Yeni Pasaportlar Ne Zaman Çıkacak? Çipli Pasaportların Çıkış Tarihi Belli Oldu!

2017 itibarıyla AB’nin kriteri arasındaki yeni pasaport uygulamasına geçilecek. 2017'nin ilk aylarından itibaren çıkması beklenen 4 milyon Çipli biyometrik pasaport'un hazır olacağı ve içerisinde parmak izi gibi tüm bilgilerin yer alacağı açıklandı.

Türkiye ve AB arasında vizesiz seyahat konusu hakkında bir çıkar yol bulunmasada, 2017’nin başı itibariyle yeni çipli biyometrik pasaport uygulamasına geçilmesi öngörülüyor. Bu nedenle 2017’in ilk aylarında 4 milyon çipli pasaport hazır olacak. Yeni sistemde, eskiye oranla en dikkat çeken özellik, kişinin parmak izi gibi kişisel bir çok verinin çip içerisinde yer alacak olması.Yeni pasaport alacak olan vatandaşlar ek vergi ücreti ödemezken, edinilen  bilgiye göre hali hazırda kullandığı geçerli pasaportu bulunan vatandaşlardan da, ek vergi ücreti alınmayacağı belirtildi. İlk kez pasaport alacak olan vatandaşlar sadece 87 TL defter ücreti ödeyecekler. yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ayırılan yeni pasaportların 1 Ocak 2017 tarihi itibarı ile hazır olacağı söyleniyor. 

TÜM BİLGİLER ÇİPTE OLACAK

AB’nin Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat etmesi için belirlediği 72 şart arasındaki uygulamaya, vizesiz seyahat gerçekleşse de gerçekleşmese de geçilecek. Pasaportun içerisinde bulunan çipte kişinin parmak izi, fotoğrafı ve pasaport bilgileri dijital olarak yer alacak.

100 MİLYON LİRALIK BÜTÇE AYIRILDI

Pasaportların 2017 başı itibarıyla kullanmaya hazır olacağı söyleniyor. Türkiye’de bu yeni çipli pasaportlar için yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ayırdı. Bu durumda 4 milyon pasaport hazırlanarak 1 Ocak tarihinden itibaren, ilgili defter basımı yapan merkezlere yollanacak.

YENİ PASAPORT BAŞVURU RANDEVU İÇİN TIKLAYIN

ESKİ PASAPORTU OLANLAR 87 TL ÖDEYECEK

Yeni pasaport alınırken, hali hazırda kullandığı geçerli pasaportu bulunan vatandaşlardan, ek vergi ücreti alınmayacak. Vatandaşlar sadece defter ücreti tahsil edecek ve bu ücret 87 Türk lirası seviyesinde bulunuyor.

ÇİPLİ PASAPORT'UN ÖZELLİKLERİ

Mevcut  pasaportlarla Schengen ülkelerine vizesiz seyahat mümkün olmayak. Bu pasaportlarla seyahat etmek isten vatandaşların vize alma zorunluluğu bulunuyor. Yeni pasaportlarda fiziki bir değişiklik olmayacak, sadece farklı olduğunu belirtmek adına, ön ve arka yüzüne bir işaret eklenme durumu bulunuyor. 2017'nin ilk aylarından itibaren, hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik pasaportların da çiplerine biyometrik veriler eklenmeye başlanacak. Yeni çipli pasaportlarla AB üyesi olup Schengen üyesi olmayan Birleşik Krallık (İngiltere) ve İrlanda Cumhuriyeti'ne vizesiz seyahat mümkün değil. BU ülkeler için vize almak şart ve bu ülkelerden vizeleri bulunanların eski pasaportları yeni pasaportlara iliştirilecek. Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan İsviçre,  Norveç ve İzlanda gibi ülkeler ve şehir devletler durumundaki Liechtenstein, Andorra ve San Marino'ya da otomatikman vizesiz seyahat mümkün olacak. Ayrıca vatandaşlar AB ülkesi olup, Schengen ‘e dahil olmayan ülkelerden  Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan ‘a vizesiz seyahat edebilecekler.

Yorumlar