Bayram günü neler yapılır? Dini bayramda yapılması gerekenler

Bayram günü neler yapılır sorusu 2018 yılı Ramazan Bayramı'nda vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Dini bayramda yapılması gerekenler ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Dini bayramlar Müslümanların beraberlik ve birliğinin pekiştiği günler önemli günlerden birisi olma özelliğini taşımaktadır. Bayramlarda bir araya gelen insanlar hasbıhal etmektedir. Ayrıca uzun süre görüşmeyen insanlar yan yana gelir ve müabarek günler küsler barışır. 2018 yılı Ramazan Bayramı'na az bir vakit kala insanlar bayram günü neler yapılır sorusunun cevabını merak ediliyor. Bayramda yetim ve fukaraları sevindirmek çok önemlidir. Büyükler hatırlanır ve küs olanlar bir araya getirerek barıştırılır. İslam’ın ilk zamanlarından bu yana bayramlar büyük bir sevinçle kutlanmaktadır. Bizlerde bu haberimizde dini bayramda yapılması gerekenler ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

BAYRAM GÜNÜ NELER YAPILIR?

Müslümanların birlik ve beraberliğin pekiştirdiği günlerden birisi de bayramlardır. Mübarek günlerde insanlar bir araya gelir. Yetim ve fukaralar sevindirilir, küs olanlar barışır ve büyükler hatırlanır. Bayram günleri; anne, baba, akraba, arkada ve komşu ziyaretleri yapılır. Bayram günlerini Peygamber Efendimiz (S.A.V) büyük bir sevinçle kutlamaktaydı.

İslam’ın ilk zamanlarından günümüze bayramlar büyük bir sevinçle kutlanmaktadır. Bayram öncesinde giyecek ve temizlik gibi hususlarda çok dikkat edilir. Bayram namazından sonra kabirler ziyâret edilir; geçmişlerin akraba ve din büyüklerinin rûhu için Kur’ân-ı kerîm okunur duâ edilir ve sadakalar verilir. Daha sonra da aile büyükleri dost akraba arkadaş ve tanıdıklar ziyâret edilir. Çocuklar babalarının ve aile büyüklerinin; gençler de yaşlıların ellerini öperler.

DİNİ BAYRAMDA YAPILMASI GEREKENLER

Bayram günü şunları yapmak sünnettir:

1-Erken kalkmak.
2-Gusül abdesti almak.
3-Misvâk kullanmak.
4-Güzel koku sürünmek.
5-Yeni ve temiz elbise giyinmek.
6-Namazdan önce tatlı yemek.
7-Yüzük takmak.
8-Câmiye erken gitmek.
9-Giderken tekbir söylemek.
10-Müminlere selâm vermek.
11-Güler yüzlü olmak.
12-Müminlerle bayramlaşmak
13-Fakirlere sadaka vermek.
14-Dargınları barıştırmak.
15-Akrabayı ziyâret etmek.
16-Din kardeşlerini ziyâret etmek.
17-Ziyârette hediye götürmek.
18-Kabirleri ziyâret etmek.
19-Misâfirlere ikram etmek.
20-Çok duâ ve tevbe etmek.



BAYRAM DUASI

اعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
رَبِِّ الْعَالَم۪ينَ ﴿﴾ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّق۪ينَ ﴿﴾ وَلََ عُدْوَانَ إِلََّ عَلَي الظَّالِم۪ينَ ﴿﴾
هَّ ألَْحَمْدُ لِِلَ وَالصَّه لٰة وَالسَّ ه لٰمُ هُمَّ رَبَّنَا يَا رَبَّنَا
هَّ عَهلى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ ه ألِه۪ وَصَحْبِه۪۪ٓ أجَْمَع۪ينَ ﴿﴾ ألَل
تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أنَْتَ السَّم۪يعُ الْعَل۪يمُ ﴿﴾

Ey rahmeti ile bütün varlığı, bütün kâinatı kuşatan Rahman ve Rahim olan Allah'ım!
Şu mübarek Bayram sabahında huzuruna geldik. Lâyıkı veçhile kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde divanına durduk. Şükrümüzü hakkıyla eda edemeyişimizin bilinci içindeyiz. Bizi huzuruna kabul buyur, dua ve niyazlarımızı kabul eyle Allah'ım!

Ya Rabbi!

Kıldığımız namazları, “Kurban Bayramı günlerinde senin katında en sevimli amelimiz olan kurbanlarımızı”, okuduğumuz Kur'anları, indirdiğimiz hatm-i şerifleri, yaptığımız zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazları, va'z-u nasihatleri, hasılı bütün ibadet ve taatlerimizi, hayır ve hasenatımızı, şu Bayram günü hürmetine en güzel şekliyle kabul eyle Allah'ım!

Bu mübarek bayram sabahında, yürekten itiraflarımız ve samimi tövbelerimizle sonsuz rahmet ve mağfiretine iltica ediyoruz. Bizi gönüllere şifa, dertlere deva, huzur ve barış kaynağı olan Kur'an'la buluştur Allah'ım!

Bize bahşeylediğin en büyük sermaye olan ömrümüzü rızana uygun geçirmeyi nasip eyle Allah'ım! Bizleri Sana layık bir kul, Habibine layık bir ümmet eyle.

Onları cennetinle ve cemalinle müşerref eyle! Ailelerine sabır ve metanet ihsan eyle! Dinimizin, devletimizin, milletimizin bekasını sarsacak her türlü dâhili ve harici belalardan, sıkıntılardan, musibetlerden, kederlerden ve terörden bizleri muhafaza eyle!

Yorumlar