Uzayda keşfedilen tekrarlı sinyaller hakkında, bilim insanları tarafından teoriler ortaya atıldı

Uzayda keşfedilen 13 sert radyo dalgası patlamasının tekrarlı sinyallerin henüz bilinmeyen kaynağı ile ilgili teoriler ortaya atıldı.

Uzayda keşfedilen 13 sert radyo dalgası patlamasının tekrarlı sinyallerin henüz bilinmeyen kaynağı ile ilgili teoriler ortaya atıldı.

Geçtiğimiz günlerde 1.5 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan belirli bir kaynaktan radyo sinyalleri tespit edilmişti. Kanada'daki  British Columbia Üniversitesi, bilim insanlarının keşfettiği radyo sinyallerinin takrarlanarak iletildiği belirtilmişti. Gökbilimciler, tekrarlanan sinyallerin Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi ismi ile adlandırılan radyo teleskobu ile keşfetiklerini açıklamıştı.

Bu radyo sinyallerinin kaynağı henüz bilinemese de, bilim insanlarının kaynağın ne olabileceğine dair 5 adet teorisi bulunmakta. FRB olarak bilinen 13 sert radyo dalgası patlamasının tekrarlı dalgalar yollaması bilim insanlarınca sık rastlanmayan garip bir durum ve 1,5 milyar ışık yılı uzaktan iletiliyor. Buna benzer bir iletime bir gözlemevi tarafından sadece bir kez rastlanmıştır.

Tekrarlı dalgalar hakkında teoriler

Süratli bir şekilde dönen nötron yıldızları

Yıldızların patlamsı veya ölmesi ile birlikte devam eden dönüş sergileyen nötron yıldızlarına dönüşmektedir. Bilim insanları tarafından bu yıldızların gizemli sinyaller iletebildiği belirtilmektedir.

British Columbia Üniversitesi'ni gökbilimcisi Ingrid Stairs, "Nötron yıldız fikri kulağa mantıklı geliyor. Ancak ne tarz bir fizik durumu radyo dalgalarında enerji patlamasına yol açıyor bilmiyoruz" dedi.

İki yıldızın birleşmesi

Bilim insanları iki nötron yıldızının birleşmesi ile sinyal oluşturabileceğini belirtmektedir.

Kanada McGill Üniversitesi Shriharsh Tendulkar, bu teorinin iki ana teoriden birisi olduğunu belirtmekte fakat bu senaryonun sadece kozmik sinyallere uyduğunu iletiyor. Tendulkar, "Bu müthiş bir olay ama tekrar eden radyo sinyallerinin durumunu açıklamaya uygun değil" şeklinde açıklama yaptı ve başka bir teoriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Blitzar

Blitzar sürat ile birlikte dönmekte olan bir nötron yıldızının zamanla birlikte kendi ağırlığıyla yok olup kara deliğe dönüşmesi durumu.

Bu teori ise yıldızın ortadan kaybolmasından dolayı tekrar bir sinyal üretememesini sağlıyor. Yani tekrarlı sinyallerin bu teori ile açıklanması mümkün değil.

Kara delik

Kara delik blitzar ile birlikte anılmakta ve nötron yıldızının kara deliğe dönmesi ile belirtilmektedir. 

Uzaylı yaşam formları

Bazı bilim insanları diğer teorileri bu olayın doğal yollarla oluştuğunu öne sürerek desteklese de akıllara bu tekrarlı sinyallerin uzaydaki yaşam formları nedeniyle oluşmuş olabileceği gelmekte. Ayrıca sinyallerin yeni bir yer küre oluşumu ile olabileceği belirtilirken, profesör Stairs bunun mümkün olmadığı görüşünde.

Stairs, "Bu dalgalar gökyüzünden çok farklı uzaklıklardan geliyor. Çok farklı galaksilerle ilişkilendirilmeliler. Bu hiç de ikna edici değil. Çünkü farklı uzaylı medeniyetlerinin aynı sinyali üretmek için karar vermesi anlamına geliyor. Bu da pek olanaklı değil" açıklaması yaptı.

Yorumlar