Canan Sanalan

Canan Sanalan

Block Chain ve Golf

Sağlık ve huzur getirsin gibi bitmeyen umutlarla başlayan yepyeni bir yılın ilk yazısında herkese selamlar.

Hatırlarsanız ilk yazımı “Kripto Dünyasında Milyarder Olmak” başlığı ile yayınlamıştık ve inanmayacaksınız ama okunma rekorları kırmıştı. Bu kez 0,001 ETH ile golf sahanız olsun ister misiniz desem? Yine rekora koşar mıyım?

Zaman, paranın hiç olmadığı kadar değersiz ve ondan kat ve kat daha değerli olduğu tezatlıklar zamanı. Anlayacağınız milyarder olmak deyince ilk yazıda okuyucuyu kalbinden vurdum. Sonrasında yazdığım minnoş yazılarımı da beğendiğinizi ifade ettiniz sağolun, varolun. Humanist yazılarıma devam edeceğim tabiki, fakat devir ekonomi, yatırım, kazanç ve geçim devri. Yılı kapatırken Golf turizminin ekonomiye katkısını ve engin ekonomi bilgimle de ideal ekonomi formülünü açıklamıştım. Bu hafta koyduğum başlık çok okunmak için koyduğum bir kanca asla değil. Tamamen gerçek bir konuyu sizleri sıkmadan, çok özet ve kaynak belirterek yazdım. Biraz kafanızı karıştırmak, biraz da dejavu yaşatmak istedim.

Cnbc.com’da gözüme takılan bu yazıdan alıntı yaparak sizlerle paylaşmak istediğim bazı deneyimleri, fütüristik olarak değerlendireceğiniz fakat hiçte öyle olmayan, burnumuzun dibinde cereyan eden bazı teknolojik gelişmeleri golf camiasında başarılı ve başarısız, vizyoner ve vizyonsuzluk olarak yaşanmış benzerleri ile kıyaslayarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

5 Ocak 2022 tarihinde Taylor Loke tarafından yazılan bu yazı, 48 saat içinde NFT satarak 10.4 milyon dolar toplayan ve bu yatırımla da inşaa etmeyi planladığı golf sahasının temellerini atan bir DAO olan Mike Dudas’la ilgili. 3 haftalık bir süre içinde aksiyon alıp, 2 günde bu parayı toplayan Dudas, block chain tabanlı bu girişimle dünya çapında merkeziyetsiz fakat yönetimi belli olan bir şirkete ait olacak, boş zaman üyeliği, yatırım üyeliği, açılışta fiziki üyelik gibi farklı farklı kategoriler üzerinden gayet akıllı ve mantıklı kurguladığı, kısanın da kısası bir sürede 10.4 milyon dolarlık sermayeyi toplamış.

Kripto topluluğunda zaten çok iyi bir yatırımcı olarak reputasyonu yüksek Mike Dudas, fikrini yakın arkadaşları Jim Daily ve Chris Maddern’e açmış önce. Aldığı olumlu tepki ile LinksDAO “Dünyanın en büyük golf sahası” olma misyonu ile doğmuş. Nasıl büyük olmasın ki? Dünyanın heryerinden block chain teknolojisine ilgi duyan siz deyin 500 milyon, ben diyeyim 1 milyar insana açık(her ay minimum 100 milyon yeni yatırımcı sisteme giriyor) ve DAO dedilen ETH bazlı güvenilir bir yatırımdan bahsediyoruz. Ölçek devasa olduğundan şöye abzürt bir orantılama yaparsam, Dünya nüfusunun 1/10’u biraraya gelse hangi yatırımın altından kalkılmaz ki? Blok zincir değil, resmen bir tür saadet zinciri gibi.

Şu anda birçok insanın inanmadığı, belirsiz görünen bu dehşet gücün, önümüzdeki günlerde bizlere ne tür şaşırtıcı durumlar yaşatacağını hayal edebiliyor musunuz? Teknolojinin hızı ile yarışmak mümkün değil fakat o hızın içinde yeralmak mümkün. Sadece etrafımızda olup bitenleri takip edip, doğru şekilde okuyabilelim.

Yaklaşık 14 yıl önce Londra’da digital konusunda staj yaparken Holborn’da bir virtual golf salonuna gitmiş, henüz Türkiye’ye gelmemiş olan Trackman’in farklı bir versiyonu ile tanışmış, ofislerinden çıkıp beyaz gömleklerinin kollarını kıvırıp, kravatlarını katlayıp ceplerine sokuşturmuş beyaz yakalıları bu salonda hem golf oynar, hem sohbet edip günün stresini atar şekilde görmüş ve hayranlık duyup, tanıdığım herkesi oraya götürmüştüm.

