Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları yeni düzenleme sonrasında düştü!

Yaz aylarında yüksek fiyatlarla yapılan zorunlu trafik sigortası fiyatlarına yeni düzenleme geldi. Düzenlemeyle eski sigorta poliçeleri iptal edilebilecekken, belli şartları taşıyan araç sahipleri fiyat farkından kaynaklanan paraları geri alabilecekler.

Ağustos  ayında yüzde 142 oranında artarak astronomik fiyatlara yükselen Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili yeniden düzenleme yapıldı. Yapılan yeni düzenlemeyle trafik sigortasında başlayan yeni dönemde yüksek fiyattan sigorta yaptıran vatandaşlar, trafik sigortası poliçelerini iptal ettirerek araçlarını yeniden sigortalatabilecekler. Düzenleme sonrasında Temmuz ayında bin liraya yapılmış olan sigorta fiyatı 600 lira gibi daha düşük bir ücretle yapılacak. Hazine Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen düzenleme sonrasında şimdiye kadar yapılmış yıllık trafik sigortası poliçesi vade sona ermeden ya da aracı satmadan sonlandırılamazken bu olanak vatandaşa tanımış oldu. 31 Ağustos’ta yapılan düzenleme geçikmeli olarak 23 Eylül Cuma günü itibarıyla yürürlüğe girdi.

ESKİ POLİÇELER İPTAL EDİLEBİLECEK

Yürürlüğe giren Zorunlu Trafik Sigortası düzenlemesi ile aracını yüksek fiyat sigortalatan vatandaşlar eski poliçelerini iptal ettirebilecekler. Hazine Müsteşarlığı'nın 31 Ağustos 2016’da Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Sonlandırılmasına İlişkin Sektör Duyurusu’na göre,  sigorta poliçelerinde 9 Mart 2015’te bir maddesinin değiştiği belirtiliyordu. Eski duyuruda trafik poliçesinin sonlandırılmasının sadece satış ve benzeri sebeplerle araç işleteni (sahibi) vasfının sona ermesi gösterilirken, yeni duyuru sonrasında artık araç sahipleri istedikleri zaman poliçelerini iptal edebilecekler.  

İPTALDEN ÖNCE UCUZ SİGORTA YAPTIRILACAK

Sigorta poliçelerini iptal ettirecek olan araç sahipleri, sigorta poliçelerini mevcut poliçe bitimine 30 gün kala yeni poliçe dönemi için mükerrer poliçe düzenlettirebilecekler. Yani önce aynı araç için daha ucuz olan başka bir sigorta yaptırabilecekler. Daha sonra pahalı sigortayı iptal yoluna gidecekler. İkinci poliçe yaptırıldığında ilk poliçeyi düzenleyen şirketin kazanılmış gün primini mahsup edip poliçeyi teminat boşluğu olmayacak şekilde sigortalının talebi halinde 1 işgünü içinde ikinci poliçenin vade başlangıcını esas alarak sonlandırabilecek.

Yüksek’ten sigorta yaptıran daha karlı çıkacak!

Konu net anlaşılabilmesi için bir örnekle anlatırsa, Ağustos ayında 1000 lira primle yapılmış bir sigorta bugün 600 liraya yeniden yapılacak. Yeni fiyat, bundan sonraki 1 yıl için geçerli olacak. Sigorta şirketi 2 aylık sigorta tutarı olan 166 lira ve 41 lira ceza kesip 793 lirayı geri verecek. Sigortalı ise böylece cezaya rağmen 193 lira kazançlı çıkmış olacak.

3 AY İLE SINIRLI

Trafik Sigorta poliçesi düzenlemesinden yararlanacak olan araç sahipleri, bu haktan orijinal poliçe vadesinden itibaren üç ay ile sınırlı olmak üzere iki defa yararlanabilecekler. Ayrıca bu üç aylık süre içerisinde, kazanılmış gün primine kalan poliçe priminin yüzde 5’inin ilave edilmesiyle hesaplanacak fesih tutarı sigortacıya ödendiği takdirde trafik sigortası teminat boşluğu kalmayacak şekilde iptal edilebilecek.

 

KASKODA DÜZENLEME İÇERİSİNDE

Yapılan düzenleme trafik ile kasko sigortasını bir arada yapmak yani vadelerini birleştirme olanağı sağlanmasına da yardımcı olacak. Ancak asıl önemli nokta kasko sigortasında bu olanağının bulunması.  

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI PARA İADESİ ALACAKLAR

Zorunlu Trafik Sigortası yaptıran vatandaşlardan belli şartları kapsayanlar para iadesi alabilecekler. Buna göre; daha önceki yıllarda araç sahibi olup da sonradan satmış olan ve Haziran 2014’ten Eylül 2015’e kadarki 15 aylık sürede, yeniden araç satın alarak, trafik sigortası yaptırmış ve hasarsız sürücüler iade hakkından yararlanabilecekler. 

Geçmiş yıllarda aracında hasarı olmayıp 2014-2015 arasında 15 aylık sürede sigortaya yüksek prim ödeyen kişiler fazla alınan primleri iade olarak alabilecekler. 

Şirketler söz konusu şartları taşıyan sigortalıları, TC kimlik numaraları ile birlikte hem kendi internet sitelerinden hem de Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) internet sitesinden duyuracaklar. Belli kriterlere uyan sigortalılar, şirketlerden ve SBM’den iade hakkı olup olmadığını takip edebilecekler.

31 Temmuz’dan itibaren başlayan duyurular sonrasında iadeler işlemleri 31 Temmuz tarihinden itibaren başlayacak ve iki yıl sürecek.

15 aylık sürede satılan tüm trafik poliçelerini ve bu poliçeleri yaptıran sürücülerin geçmiş yıllara ait hasar kayıtlarını sigorta şirketleri tek tek tespit edecekler.

Para iadeleri, sigortalının belirttiği banka hesap numarasına ya da yine sigortalının kredi kartına yapılacak. Daha açık bir ifadeyle sigorta acentelerine ya da aracılara iade yapılmayacak.

Yorumlar