Yatırımcıyı konuta yönlendiren ne?

Dolardaki ani yükseliş ve altının son yılların dibini görmesiyle yatırımcının yeni güvenli limanı emlak sektörü oldu.

Türkiye genelinde konut fiyatları endeksi Mayıs sonu itibarı ile yıllık yüzde 19.08 artarken en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği il olan İstanbul'daki artış ise yüzde 29.08'i buldu. Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde faiz artışı sinyali vermesiyle konut fiyatlarının daha da yükselebileceği kaydediliyor. 
DOLARA DİKKAT!
Konut sektörünün temsilcileri, kimi projelerde ithal ürün kullanımın yüzde 60-70 seviyesinde olduğunu belirterek, yılbaşına göre yüzde 20'leri bulan dolar kurundaki artışın sonbahar itibariyle fiyatlara yansıyacağına işaret ediyor.
PARASINI KONUTA YATIRAN KARLI ÇIKIYOR
Arsa bedellerindeki artış ve inşaat maaliyeti bu artışın devam edeceğini gösteriyor. Dar ve orta gelirli vatandaşın umutları da giderek daralıyor çünkü ortadireğin seçme şansı ortadan kalkıyor. Bu sürecin en karlı çıkanları ise parasını konut yatırımına kullananlar. Kentsel dönüşüm bölgelerinde ev fiyatları daha fazla artıyor ve yatırımcılar tarafından bu bölgeler tercih ediliyor. İstanbul’daki yeni ulaşım ağları, metro hatları, 3. köprü ve 3. havalimanına komşu olan ilçeleri seçenler en yüksek pirimi alıyor. Fiyat artış süreci İstanbul ile de sınırlı değil. Son dönemde büyük konut projelerine ev sahipliği yapan Ankara ve İzmir de bu sürece dahil oluyor. Karadeniz’de ise yabancı yatırımcılar ve havalimanın da etkisi ile fiyatlar artarken, Güneydoğu’da Suriyelilerin artması ile gelen talep fiyatları yukarı doğru çekiyor. Doğu Anadolu’da ise bu yıl konut pazarı durgun bir dönem geçiriyor.
ELİNİZİ ÇABUK TUTUN EYLÜL VEYA EKİM'DE ZAM VAR
Malzemeye gelen artış, ellerindeki stokları bitiren sektör temsilcilerinin de konut fiyatlarına zam yapmasına neden olacak. İnşaat sektöründe boyadan, plastik doğramaya; asansörden, demire kadar çok farklı ithal kalemler var. Dolardaki yükseliş, mevcut ekonomik durum ve benzeri süreçleri göz önüne alındığında eylül-ekim gibi konut fiyatlarına zam gelmesi kaçınılmaz olacak. Tüm bunlar göz önüne alınınca uzmanların ortak fikri, ev almak isteyenlerin ellerini çabuk tutması yönünde. Yaz dönemindeki uygun koşullar ve cazip kampanyaları kaçıranlar sonbaharda büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilir.
  Konut fiyatlarındaki artışın sebeplerini AjansHaber'e değerlendiren Müteahhit Ali Yücel yabancı yatırımcıların, konut fiyatlarındaki artışta etkili olduğuna değinerek İstanbul'un yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline geldiğini belirtti.
“ALTIN VE DÖVİZİN TAKİBİNDEKİ GÜÇLÜKLER YATIRIMCIYI KONUTA YÖNELTİYOR”
Konut fiyatlarındaki artışın sebeplerinden ilki vatandaşımızın gayrimenkule olan güvenidir diyebiliriz. Altına ve dövize yapılan yatırımın günlük takibi çok zor siyasi belirsizlik de güven vermiyor. Vatandaşımız da yatırım aracı olarak toprağa ve gayrimenkule güveniyor ve yöneliyor. İkinci olarak mevcut hükümetin on yılın üzerinde istikrarlı yönetimi emlak sektörüne de çok fazla prim yaptırdı. Gayrimenkulden bire elli hatta bire yüz kazanan yerler oldu. Şu anki artış da bahsettiğimiz on yıllık istikrarlı sürecin ardında kalan kırıntılar. Bugünkü artışın diğer bir sebebi de altın ve dövizdeki istikrarsızlık. Vatandaş dalgalı seyirler izleyen altın ve döviz yerine daha garanti yatırım aracı olan gayrimenkule yöneliyor. 
  ARAP SERMAYESİ İSTANBUL’A GÜVENİYOR
  Türkiye genç nüfusun yoğunluklu olduğu bir ülke ve insanların alım gücü artıyor. Alım gücü artan vatandaş da gayrimenkule yöneliyor. İstanbul’daki artışın sebebi ise İstanbul bugün dünyanın merkezi, dünyanın gözde ülkeleri baz alındığında İstanbul’un doğal güzelliği ön plana çıkıyor. Bu da yabancı yatırımcıyı İstanbul’a çekiyor. Ortadoğudaki karışıklıklar malum bu nedenle Arap sermayesinin de İstanbul’a karşı bir güveni söz konusu. Biz de İstanbul’un birçok noktasında konut satışı yapıyoruz, yaptığımız satışları değerlendirdiğimizde yatırım yapan kesimin İstanbul’da ikamet etmediğini görüyoruz. Türkiye sermayesinin yüzde 70’i İstanbul’da dönüyor. 
  Şu an siyasi anlamda bir belirsizlik söz konusu ama yeniden seçimle güven veren tek parti hükümeti kurulursa gayrimenkul artışı daha yüksek seviyelere çıkar. Aksi takdirde uzun vadede gayrimenkul yatırımı alım gücü azalacağı için düşüşe geçer. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.  

Yorumlar