Hatta Londra’da yaşayan kuzenim ve teyzemle de gitmiş, teyzem bir seferde attığı deliğe soktuğu topla(attığı pata-putt ile) golf konusunda ne kadar yetenekli olduğunu sonraki yıllarda hep anlatarak bizleri güldürmüştü. O günlerden bugünlere virtual golf/trackman artık evlerimize kadar girdi. XBoxlarla, Robloxlarla daha da yayıldı ve son olarak Metaverse dünyasında bizleri tamamen sanal bir gerçeklik içinde inanılmaz bir deneyime davet eder oldu.

Fakat günümüz ve geleceğin bu denli sanallaştığı dünyada, Mike Dudas hala fiziksel olarak gerçek, ağacıyla toprağıyla, yılanıyla böceğiyle canlı kanlı bir golf sahası inşaa etmenin peşinde. Belki, kuvvetle muhtemel yanına, yaz kış, gece gündüz her an ulaşılabilir olmak için, metaverse dünyasına da bu yatırımın bir parçasını taşıyacaktır fakat konumuz aslında tam bu değil.

Bu yazıda yeralan kripto camiasından bir DAO’nun golf sporu için kurduğu güç birliğini okuduğumda, gözüme önce işin aşk(golf aşkı tabi), yatırım ve zeka tarafı takıldı. Aklıma anında tanınmış Türk iş insanlarımızdan birinin yıllar önce golf sporuna olan tutkusu ile Bodrum’da golf sahası inşaa ederken üyeleri yatırımcı yaptığı ve böylece ilk golf sahasını hop diye kullanıma açtığı, yıllarca bu güzel beldede golf sporuna gönül verenleri ağırlayıp, golfü daha da yaygın hale getirdiği zamanlar geldi.

Yıllar önce büyük bir vizyon ve zeka ile yapılan bu hareket, yıllar sonra yine bahsi geçen değerli Türk iş insanımız gibi yatırımcıların güvenine haiz bir kripto yatırımcısı tarafından benzer modelle hayata geçiriliyordu. Tarih tekerrür ederken yanına bir de teknolojiyi alarak mevzuyu sınırlar ötesine taşıyordu. Ortak nokta ise, aşk, zeka, güven ve Golf.

Zihnimde bu pozitif eşleştirmeyi yaparken sol omzumdaki şahıs bana konunun diğer boyutunu hatırlattı. Siyahla beyaz, iyiyle kötü, faydalıyla faydasız gibi zıt kutupların her an hayatımızda olduğu gerçeğinden yola çıkarak, her konunun bir pozitif bir negatifi tarafı olduğu aşikar. Negatif tarafta ise, yol yöntem bilmezlik mi, konsantrasyon eksiği mi bilemeyeceğim, kendileri daha iyi bilirler detayı, yaptık yapıyoruz, az kaldı birazdan diyerek yıllardır bir golf sahasını yapıp kullanıma açamayanları hatırlattı bana. Sol omzum olmasa hayatta düşünmem böyle olumsuz durumları inanın.

Şaka bir yana, iş bilenin kılıç kuşananın. Golf sporu bahaneler üzerine kuruludur. Bunu herkes bilir, kullanır, bunları da oyun boyunca ya da sonunda anlatır, güler eğlenir fakat bu durum sadece oyuncular için geçerlidir. Dal çıtırdadı vuramadım, uçak geçti konsantrasyonum bozuldu, kan şekerim düştü ormana vurdum, Golf Channel’da Pro’ları izledim swingim bozuldu gibi bahaneler sonsuz kombinasyonla sıralanır. Fakat iş hizmete gelince kimse bahane dinlemez ve kabul etmez. Bu sebeple yeni ekonomi sisteminin yaşattığı zorlukların yanında, sağladığı avantajları ön plana çıkartmak, işi bilen, takip eden, vizyoner yatırımcılar için bulunmaz nimet. Oturdukları yerden, suya sabuna dokunmadan bildiğimiz doğruları değiştiriyor, yeni dünya düzeninin normallerini hızla inşaa ediyorlar. Tıpkı Mike Bey’in 2 günde 10.4 milyon dolarlık golf sahası yatırımını toplaması gibi.

Bu haftanın yazısını tamamen farklı bir konu üzerine yazmıştım fakat cnbc.com’daki bu içeriği görünce atlamak istemedim. Haftaya yazım hazır.  O zaman önümüzdeki haftasonu 2 gün boyunca golf oynayabilirim, hava şartları müsade ederse.

Haftaya görüşmek üzere saygı ve sevgilerimle.

Diğer Yazıları

Yorumlar