Bu kez siber kriz! ABD yönetimi ilk kez resmen suçladı

ABD, Rusya’yı, siber saldırı düzenleyerek başkanlık seçimlerini manipüle etmekle suçladı.

ABD, Rusya’yı, siber saldırı düzenleyerek başkanlık seçimlerini manipüle etmekle suçladı. Üst düzey bir ABD’li yetkili, askeri bir dil kullanarak, belirledikleri yer ve zamanda Rusya’ya misillemede bulunmaya yemin etti. Kremlin ise suçlamaları “saçma” diyerek reddetti.

ABD yönetimi, Demokrat Partinin kurum ve seçim kampanyalarına yönelik siber saldırı olaylarıyla ilgili olarak Rusya'yı ilk kez “resmen" suçladı ve Moskova'yı “Amerikan seçimlerini etkilemeye çalışmakla" itham etti. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada “ABD İstihbarat Topluluğu, bazı Amerikan siyasi organizasyonları da dahil Amerikan kurumlarının ve kişilerinin elektronik posta hesaplarına erişilmesinde Rus hükümetinin rolü olduğu konusunda emindir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “DCLeaks.com" adlı internet sitesinde yayınlanan elektronik postalara da atıf yapıldı.

'RUS TARZI' TESPİT EDİLDİ

Bu ve benzeri internet sitelerinde yer alan elektronik postaların ele geçirilmesindeki yöntemin Rusların kullandığı yöntemlerle bire bir uyuştuğu savunularak, “Bu hırsızlık ve ifşalar, Amerikan seçim sürecini etkileme amacı taşımaktadır." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, farklı ülkelerin kamuoylarını etkilemeye dönük bu tür hassas siber saldırılara “ancak üst düzey Rus yetkililerin izin verebileceği" de iddia edildi.

KREMLİN'E AĞIR TEHDİT

Rusya'yı, ABD'de Kasım'da yapılacak Başkanlık seçimlerini manipüle etmeye çalışmakla doğrudan suçlayan ABD, Cuma günü “kendi seçtikleri yer ve zamanda" cevap vereceklerine yemin etti. Fransız haber ajansı AFP'ye açıklama yapan üst düzey bir ABD'li yetkili, daha çok askeri ve terörle mücadele kampanyalarında kullanılan bir dil seçerek, “Sanal dünyanında dahil olduğu kendi çıkarlarımızı korumak için harekete geçeceğiz ve bunu kendi seçtiğimiz yerde ve zamanda yapacağız" ifadelerini kullandı.

ABD HER GÜN SALDIRIYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'deki kurumların sunucularına düzenlenen siber saldırılarda Rus hükümetinin parmağı olduğu yönündeki suçlamaların saçma olduğunu belirtti. Interfaks'a konuşan Peskov, ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Seçim Güvenliğiyle İlgili Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nden yapılan ortak açıklamadaki iddialarla ilgili olarak, “Bu saçma. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in sitesi her gün onlarca kez hacker saldırısına uğruyor. Saldırıların çoğu ABD kaynaklı. Biz her defasında Beyaz Saray'ı veya CIA'i suçlamıyoruz" ifadelerini kullandı.

KÜBA VE VİETNAM'A DÖNEBİLİRİZ

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, önceden Rus askeri üslerinin bulunduğu Küba ve Vietnam'a geri dönme konusunu gündeme aldıklarını söyledi. Bu konu üzerinde çalıştıklarını kaydeden Pankov, daha fazla detay vermek istemedi. Pankov, Savunma Bakanlığı yönetiminin şu anda bu ülkelerdeki üslerin kapatılmasını öngören kararları yeniden değerlendirdiğini ifade etti. Daha önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, ülkesinin Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'daki askeri üsleri geliştirmeyi planladığını söylemişti. Rusya, Küba'daki istihbarat üssünü ve Vietnam'daki deniz üssünü 2000'li yılların başında kapatmıştı.

Yorumlar