Suriye'de yeni plan El-Bab

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı sonucunda DAEŞ'in Türkiye sınırlarından temizlenmesinin ardından yeni hedef belirlendi.

DAEŞ'in Suriye'deki varlığını kırmak için Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı devam ediyor. Türkiye'nin sınırları ile bağı kalmayan terör örgütü DAEŞ'in Cerablus'tan temizlenmesinin ardından devam eden operasyonlarda, Suriye'nin Türkiye sınırı da tamamen DAEŞ'ten temizlendi. Sınır boyunca 98 kilometre alanın (Azez-Cerablus hattı) temizlenmesinin ardından gözler yeni plana çevrildi.

ÖSO İÇİN BİR SONRAKİ HEDEF DAEŞ'İN İKİNCİ BAŞKENTİ EL-BAB

Özgür Suriye Ordusu’nun bir sonraki hedefinin Mare ve Menbiç arasındaki El Bab kenti olduğu belirtiliyor. El-Bab DAEŞ’in direnci güçlü olabilir.

EL-BAB'IN IŞİD İÇİN ÖNEMİ

Zira örgütün burayı kaybetmesi Halep ve Türkiye ile bağlantısının kesilmesi, Suriye’nin orta kesimindeki Rakka, Deyrizor ve Humus bölgesine sıkışması anlamına geliyor.

ABD FÜZELERİ GAZİANTEP'TE GELDİ

Suriye içinde önemli hareketlilik yaşanırken, ABD’nin gönderdiği HIMARS (Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi) füze sisteminin Gaziantep’e konuşlandığı, bu sistem için 50 ABD askerinin Türkiye’ye geldiği öğrenildi.

‘İKİNCİ BAŞKENT’

Çobanbey’nin (El Rai) 30 kilometre güneyinde yer alan El Bab, Halep’in en büyük ilçesi, bölgenin sanayi ve ticaret merkezi olması nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle El Bab, Suriye’de Rakka’dan sonra IŞİD’in en önemli yeri. Örgüt bu kenti ‘ikinci başkent’ olarak tanımlıyor. Askeri uzmanlar, ÖSO’nun El Bab’a yönelmesi durumunda şimdiye kadar pek karşılaşmadığı DAEŞ direnciyle burada karşılaşabileceğini değerlendiriyor. ÖSO’nun El Bab’a saldırıya geçmeden önce ciddi şekilde güç toplaması ve iyi harekât planları yapılması gerektiği bildirildi.

GÜVENLİ BÖLGE TEZİ

Kartların her gün yeniden karıldığı, ittifakların ve çatışan tarafların sık sık değiştiği Suriye’nin kuzeyindeki son gelişmeler, en çok YPG’nin planlarını altüst etti. Haziran ayında başlattıkları Menbiç operasyonu sonrasında 2 hafta önce kenti ele geçiren YPG, önce yönünü Cerablus’a çevirdi. ‘Cerablus Askeri Meclisi’ adıyla yeni bir oluşumla burayı IŞİD’den almanın hesaplarını yaptıkları sırada, ÖSO, TSK’nın desteğiyle Cerablus’a girdi. PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında ilan ettiği Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarının birleştirilmesi için kritik noktada olan Cerablus hamlesi boşa çıkan YPG, bu kez yönünü El Bab’a çevirdi. Türkiye sınırında kantonlar arasındaki koridoru birleştiremeyen YPG, bu kez de El Bab’ı alarak Tel Rıfat üzerinden bu koridoru tamamlamak istiyor. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturma tezi açısından da kritik bir noktada olan El Bab, yakın bir süreçte bölgede çatışan grupların karşı karşıya geleceği yer olacak.

Yorumlar