Nazım Hikmet kimdir? - Nazım Hikmet'in kısaca hayat hikayesi

Nazım Hikmet Kimdir? Nazım Hikmet Ran’ın 55. Ölüm yıl dönümde ünlü şair ile ilgili bilinmeyenler haberimizde..

Nazım Hikmet, 17 Ocak 1902’de Selanik’te dünyaya gelmiştir. İlk Şiirlini 11 yaşında yazan ünlü şair hayatı boyuncu sayısız esere imza atmıştır. Nazım Hikmet Kimdir, Nazım Hikmet'in hayatı ile ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.



Nazım Hikmet Biyografisi

Nazım Hikmet; 17 Ocak 1902’de Selanik’te doğmuştur.  Babası, Hamburg konsolosluğu yapan Hikmet Bey, annesiyse Ayşe Celile Hanım'dır. İlköğretim eğitiminin hemen sonrasında başladığı Mekteb-i Sultani ortaokulunda daha 11 yaşında iken şiir yazmaya başlamıştır. Ünlü şairin ilk şiiri ‘Feryad-ı Vatan’ olmuştur. Denizciler için yazmış olduğu kahramanlık şiirini dönemin Bahriye Nazırı olan Cemal Paşa’ya okuyan Nazım Hikmet, bu başarısından dolayı Bahriye Mektebi’ne gönderilmiştir. Zeki ve çalışkanlığı ile bilinen Nazım Hikmet, bu okuldan mezun olduktan sonra 17 Mayıs 1921'da bazı davranışlarından dolayı ordudan ihraç edilmiştir.

NAZIM HİKMET 55. ÖLÜM YILDÖNÜMÜ FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN LİNKE TIKLAYIN

Nazım Hikmet, ordudan ihraç edildikten sonra eğitimine devam etmiş, 1921 yılında Batum üzerinden Moskova’ya Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde siyasal bilimler ve iktisat okumaya gitmiştir. Burada hayatının dönüm noktasını yaşayan ünlü şair Moskova’da aynı zamanda ilk şiir kitabı olan ’28 Kanunisani’yi çıkarmıştır. Daha sonra yeniden Türkiye’ye dönen ve Aydınlık Dergisi’nde çalışmaya başlayan Nazım Hikmet Ran, şiir ve yazılarından dolayı 15 yıl hapis istemiyle yargılanması sonrasında tekrar Sovyetler Birliği’ne dönmek zorunda kalmıştır.
Hakkında 12 Yıl hapis cezası kararı verilen Ran, 1928 yılında çıkarılan Af Kanunu’ndan faydalanarak   Türkiye'ye geri dönmüştür. Türkiye’ye döndükten sonra Resimli AY isimli dergide şiirlerini yazmaya devam eden şair, 1938 yılında 28 yıl hapse çarptırılan Nazım Hikmet, 12 yıl tutukluluk hayatından sonra Sovyetler Birliğine geri dönüştür. Nazım Hikmet, 25 Temmuz 1951 tarihinde Bakanlar Kurulunca verilen karar sonrasında Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır.

Nazım Hikmet Ran Ne Zaman Vefat Etti?

Yaşadığı bu olaydan sonra büyük dedesi Mustafa Celaleddin Paşa (Konstantin Borzecki)'nın memleketi olan Polonya’ya giderek ve burada vatandaşlık alarak Borzecki soyadını almıştır. 3 Haziran 1963 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonucunda 61 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur. 

Etiketler: Nazım Hikmet Kimdir,nazım hikmet biyografisi,nazım hikmet şiirleri,nazım hikmet ran,nazım hikmet ne zaman öldü

Yorumlar