Musul harekatı için korkutan uyarı: DAEŞ'lileri Türkmen kentine sürüp bombalayacaklar

DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta etkin olduğu iki bölgeden biri olan ve Irak’ta başkent konumunda olan Musul operasyonuyla ilgili olarak çok hayati bir uyarı geldi.

Terör örgütü DAEŞ’in Suriye ve Irak’taki başkentleri olan Rakka ve Musul’u kurtarma operasyonunun detayları şekillenmeye başladı, operasyonların da yakın zamanda başlayabileceği belirtiliyor.

Irak’ın Musul şehrinde etkin olan DAEŞ’e yönelik operasyonlar içinse çok kritik bir uyarı geldi. Musul’a yakın konumda bulunan Tel Afer’in gerek Bağdat yönetimi, gerek ABD gerekse Kuzey Irak yönetimi tarafından dile getirilmeyen bir durumu olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, planın Musul’daki DAEŞ militanlarının buraya sürülerek burada bombalanmaları olabileceğini söyledi.

Bölgenin Türkmen kimlikli olmasının Türkiye açısından önem verilmesi elzem olan bir nokta olduğunu belirten Prof. Nakip, eğer yeterince dile getirilmezse mevcut durumda 20 bin Türkmenin hayatlarının tehlikede olduğunu ve bundan sonrası için de bölgenin nüfusunun tamamen eriyeceğini söyledi.

Normalde Tel Afer’de 350 bin kişilik bir Türkmen nüfusun varlığına dikkat çeken Mahir Nakip, bunların birkaç yüzbininin Irak’ta, 60 bininin Türkiye’de sığınmacı konumunda olduğunu belirterek olası bir Musul operasyonunda hedef alınması sonucunda buraya Türkmenlerin geri dönüşünün de mümkün olmayacağının altını çizdi.

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

‘MUSUL’UN KURTARILMASI İÇİN BAĞDAT, ABD VE KUZEY IRAK YÖNETİMİ KOALİSYON KURDU’

Musul’un kurtarılması konusunda, Bağdat Yönetimi, ABD ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi bir koalisyon kurdular. Birtakım ayrıntılara da girdiler. Amerika Temsilciler Meclisi bir proje de yayınladı. Orada Sincar’ı il yapıyorlar, bir bölge yaratıyorlar. Bu Irak’ta büyük bir tepkiye sebebiyet verdi ama Barzani, ‘Sincar il olursa Kürdistan’a girmesini istiyoruz’ dedi.

Prof. Dr. Mahir Nakip

‘AMERİKAN UÇAKLARI MUSUL’U BOMBALAMAYACAK’

Kimse Tel Afer’in adını getirmedi. Barzani de bu konuda görüşlerinin olmadığını söylüyor, Bağdat yönetimi Tel Afer’den söz etmiyor. Bu bir kuşku uyandırıyor. Bu kuşkumuzu dünya ile paylaşmamız lazım. Yarın Musul operasyonu başlarsa, büyük bir ihtimalle Amerikan uçakları Musul’u bombalamayacak. Musul’da milyonlarca insan yaşıyor. Göç başlayacak, Kuzey Irak’a yedirilecek belki de Irak’ın güneyine gönderilecek.

‘MUSUL’DAKİ DAEŞ’LİLER TEL AFER’E SÜRÜLECEK, ORASI BOMBALANABİLİR’

Plan şu olabilir, buradan çıkacak olan 5-6 bin DAEŞ’li Tel Afer’e sürülecek. Tel Afer’e gittikten sonra ise taraflar için hiçbir önemli olmayan Tel Afer, bombalanabilir. Şehri yerle bir ederler. Şu anda Tel Afer’de yaşayan Türkmenlerin sayısı 20-25 bin civarında. Nüfusu ise 350 bindir. Birkaç yüzbini Irak’ta, 60 bine yakını Türkiye’de. Bu nüfusun geri dönmesi konusunda hiç kimse bir söz söylemiyor. Bu Türkiye’nin mutlaka gündeminde olması gereken bir konu. Cumhurbaşkanı 2 kez dile getirdi ama arkası gelmedi. Bunun dile getirilmesi gerekiyor.

‘TEL AFER KONUSUNU MUTLAKA DİLE GETİRMEMİZ GEREKİYOR’

Tel Afer kurtarma operasyonu nasıl olmalı, bombalanmasında Türkiye nasıl tavır alacaktır, bunların dile getirilmesi gerekiyor. Bunu mutlaka gündeme getirmemiz gerekiyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar