Yeni nesil için Osmanlıca gazete

Bursa'da matbaacılık yapan Hasan Parlak (38), Osmanlıca'yı yeni jenerasyonlara aktarmak ve Osmanlıca'yı öğrenmek isteyipte öğrenemeyenler için güncel konularda Osmanlıca gazete çıkarıyor.

Bursa, Merkez Osmangazi ilçesi Altıparmak Mahallesi'nde başarılı bir matbaa işi yürüten Hasan Parlak, 4 ay evvel Osmanlıca gazete çalışmalarını başlattı. Haftalık olarak çıkan "Hadisat" gazetesi Türkiye'de 18 ilde ve Avusturya'da okurlarıyla buluştu. Parlak, Almanya ve İngiltere'deki okurlarına gazeteyi dijital ortamdan sunuyor. Gördüğü ilgiden memnun olduğunu ifade eden Parlak'ın gazetesinde siyer, politika, yemek, spor ve ilmi bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda 2'nci Abdülhamit'in torunu Orhan Osmanoğlu'nun da yazılarına yer veriliyor. İnsanların Osmanlıcayı daha rahat okuyup konunun üzerinde hakimiyetleri bulunması için karşısında Türkçe çevirisi yazıyor. Gazete ile ilgili Parlak, "Biz matbaayı seçtik. Çünkü daha evvelki kayıtlarda, hafızamızda, matbaa bizim için bilgi demekti, birikim demekti, okumak demekti. Devletimiz Osmanlıcayı serbest bırakınca bize gün doğdu. Biz de Osmanlıca gazete çıkarmayı düşündük. Gazetemizin ismini 'Hadisat' koyduk. Hem Osmanlı alfabesiyle, hem de Latin harfleriyle kitap edilmiş olmakta. Bunun sebebi, toplumumuz Osmanlıcayı henüz net olarak okuyabilme çağına ulaşmış değil. Karşılıklı olması Osmanlıcanın okunmasını biraz daha kolaylaştırıyor" dedi.


ÖĞRENCİLERE DE KAYNAK OLUYOR

İnsanların geçmişten gelen Osmanlıca özlemini "Hadisat" gazetesiyle gidermeye başladığını belirten Parlak, "Gazetemiz yavaş yavaş toplumda yer almaya başladı. İnsanlar gördükçe hoşlandı, beğendi. İlk defa olduğu için de heyecan duydular. Özellikle ilahiyat, fen- edebiyat, sanat tarihi, hukuk öğrencileri daha güncel bir Osmanlıcaya ulaşmak için gazeteyi kullanıyorlar. Türkiye sınırlarını da aştık. Avusturya'nın başkenti Viyana’ya gazete gönderiyoruz. Almanya ve İngiltere’de dijital abonelerimiz var. Toplumumuzun yeni çağına, nesillerine Osmanlıcayı öğreterek, arşivlerle birlikte geçmişiyle geleceğe taşıyacaklarını ümit ediyoruz. Bir Osmanlı mensubu şehzade Orhan Osmanoğlu’nun makaleleri de yer alıyor. İlk hedefim Türkiye’de ulaşabildiğim kadar okuyucuya ulaşmak" dedi.

 

 

Yorumlar