Kazdağları lavanta kokacak

Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksek Okulu (MYO) Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü'nün projesi kapsamında, Kazdağları'nın eteklerindeki bir dönümlük alana lavanta fidesi dikimi yapıldı.

Botanik bahçe işletmecisi, ziraat mühendisi Banu Ulusoy'un desteğiyle "Kazdağları Lavanta ile Taçlanıyor" projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında, üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri, Avcılar mevkisinde bir dönümlük alanda 500 lavanta fidesini toprakla buluşturdu.

İlerleyen süreçte öğrenciler tarafından lavantaların hasadı yapılarak, esans elde edilecek.

Ulusoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, lavantanın Kazdağları'nda yetiştirilmeye uygun olduğunu söyledi.

Lavantanın tıbbi aromatik bitkiler sınıfında yer aldığını belirten Ulusoy, şunları kaydetti:

"Doğada az miktarda kendiliğinden yetişen lavantaya yoğun talep oluyor. Kazdağı gerçekten endemik bitkiler açısından çok zengin. Doğada bulunan melisa, kekik, biberiye gibi otların da üretimini yeniden yapacağız. Bu projeyle Kazdağları'nın florasına, endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerine dikkati çekmek istedik. Asıl hedefimiz, zaten turistlik olan Edremit Körfezi'ni ve özellikle Kazdağları'nı ekoturizme açmaktır. Bu kadar bitki zengini bir bölge, ekoturizmden mutlaka faydalanmalıdır."

Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Cenk Paşa da bölgede çok sayıda endemik ve tıbbi aromatik bitkinin bulunduğunu, projenin verimli şekilde sürdürüldüğünü dile getirdi.

Yorumlar