Bireysel Emeklilik Sistemi yeni düzenlemede maaşa göre kesinti yapacak

Yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girecek olan Bireysel Emeklilik Sistemi çalışanların maaşına göre kesinti yapacak. BES sisteminde devlet çalışanlara bin liralık katkı da bulunurken isteyenler iki ay içerisinde çıkabilecek.

Geçtiğimiz yazdan bu yana çalışmaları süren bireysel emeklilik sistemi için kanunlar çerçevesince düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler neticesinde çalışanların gelecekteki hayat şartlarını kolaylaştıracak uygulamalar yapılacak. Yaklaşık 15 milyona yakın çalışan vatandaşları kapsayacak olan sisteme otomatik olarak katılım yapılacak. Birçok özelliği olan ve çıkma hakkı da sunan BES sistemi ilk olarak 1 Ocak 2017'de yani yeni yıl ile birlikte tüm çalışanların hayatına girecek. Bu uygulama da çalışanlara ilk katılım hediyesi olarak bin liralık devlet desteği de banka hesabına yatırılacak. Devlet uygulama da kalınması için bunun dışında başka imkanlar da sunuyor.

OTOMATİK KATILIM SAĞLANACAK

Ağustos ayında çalışmalarına başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi düzenlemesi Ocak ayında başlayacak. BES ile birlikte 45 yaşın altında olan çalışan herkes otomatik olarak sisteme dahil edilecek ve işverenler tarafından emeklilik planı yapılacak. Uygulamadan yararlanmak istemeyen vatandaşlar istedikleri takdir de çıkabilecek. Eğer sistemde kalmaya devam ederse devletin verdiği bin liralık destek de %25 oranındaki katkıya ek olarak hesabına yatırılacak.

3 YIL ŞARTI BULUNUYOR

Fakat sistemden ve desteklerden yararlanmak için bazı şartlar bulunuyor. Şartlar doğrultusunda sistemden üç yıldan önce çıkan çalışanlar devlet katkısından yararlanamayacak. Yatırılan katkının tümünü ve bin liralık desteği çekebilmek için ise 10 yıl prim ödemek ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Bununla birlikte BES sisteminde kalış süresi yararlanılabilecek miktarı da belirliyor. Eğer vatandaşlar sistemde en az 3-6 yıl kalırsa %15, 6-10 yıl arasında kalırsa %35 katkıyı alabilecek. Çalışan kişi 56 yaşını doldurmamış ama on yıl para yatırmış ise katkının %60'ını alabilecek. Emeklilik hakkı kazananlar, vefat ya da maluliyet sebebi ile ayrılanlar ise devlet katkısının tümünü alabiliyor.

ASGARİ İLE ÇALIŞANLAR İÇİN

Asgari ücret ile çalışan kişiler bireysel emeklilik sistemine her ay 49,41 lira yatıracak. Sisteme göre brüt maaş üzerinden %3 oranında kesinti yapılıyor.

EMEKLİLİK DE UNUTULMADI

Düzenlemelerden sonra emekliler için de destek yapılıyor ve 10 yıl prim ödemek ve 56 yaşını doldurmak şartını yerine getiren kişiler birikimininin 10 yıl emekli aylığı şeklinde ödenmesini kabul ederse bunun üzerine birde %5 katkı eklenecek.

Yorumlar