Zirai ilaçlama yasaklandı, Arı ölümleri olmayacak

Bakanlık, ilaçlamadan kaynaklanan arı ölümlerini ortadan kaldırmak için zirai olarak ilaçlamanın yasaklandığı duyuruldu.

Bakanlık, ilaçlamadan kaynaklanan arı ölümlerini ortadan kaldırmak için zirai olarak ilaçlamanın yasaklandığı duyuruldu.

Küresel ısınma ve zirai ilaçlamanın, arı ölümlerini arttırdığı bakanlık tarafından açıklanmıştı. Yıllar içerisinde arı sayısında düşüş meydana gelmiş ve Türkiye'deki bal üretimi doğrudan etkilenmişti. Yanlış yapılan ilaçlama ve küresel ısınma ile birlikte arı ölümleri artmıştı.Tarım ve Orman Bakanlığı zirai ilaçlamayı yasakladı. 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birilik Başkanı Ziya Şahin, arı ölümlerinin Üniversite hocaları tarafından araştırıldığını iletti. Raporlar alanında uzman hocalar tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunuldu. Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuyu yakından takip ettikleri belirtilip 21 Aralık Cuma günü zirai ilaçlamayı yasakladıklarını bildirdi. Zirai ilaçlamanın ortadan kalkmasıyla arı ölümleri ortadan kalkacak. 

Arı ölümleri ortadan kalkacak

Türkiye Merkez arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şahin tarafından; “Zirai ilaçlamalar Türkiye’deki arıcılığın kanayan yarasıydı. 3 yıldır bu konu üzerinde çalışıyorduk. Arıların ölümüne neden olan zirai ilaçlar geçmiş yıllarda yasaklanmıştı. Özellikle Trakya’daki Ayçiçeği ve Çukurova bölgesinde de Mısır ve pamuk ilaçlamalarında kullanılan zirai ilaçlar büyük arı ölümlerine neden oldu. Biz konunun uzmanı Üniversite hocalarımızı saha çalışması yaptırdık ve bunu raporları Tarım ve Orman Bakanlığımıza ilettik. Gelinen noktada bu ilaçların yasaklanmasında başta Tarım ve Orman Bakanımız olmak üzere konuya duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyorum” ifadeleri ile arı ölümlerinin ortadan kaldırılacağı açıklandı. 

Bal kalitesinin artması bekleniyor

Şahin'e göre zirai ilaçlama kaldırılınca, balın kalitesinin artması bekleniyor; konuyla ilgili Şahin “Bu ilaçlar Avrupa Birliği ülkelerinde mahkeme kararı ile yasaklandı. Şimdi Türkiye’de de yasaklandı. Bu karar ile Türk arıcısı kazanacak, Türkiye kazanacak. Bu ilaçların balın kalitesine de çok büyük etkisi vardı. Ballarda ilaçlamalar nedeniyle Pestisit (ilaç kalıntısı) vardı. Artık bu kalıntılar bertaraf edilecek ve balın kalitesi de artacak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar