Türkiye'de kenevir yasal hale mi geliyor? Cumhurbaşkanı açıklaması...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında poşetin zararlarından bahsederken eskiden kullanılan filelere gönderme yaptı..

Kenevir, yüzyıllar boyunca tedavi amaçlı kullanılmış bir bitkidir. Fakat son dönemlerde uyuşturucu bazında üretimi ve satışı tüm dünyada yasaklı hale gelmiştir. Türkiye'nin de kara listeye aldığı bu bitki aslında doğru kullanıldığında fazlasıyla yararlı hale geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kenevir ile ilgili açıklamalarını şöyle yaptı: "Herkes biliyor ki poşet konusuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Poşeti toprak 1000 yıl kadar süre eritemiyor. Hatılıyorum da anacağım evde dokuduğu filelerle alışverişimizi yapardık. Atacak olsan bile kenevirden yapıldığı için gönül rahatlığıyla atardın çünkü toprak dostuydu. Ama ülkemizde keneviri yavaş yavaş yok ettiler. O bize dost görünenler ülkemden keneviri adeta söküp aldı. Ama kenevir konusunda yeni adımlar gerçekleştireceğimizden emin olabilirsiniz."

Bu açıklamalardan sonra Türkiye'nin kenevir ile ilgili adım atacağı kesinleşmiş oldu. Peki eski tarihlerde üretimi zıvanadan çıkan ve üretimini yapıp satan kişilerin kodese tıkılmasına olanak sağlayan bu bitkinin yararları nedir?

Bir dönümlük alana ekilen kenevir, 25 dönüme ekilen ağaç kadar oksijen üretir. 

Bir dönümlük bölgeye ekilen kenevir ile 4 dönüm ağaça eş şekilde kağıt üretimi gerçekleştirilebilir.

Ağaç 3 kez kağıda dönüştürülürken kenevir tam tamına 8 kez kağıda dönüştürülebiliyor.

Kenevir 4 ayda yetişirken bir ağaç 20 ila 50 yıl arasında yetişiyor.

Kenevirin diğer en önemli özelliği ise radyasyonu temizlemesidir.

Kenevir diğer bitki türlerine nazaran daha az suya ihtiyaç duyar ve dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Kendi savunması olduğu için böcekleri kendisinden uzaklaştırır tarım ilacına ihtiyaç duymaz.

Kenevirle beslenen hayvanlar hormon takviyesine ihtiyaç duymuyor.

Kenevir, kanser tedavisi, AIDS ve radyasyon etkisini minimuma indirme; kalp, astım, sara, romatizma, uykusuzluk, mide, psikoloji gibi 250 hastalıkta kullanılmaktadır.

 

 

 

Yorumlar