Eğer çocuğunuz 4 yaşından küçükse bunu sakın yapmayın!

Çocuklarımızın geç uyuduklarından bir de üstüne sabah bir türlü uyanamadıklarından yakınıp duruyoruz! Halbuki çocuklar, uyutulmaya zorlandıkça direnir, uyumaz. Nedenini öğrenmek ister misiniz?

Geç saatlere kadar ebeveynlerin çalışması, televizyon alışkanlığı, akıllı telefonlar, işin eve getirilmesi gibi birçok faktör çocuğun anne-babası ile ruhsal doyuma erişmesini engeller.   Çocuğu ile gün boyu birlikte olduğu halde, çocuğuna yetemeyen, onun duygularına erişemeyen anne babaların çocukları da aynı durumdadır. 
UYKUYA ZORLAMAYIN, ZEMİN HAZIRLAYIN
  Çocuk ruhsal doyuma erişmedikçe, uykuya direnir, bu ihtiyacını karşılamak için ebeveynini zorlar. Pedagog Dr. Adem Güneş, ebeveynleri, çocuklarını uykuya zorlamak yerine uyku zemini hazırlamaları gerektiğini söylüyor.   Çocuk, uykusu geldiğinde, uyur. Erken ya da geç uyuması için zorlanan çocuk, bu baskı karşısında direnç gösterir. Aslında, çocuk rahat bırakıldığında, gün içinde zaten yorulacak ve o yorgunluğun etkisiyle de uykuya dalacaktır. Uyku, vaktinde olursa keyif verir, dinlendirir.    UYKUDAN KORKARLAR   Yeni doğanlar uykudan korkar. Uyku bebeklerin daha önce tecrübesinin olmadığı bir ruhsal değişikliktir. Bebekler iç dünyalarında oluşan bu ‘uyku’ haline yabancıdırlar. Uyku hali onları kaygılandırır. Kendilerini bırakmak istemez, ayakta kalmak için çaba sarf ederler. Çocuğun yabancılık hissettiği bu duygular annenin çocuğun yanına uzanması ve ona güven vermesi ile kolaylıkla aşılabilir. Yeni doğanlar, uyuma esnasında anneleriyle teselli buluyorsa korkudan kurtulurlar.    4 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR TV İZLEMEMELİDİR   Çocuk gün içinde ne yaşıyorsa gece rüyasındadır. Sakin, huzurlu bir gün geçiren çocuğun dinlenmesi de o denli sakin olacaktır. Televizyon seyreden bir çocuk, yoğun dürtü alıyor demektir. Televizyon hem ses, hem ışık, hem de yaydığı radyasyon ile çocuğa bitmek bilmez bir dürtü verir.    Çocuk böylesi bir dürtüselliği bırakıp uykuya daldığında, gündüz aldığı tüm dürtülerin tesirini yaşayacaktır. Anti parantez; televizyonda seyrettiği programların içeriğinin çocuğa uygun olmaması ayrı bir sorun! Uygun olan programlar bile yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı gece terörüne sebep olabilir. Bu itibarla, 4 yaşından küçük çocukların televizyon izlemeleri doğru değildir. 4-6 yaş aralığındaki çocuklar ise 15’er dakikayı geçmemek koşulu ile günlük iki çocuk programı izleyebilirler.   Bunun yanı sıra, anne yatağından erken ayrılan, yine 2 yıl boyunca emme refleksinin devam ettiği süreçte anneden ayrılan çocukların da 6-7 yaşından sonra yalnız yatmaya karşı direnç gösterdikleri de bir gerçektir.      

Yorumlar