Yıllar sonra gelen Irak itirafı şoke etti!

Geçtiğimiz hafta intihar saldırılarıyla sarsılan Irak'la ilgili olarak İngiltere’den gelen açıklamalar şoke etkisi yarattı.

Geçen hafta Irak’ın Başkenti Bağdat çifte bombalı saldırılarla sarsılmış, yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı.  Saldırı sonrasında Şii ve Sünni gruplar bir araya gelerek hayatını kaybedenler için birlikte namaz kılmış ve bu, yıllardan beri devam eden mezhepsel savaşta sona yaklaşıldığına dair düşünceleri doğurmuştu.

Bu gelişmelerin yanı sıra Irak’la ilgili olarak İngiltere’den gelen açıklamalar şoke etkisi yarattı. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak’ta girişilen savaşın hiçbir nedene dayanmadığını söyledi ve Irak savaşının gerçekçi bir nedene dayanmadan gerçekleştiğini ortaya koydu.

“TAŞLAR YERİNDEN OYNAYACAK DEMİŞTİK”

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, “ Irak işgalinin Ortadoğu’da bütün taşları yerinden oynatacağını söylemiştik. Saddam, toplumun yapısını iktidarda bulunduğu sürede iyice bozdu. ABD, işgalle birlikte Irak’ın dokusunu geri döndürülmeyecek şekilde tahrip etmiştir. IŞİD ortaya çıkarıldı ve Şiilerden intikam alınıyor.” İfadelerini kullandı.

Prof. Nakip, Irak’ta gelişen olayları, buna bağlı sonuçlarını AjansHaber’e değerlendirdi;

“IRAK KANALİZASYON, SADDAM İSE KAPAĞI”

Şii ve Sünni çatışmasında 2003’teki Irak savaşı ve Bağdat’ta geçen hafta gerçekleşen saldırıları birbirine bağlamak gerekiyor. 2003’te ABD ve İngiltere, Irak’ı sudan sebeplerle müdahale etti. Türkiye’nin savaş dışında durması yerinde verilen bir karardı. Biz bu müdahalenin büyün Ortadoğu’da taşları yerinden oynatacağını söylemiştik. Her yönden Irak’ta yıkılan alanların inşasında Türkiye’nin de bulunması gerekiyordu.

“ABD GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR TAHRİBAT BIRAKTI”

Irak adeta bir kanalizasyon, Saddam Hüseyin ise onun kapağı gibiydi. Saddam, toplumun yapısını iktidarda olduğu sürece iyice bozdu. Şii ve Sünniler arasında ayrışmalar en üst noktasına gelmiş ve yüzbinlerce kişiyi İran kökenli olarak İran’a sürmüştü. Türkmenlerde bundan etkilenmiş ve ayrılıklar görülmüştür. Kısacası doku bozulmuştu. ABD, kimyasal silah bahanesiyle bir daha geri döndürülemeyecek şekilde Irak’ın dokusu tahrip etmiştir. Bu parçalanma mezhepsel yönde olmuştur. Kimse Araplardan bahsetmiyor, Şii ve Sünnilerden bahsediyorlar. Etnik ayrışmalar Kürtler tarafından yönetiliyor. Mezhepsel bir ayrışma varsa Şii ve Sünnilerden bahsediliyor.

“DOĞU KÜLTÜRÜNDE İNTİKAM DUYGUSU HER ZAMAN VAR”

Şiiler 1980’den 2003’e kadar çok büyük sıkıntılar çekmiş ve sabır göstermiştir. Ciddi oranda zayiatlar verdiler. Doğu kültüründe her zaman intikam unsuru var.  Maliki zamanında Şiiler, Sünnilerden intikam almaya çalıştı. Bunun karşılığında IŞİD icat edildi ve Şiilerden intikam alıyor. Sadece Şiilerden intikam almıyor, sözlerinin yanında bulunmayan Sünnilerden de intikam alıyor. Musul ve Telafer’de öldürülen Sünnilerin sayısı az değil.

“YAPILAN SALDIRILAR AMACI MEZHEPSEL AYRILIĞI DERİNLEŞTİRMEK”

Karada daha çok Şiilerin ağırlıklı olarak bulunduğu bir yer. Patlamada ölenlerin büyük bir çoğunluğu Şii’dir. Irak’ta toprak kaybeden IŞİD, şehirlerde bulunan militanları aracılığıyla gerçekleştirdiği saldırılarla mezhepsel ayrılığı daha fazla derinleştirmeye çalışıyor. Korkarım ki Şii halk Bağdat’ta Sünnileri yaşatmayacak. Kerkük’e bağlı  bulunan 3 Sünni köyünde IŞİD’e katılan bazı Sünnilerin ardından IŞİD’den kurtarılan bu  köylere Sünnilerin yerleşmesine izin verilmiyor.  Sünniler potansiyel IŞİD üyesi olarak görülüyor.

“IŞİD’LE BİRLİKTE PROGRAM DEVAM ETTİRİLMEK İSTENİYOR”

Bağdat’ta Sünni mahalleler hemen hemen abluka altına alınmış durumda. IŞİD’in hedefi patlamalarla mezhepsel ayrılığı derinleştirmektir. Geçmişte Şiilere yapılan şimdi Sünnilere yapılıyor. Sünni, Saddam zamanın Şii’den intikam aldı. Maliki zamanında Şii, Sünni’den intikam aldı. IŞİD gibi bir örgüt oluşturularak tekrardan bu program devam ettirilmek isteniyor.

“Şİİ VE SÜNNİLER ASLA BİRLEŞMEZ”

Şii ve Sünniler arasında asla bir birleşme olmaz. Din adamlarının bir araya gelip, bir şeyler yapması hepsi hikayeden başka bir şey değil. Şiilerde yapılanları sineye çekebilir ama Sünni tarafında bu gerçekleşmez.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar