sıkılmadan egzersizler yapabilirsiniz. 

HAZIR CEVAP OLMAK İÇİN EGZERSİZLER

Yapmanız gereken kelime bilginizi hergün olmasada, sık sık sözlük karıştırarak arttırmak ve aşağıda önerilen egzersizleri yapmak. Bu egzersizlerden bazıları;

-Bir kelimenin son hecesiyle başlayan başka bir kelime bulma oyununu sık sık oynayın(Örneğin: masa, salata, taş, aşı, şımarık vs. gibi)

-Herhangi bir kavramı, çeşitli kelimelerle açıklamaya çalışın(Tabu oyununa benzer). Örneğin, Çorap kelimesi için ‘Kalın,sıcak,ayakkabı,yünlü’ gibi.

-Bir önceki maddede önerdiğim çalışmayı şimdi cümleler kurarak yapmaya çalışın.

-Bunları yaparken aynanın karşısına geçip 1-2 dakika yapmanız size çok şey katacaktır bu yolda.

-Bir arkadaşınızla çağrışım oyunu oynayın. Arkadaşınız bir kelime söylesin. Sizde o kelimenin size çağrıştırdığı bir diğer kelimeyi söyleyin. 

-Arkadaşınızla oynayabileceğiniz bir diğer sizi çok geliştirecek oyunumuz ise birbiriyle alakasız kelimelerden metin oluşturma. Arkadaşınız size birkaç birbiriyle alakası olmayan kelime söyleyecek, siz de o kelimeleri kullanarak bir metin yazacaksınız. Daha sonrada bu oyunu sözlü şekilde deneyin. Bu alıştırma dediğim gibi size çok şey katacak.

-Şimdi bir gazeteyi veya dergiyi açın ve röportaj arayın. Kendinize uygun soruları bulun ve sanki sizle röportaj yapılıyormuşçasına sorulara uzun uzun cevaplar vermeye çalışın. Hatta ilk önce bunları yazarak yapın, daha sonra aynanın karşısına geçerek sözlü olarak yapın.

-Aynı harfle başlayan kelimelerin oluşturduğu birkaç cümle kurun. Bu size fazla sayıda kelime düşündürtecektir. Örneğin: ”Kitapçı kitabı kapatacakken kitaptkia kısa kısa kesikleri keşfetti.”

-Hazır cevaplığın bir diğer olmazsa olmazı çokça deyim ve atasözü bilmektir. Yani sadece kelime öğrenerek bu iş olmaz. Elinize deyim ve atasözleri kılavuzunuzu alın ve hergün birkaç tane bilmediğiniz deyim ve atasözünü öğrenmeye çalışın. İşe yaraması adına bu atasmzü ve deyimleri günlük hayatınızda kullanmalısınız. Aksi taktirde bu ezberledikleriniz pratiklik kazanmaz ve unutulabilir.

Yorumlar