Yusuf Girayalp Atan seçim sonrası ekonomik durumu değerlendi

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin ardından Yusuf Girayalp Atan seçim sonrası ekonomik durum hakkında Ajans Haber'e özel değerlendirmelerde bulundu.

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27.Dönem Milletvekili seçimlerinin ardından Ekonomist Analist Yusuf Girayalp Atan Ajans Haber'e ülke ekonomimize dair özel değerlendirmelerde bulundu. İşte Yusuf Girayalp Atan'ın Türkiye'de seçim sonrası ekonomi değerlendirmesi;

''DÜNYADA ŞUAN TİCARİ SAVAŞLAR HAKİM''

''Reel ekonomiye baktığımız zaman ekonomik verilerde herhangi bir problem yok. Perakende satış, sanayi üretim endeksi ve diğer üretimlere genel olarak baktığımızda reel ekonomimizde bir sıkıntı yok. Yalnız finans sektörüne baktığımız zaman dolar, euro karşısında TL düşüş yaşasa da şu an tekrar yükseldi. Yalnız bu yükselme bizim seçimler, siyasi nedenlerden dolayı değil dünya genelindeki bir yükselişten kaynaklı. Dünyada şu an ticari savaşlar hakim. Türkiye de Amerika'ya karşı bir vergi uygulaması getirdi. Bu durum yalnız Türkiye-Amerika arasında değil dünya genelinde bir ticari savaş durumu hakim. 2008 krizi sonrası artan bir ekonomik milliyetçilik politikaları yaygınlaşmıştı. Bu ekonomik milliyetçiliğin yaygınlaşmasıyla birlikte finans sektöründe de bir hareketlilik yaşandı. Bunun yanında Amerika'da özellikle 2008 krizinden sonra bilançoda bir yükselme oldu. Özellikle son 1-2 yılda Amerika Merkez Bankası faiz arttırma politikasıına gitti. Amerika faizi arttırdıkça dolar Amerika'ya dönüt sağlıyor. O da dünya genelinde bir doların yükselmesine neden oluyor. 

''DOLARIN DAHA FAZLA YÜKSELME OLASILIĞI VAR''

''Dolar daha da yükselecek mi? Yükselme olasılığı var. Çünkü dünya genelinde yükselişi görüyoruz burada. Yalnız buna karşı vatandaşa yansıması nedir sorusunu soracak olursak; vatandaşa yansımaması için birçok önlem alınmıştır.  Özellikle daha önceki yıllarda vatandaşın dolar cinsinden borçlanmasını engelleyen bir yasa çıkartılmıştı. Döviz cinsinden geliri olmayanların dolar cinsinden borçlanmasını engelleyen bir yasa çıkartıldı. Bu bakımdan baktığımız zaman doların yükselmesinin vatandaşa yansıması minimum seviyeye iniyor. Petrol fiyatları da aynı şekilde. Dolar ne kadar yükselirse yükselsin ÖTV indirimiyle petrol fiyatları sabitlendiği için vatandaşa doların yükselmesi doğrudan yansıması engellenmiş oldu. 

''MİLLET OLARAK ALTINI YASTIKALTINDA TUTUYORUZ''

''Doların yükselmesinde şöyle bir durum var. Millet olarak altını vesaire yastıkaltında tutuyoruz.Bundan dolayı bu yastıkaltı paraları ekonomiye kazandırmak,yani bankalara vesaire eklenmesi lazım.Sonuçta bir yatırımcı yatırım yapmak için ihtiyaç duyduğu finansı bankalardan elde ediyor. Bankaların verdiği aralar da sonuçta diğer vatandaşların tasarrufları. Ancak biz yastık altında tuttuğumuzdan dolayı bu sefer bankalar yurt dışındaki bankalardan yüksek faizle borçlanmak durumunda kalıyor. Bazı kaynaklara göre 152 milyar dolar seviyesinde altın, 200 milyar dolar seviyesinde de yastıkaltında bekleyen bir para var. Bu ikisini topladığımız zaman yaklaşık 350 milyar dolar var. Merkez Bankasının rezervine baktığımız zaman 100 milyar dolar seviyesinde. Bu yastıkaltı paraları biz ekonomiye, bankalara kazandırdığımız takdirde hem yurt içi finansımızı sağlayacağız hem yurt dışından yüksek faizle kredi çekmemiş olacağız. Bu da hem TL'nin dolara karşı değer kazanmasını sağlayacak hem de faiz oranlarını düşürecek. Yeni politikamız açıklandı. Doların yükselmesindeki en büyük sebeplerden biri de cari açık. İthal ettiğimiz ürünlerin yurt içinde üretilmesini sağlayan projeler açıklandı. İhracatımız artacak. Bu şekilde doların değer kaybetmesine, değer kazansa dahi bizi etkilememesi durumuna geleceğiz. Bir diğer nokta iş adamlarımızın ihracata yönelik çalışmalar yapması lazım. Yurt içinde iç talebe yönelik bir strateji değil dışardan döviz getirecek ihracata yönelik çalışmalar yapılması lazım ki doların yükselişini biz avantaja çevirebilelim.

''ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAMIZ GEREKİYOR''

''Turizm açısından bakacak olursak 3.havalimanı gibi mega projeler döviz getirecek önemli hamlelerdir. Bir diğer mevzu ise Bakan'ın açıkladığı yaklaşık 1.5 milyona varan bir istihdam söz konusu. Ekonomiye bu açıdan mega projeler çok önemli katkılar sağlayacak. Keza Kanal İstanbul da öyle. Hem üretim olarak hem istihdam olarak şüphesiz çok önemli katkılar sağlayacaktır.  

Millet olarak üretime geçmemiz gerekiyor. Bu fikre dayalı çalışmalar yapmamız gerekiyor. 30 adet ATAK helikopteri sattık 1.5 milyar getirisi oldu. Bunun gibi, bu tarz ürünleri örnek olarak gösterebiliriz. Bu bağlamda millet olarak elimizi taşın altına koyup destek olmamız gerekiyor.''

YUSUF GİRAYALP ATAN KİMDİR?

İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır’da bitirdi. Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünü bitirdikten sonra Kırklareli ve Marmara Üniversitelerinin ortak programı olan yine iktisat bölümünde yüksek lisans programına yerleşti.

Lisans öğrenciliği yıllarında üniversite öğrenci konseyi başkanlığı ve kulüp başkanlığı yapan Atan, bu görevleri süreci içerisinde birçok bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmuştur. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok bakan, milletvekili ve bürokratlara ziyaretlerde bulundu. Uluslararası kongrelerde bildiriler sunan Atan, sosyal medya uzmanlığı eğitimi almıştır.

Bir dönem TÜMSİAD Genel Merkezi Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunan Atan, Renkli Defter Sosyal Medya Ajansında ve Yeni Türkiye Dijital Ofisi'nde çalıştı. Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (Genç-Kon), Türkiye Öğrenci Konseyi (Yarının Liderleri Projesi), MÜSİAD Genel Merkez, TÜMSİAD Genel Merkez, Genç TÜMSİAD Genel Merkezi olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda sosyal medya eğitimi vermiştir.

Ortadoğu Ekonomi Zirvesi, Uluslararası Yatırım Zirvesi, Siyasi Vizyon ve Gençlik Zirvesi, İstanbul Finans Zirvesi, TÜMEXPO ve Dünya Kobi Şurası gibi ulusal ve uluslararası organizasyonlarında aktif rol almıştır.
Halen gönüllü olarak Mostar Gençlik İktisadi İdari Bilimler Kulübü'ne mentörlük ve Milat Gazetesi'nde yazarlık yapmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu Ekonomik Araştırmalar Grubu Kısa Dönem İş İstatistikleri Takımında Kontrolör olarak çalışmaktadır. Çalıştığı kurumda yapmış olduğu bilimsel makaleler her ay Ekoreel Dergisi tarafından yayımlanmaktadır. Üç dönem üst üste yılın personeli seçilen Atan 2016 yılında yapmış olduğu kurum içi başarılı çalışmalar ve bilimsel katkılarından dolayı hem çalıştığı İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından hem de TÜİK Genel Başkanlığı tarafından yılın en başarılı personeli ödülüne layık görülmüştür.

Yorumlar