Kilo, çocuk sahibi olmayı etkiler mi?

Kilonun, çocuk sahibi olmak isteyen anne adayları üzerindeki etkiden bahseden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata, önemli bilgiler verdi.

Obez ya da kiloluysanız, hamileliğiniz ve doğumunuz sırasında birçok olumsuzlukla karşı karşıya kalabilirsiniz.   Hamileliğinizde kronik hipertansiyona yakalanma oranınız yükselir. Hamilelik şekeri riskiniz artabilir. Hamilelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsiye yakalanabilirsiniz. Bebeğiniz makrosomik (kilolu) doğabilir. Ölü doğum gerçekleştirebilirsiniz. Büyük ihtimalle sezaryenle doğum yaparsınız. Doğum sonrası kanamalarınız, alt karın, idrar yolu, yara yeri enfeksiyonlarınızın olma olasılığı fazladır. Bebeğinizde, nöral tüp defektleri (beyin, omur, omurilik bozuklukları), karın duvarı, kalp anomalileri ve birçok başka sorunların görülme olasılıkları artabilir. Hamilelik sırasında kilo kaybı tehlikeli

HAMİLELİKTE KİLO FAZLANIZ VEYA KİLO KAYBINIZ VARSA...   Yetersiz ve dengesiz beslenmeniz, hem anne karnındaki bebeğinize hem de size zarar verebilir. Hamilelik öncesi veya hamilelik döneminizde, bazı öğünlerinizde besinleri yetersiz almanız sonucunda, bebeğinizde anomaliler gözlenebilir. Yetersiz enerji alınımınız ve folik asit eksikliğinizde nöral tüp defektleri, hidrosefali, A vitamini eksikliğiniz, kraniofasial, D vitaminini az almanız sonucunda iskelet sistemi hastalıklarınız gözlenebilir.   Ayrıca hamileliğiniz sırasında kilo kaybınız, fetal büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyeceğinden, hamileliğiniz sırasında kilo vermeniz doğru olmayacaktır. Ancak kilolu olarak hamileliğinize başlıyorsanız, hamileliğiniz boyunca vücut kitle indeksinize göre, en fazla 7 kilo almanız önerilir.   Hamileliğinizde günlük 1800 kaloriden az enerji almamanız, şişman olsanız bile asla düşük kalorili, zayıflama ve diyet programları uygulamamanız gerektiğini bilmelisiniz. Hamileliğinizde enerji ihtiyacınızı karşılamanız için tüm besin gruplarından (süt grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl, yağ grubu) yeterli şekilde tüketmelisiniz. Ayrıca hamileliğiniz sırasında, düzenli ve size özel bir egzersiz planı da uygulamalısınız. 

 

Yorumlar