2018 senesinin en iyi buluşları ilk 10'da derlendi

Her alanda yeni buluşlara imza atılmakta ve bu sene de yüzlercesi ortaya çıktı. 2018 senesinin enleri ilk 10'da derlenerek yayımlandı.

Her alanda yeni buluşlara imza atılmakta ve bu sene de yüzlercesi ortaya çıktı. 2018 senesinin enleri ilk 10'da derlenerek yayımlandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından en iyi 10 buluş araştırılarak derlendi. Araştırma kapsamında uluslararası dergiler Science ve Nature ile önemli bilimsel konferanslar kaynak olarak kullanıldı. 2018'de bilim dünyasındaki yeni buluşların derlemesi yayımlandı. 2018 senesinin en iyi buluşları ilk 10'da sıralanarak; bilim, teknoloji, elektronik, kimya, tıp, biyoloji, fizik, robotik ayrıca yapay zeka alanlarından seçildi.

100 kat daha aktif enzimler

Queensland Üniversitesi sayesinde gen dizileri elde edilip milyonlarca yıl önceden gelen enzimler yeniden yapılandırıldı. Bu enzimler 100 kat uzun aktif kalabiliyor. Bu sayede ilaç endüstrisinde kullanılmakta olan kimyasallar eski enzimler sayesinde maaliyeti çok düşük olarak piyasaya sürülebilecek. 

Atom kalınlığında bellek depolama 

Austin Teksas Üniversitesi ile Pekin Üniversitesi çalışmaları ile atom kalınlığında bellek depolama aygıtı yapıldı. İlk denemelerde başarılamayan çalışma, Teksas Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü profesörü Deji Akinwande tarafından bildirildi.Bu buluşa, hafızası olan dirençlere "memristör" denildiği için "atomister" adı kondu. Bu sayede bilgisayar ve telefonların boyutu küçültülebilecek ve kapasite artacak.

Sağlıklı hücreye zarar vermeden tümöre ulaşan biyomalzeme

Amerika'daki George Washington Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden Doç. Cole DeForest, biyomalzeme üretti. Bu biyomalzeme ilacı sağlıklı hücreye zarar vermeden tümöre ulaştırabiliyor. Çalışmada hidrojel denilen malzeme programlandığı için sağlıklı hücreye zarar vermiyor. Hidrojellerin yüzde 90'ının su, geri kalanının biyopolimer. DeForest, tedavi için gereken ilacı hidrojelin içine yerleştirdiklerini bildirdi. Sağlıklı hücrelere dokunmadan geçen hidrojel, tümörlü hücreye geldiğinde parçalanarak ilacı bırakıyor.

Laboratuvarda üretilen akciğerle yaşayan domuzlar

Galveston Teksas Üniversitesi'nde tıp profesörü Joan Elizabeth Nichols, laboratuvarda akciğer ürettiklerini ve akciğerlerin domuzlara takıldığını bildirdi. Domuzlar yapay akciğerler ile yaşamakta. Nakil yapılacak domuzun akciğerinin sol lobunu çıkardı ve yerine ürettikleri akciğer lobunu nakletti. Nakli gerçekleşen akciğerlerde 2 hafta içinde kan damarları oluştu. Toplamda 4 domuz üzerinde denenen çalışmada akciğerlerin vücut tarafından kabul edildiği ve geliştiği kaydedildi. İnsan deneylerinin 10 yıl süre içinde başlayabileceği duyuruldu.

Ağır işçi insansı robot HPT-5P

Japonya'da, Ulusal İleri Bilim ve Teknoloji Kurumu, insan gibi tamamen bağımsız hareket eden bir robot geliştirdi. Ağır işleri yapabilen "HRP-5P" insansı robotu basına tanıtıldı. Robot, 12 kilogramlık alçı panelleri taşıyabiliyor ve duvara vidalayabiliyor. Taşıdığı materyalin ağırlığına göre kolları ve bacaklarının açısı ayarlanabiliyor. Gemi ve uçak montajı yapacak insansı robotların tasarlandığı bildirildi.

Beyindeki nöronları incelemek için 

İsviçre'de EPFL'nin Biyofotonik Laboratuvar görevlisi Doç. Sylvie Roke, beyindeki nöronları incelemek için yeni bir teknik geliştirdiğini duyurdu. Tekniğin prensibine göre, birbirlerine elektrokimyasal sinyaller göndererek haberleşen nöronların hücre içi ve dışı arasında oluşturduğu voltaj farkındaki (membran potansiyeli) değişimleri su moleküllerinin hareketleri incelenerek belirleniyor. Bu tekniğin hastalar için risksiz olduğu öne sürülürken; kullandıkları teknikte nöronları çevreleyen su moleküllerinin lazer sinyallerinin etkisiyle farklı frekanslarda fotonlar oluşturmasından yararlanılıyor.

Uzun ömürlü şarjlı pil

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü'nden Prof. Robert Grubbs, NASA ve Honda'da çalışan araştırmacıların işbirliği ile uzun ömürlü bir pil geliştirdi. Artı yüklü bir iyon olan lityum temelli pillerin yerini, eksi yüklü bir iyon olan florür temelli pillerin alacağını belirtildi. Bu florür piller sayesinde telefon ve dizüstü bilgisayarları haftalarca şarj etmeden kullanmanabileceğiz. Yeterli voltaj üretmesi için çok yüksek sıcaklıkta tutulması gereken florür pillerini çözelti kullanarak oda sıcaklığında çalıştırma başarıldı. 

Kandaki şekeri ölçen giyilebilir cihaz ile daha hassas ölçüm

Washington State Üniversitesi'nin makine ve malzeme mühendisliği bölümünde, Türk bilim insanı Doç. Dr. Arda Gözen tarafından kanda şeker ölçen giyilebilir cihaz üretti. Cihaz 3D yazıcı ile üretildi. Her hastaya özel cihaz yapılabilecek çünkü 3D yazıcı ile kişilye özel cihaz tasarlanabilecek. Cihaz maliyeti düşün olarak ve zararlı atık miktarının var olanlardan az olarak üretilecek. Cihaz daha hassas bir ölçüm imkanı verecek ve ayrıca çocuklar için yararlı olacak. Araştırma, Analytica Chimica Acta Dergisi'ndeyayımlandı.

 

Metamercek

Harvard Üniversitesinde uygulamalı fizik profesörü Federico Capasso, cam merceklerin yerini, nanoteknolojiyle ürettikleri Metamercek'i tanıttı. Capasso'ya göre çok küçük olan metamercek ile ilk kez görünür ışığı oluşturan farklı dalga boylarındaki ışınların tümünün bir noktaya odaklanabiliyor. Bu sayede kameralar küçülecek ve maliyeti düşürülecek. Nature Nanotechnology Dergisi çalışmaya yer verdi. 

2018'in fark yaratan 10 bilimsel buluşu

İnsan düzeyine yaklaşan yapay zeka

Bu yapay zeka programı, sorulan soruları insan gibi cevaplayabiliyor. Sınava katılan robotların not ortalaması 82,304 iken bu program 82,650 aldı. Microsoft Research Asia araştırma merkezinde, Stanford Üniversitesi tarafından 100 bin soru arasından seçilen "SQuAD" adlı okuma-anlama sınavını tamamlayabilen başarılı bir yapay zeka teknolojisi geliştirildi. Microsoft'a göre bu yapay zeka hala insan düzeyine uzak fakat gelişme katetti. 

Yorumlar