24 Şubat 2026 Salı
weather
10°
AjansHaber Yaşam Adıyamanlı semer ustası Mehmet Ulucan 50 yıldır ata mesleğini sürdürüyor

Adıyamanlı semer ustası Mehmet Ulucan 50 yıldır ata mesleğini sürdürüyor

Adıyaman'da semercilik zanaatını icra eden 70 yaşındaki Mehmet Ulucan, aile mirası olan mesleğini yarım asrı aşkın süredir teknolojiye karşı yaşatmaya çalışıyor.

KAYNAK: (AA)

Mehmet Ulucan, her sabah açtığı dükkanında hayvanlar için ekipman üretmeye devam ediyor.

Kentin son semer ustalarından biri olan Ulucan, küçük yaşlarda babasının yanında başladığı zanaatını bugüne taşıdı. El emeğiyle ürettiği semer ve palanların hala özellikle çobanlar ve traktörü olmayan köylüler tarafından tercih edildiğini ifade eden Ulucan, mesleğin bugünkü durumuna ilişkin şunları kaydetti:

"Biz bu işi üçüncü kuşak olarak yapıyoruz. Babamızın, dedemizin mesleği. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz. Bizim işimiz köylüyle. Köylü gelirse işimiz oluyor, gelmezse olmaz. Eskiden bu işler köylülerin eli ayağıydı. Bununla gider, bununla gelirdi, yükünü bununla taşırdı, geçimini bununla sağlardı ama şimdi teknoloji ilerledi, makineler çıktı. Haliyle bizim işlere olan ihtiyaç azaldı. Yine de tamamen bitmiş değil. Mesela traktörü olmayan, ekipmanı olmayan köylüler hala geliyor. Dağda gezen çoban, hayvanıyla birlikte dolaşırken heybesini atıyor, yiyeceğini içeceğini içine koyuyor, onunla geziyor. Biz de elimizden geldiğince bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız