Zorunlu Trafik Sigortasında teklif dönem başladı fiyat teklifleri SBM'den sorgulanacak! 

Aracı olanların yaptırmak zorunda oldukları Zorunlu Trafik Sigortasıyla ilgili yeni düzenlemenin yapılmasıyla araç sahipleri ödeyecekleri sigorta primleri için Sigorta Bilgi Gözetim merkezi SBM'den sorgulama yaparak fiyat teklifi alabilecekler.

Araç sahibi olanların yaptırmaları gereken trafik sigortası ile ilgili gelişmeler devam ediyor. 23 Eylül tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Trafik Sigortası düzenlemesinden sonra araç sahipleri artık Trafik Sigortası yaptırırken sigorta şirketleri arasından en ucuz teklifi yapan sigorta şirketini seçebilecekler. Vatandaşların internet üzerinden kullanabilecekleri sistemle sigorta fiyat teklifini, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) www.sbm.org.tr web sitesine giriş yaparak ana sayfa üzerinde bulunan Trafik Sigortası Teklif Alma sayfasını tıklayacaklar. Karşılarına gelen ekran üzerinde bulunan alana kimlik numaraları ve araç plakalarını giren araç sahipleri 29 Sigorta şirketinin aracı için verdikleri fiyat teklifilerini görebilecek. Araç sahipleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sitesinden sorgulama yaparak trafik sigortası için en ucuz fiyat teklifini alabilecekler. 

TEKLİFLİ İNDİRİM DÖNEMİ BAŞLIYOR

Zorunlu Sigortasında yeni dönemin başlamasıyla sigorta yaptıracak olan vatandaşlar, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sunmuş olduğu hizmetle SBM’nin internet sitesi üzerinden yapacakları sorgulama işlemiyle fiyat teklif alabilecekler. Yaklaşık olarak 16,5 milyon araç sahibinin beklediği trafik sigortasında ‘teklifli indirim’ dönemi sonrasında araç sahipleri en ucuz teklifi veren sigorta şirketine Trafik Sigortalarını yaptırabilecekler.

SBM’DEN SORGULAMA YAPILACAK

İlgili uygulamadan yararlanmak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin (SBM) internet sitesi olan(www.sbm.org.tr) giriş yaparak sorgulama işlemini yapmak gerekiyor. Sigorta fiyat teklifi alacak olan SBM’nin sitesine giriş yaptıktan sonra, Trafik Sigortası Teklif Alma sayfasını tıklayacaklar. Karşılarına gelen ekranda bulunan Araç Sahipleri Kimlik Tipi (T.C. kimlik numarası, vb.) seçtikten sonra, araç plakası ve güvenlik karakterlerini girdiklerinde karşılarına 29 şirketin trafik sigortası bedeline ilişkin teklifleri gelecek. Eylül ayının sonunda başlayan uygulama ile Trafik sigortası poliçe fiyatlarının gerilemesi bekleniyor.

 

4 KATI FİYAT FARKI

Uygulama ile Trafik sigortasında iki farklı araç için yaplan sorgulama sonrasında bazı şirketler arasında 4 katı fiyat farkı ortaya çıktığı bu farkın en önemli nedeninin ise, uzmanlar tarafından “Bu durum, bazı şirketlerin zorunlu trafik sigortası yerine kasko, yangın veya nakliye branşlarında büyümek istemesinden kaynaklanabilir” şeklinde açıklandığı öğrenildi. İki araç arasındaki fiyat farkıyla ilgili birçok kritere dikkat çeken uzmanlar, araçlardan biri aynı model ve yıldaki araçlara aynı sigorta şirketi farklı poliçe bedeli kesebilmesidir. Bunun sebebi ise, kişinin bulunduğu basamakla ilgili. Son üç yılda hiç kaza yapmamış 7. basamakta olan biri ile son bir yılda üç kez kaza yapmış 1. basamaktaki bir kişinin zorunlu trafik sigortası bedelinin aynı olmaması gösteriliyor.  

RİSK PRİM MİKTARINI ARTIRIYOR

Ayrıca kazalarda ortaya çıkan hasarlar da fiyatlarda belirleyici olabilirken, bir diğer nedenin ise aracın bulunduğu bölgede bulunan risk faktörü ile alakalı olması gösterilmektedir. Şayet araç şiddet ve terörün olmadığı bir il veya ilçe de ise ödenecek primi daha düşük. Tam tersi durumda ise prim yüksek oluyor.

Yorumlar