Devletten annelere doğum yardımı desteği her ay 823 TL!

Doğan çocuk sayısına göre artarak verilen doğum yardımı parası ile annelere hem izin hem de para desteği yapılıyor. Doğum parası yeni doğum yapan tüm annelere veriliyor.

Devletin çalışan annelere desteği sürüyor. Doğum yardımı parası ile çalışan annelere destek sağlanırken sekiz hafta doğumdan önce sekiz hafta ise doğumdan sonra olacak şekilde 16 hafta izin veriliyor. Doğum yardımı bununla da kalmıyor bu izin süresi bittikten sonra anneler isterlerse altı ay daha ücretsiz olarak izin kullanabiliyor. İzin süresinin doğum sayısına göre değişeceği belirtilirken devlet bu şekilde çocuk yapımına teşvik sağlıyor. Ayrı ayrı alınabilen bu ücret haricinde süt parası ve geçici olarak iş göremezlik ödeneği de bulunuyor.

SÜRE BİTTİKTEN SONRA YARIM GÜN ÇALIŞMA

Çalışan kadınlara ilk doğum için 60 günlük izin, ikinci doğum için 120 günlük izin, üçünçü ve diğer doğumlar için ise 180 gün süreyle birlikte haftalık çalışma süresinin yarısı kadar olan kısmı da süreli çalışma yapabiliyor olacak şekilde düzenlemeler getirildi. Fakat isterlerse anneler ya da babalar biten sürenin ardından çocukları okula başlayana kadar yarım gün de çalışabiliyor olacak. Doğum yardımı parası ile izinler çocuk sahibi olacak annelere doğum hediyesi vr çocuklarının geleceğine yapacakları yatırımın ilk adımları oluyor.

HEM ANNE HEM BABA ÇALIŞMALI

Yapılan düzenlemelere göre yarı zamanlı çalışma hakkı zorunlu olarak okul başlama tarihine kadar geçerli oluyor. Eğer iki eşten biri çalışmıyorsa yarı zamanlı çalışma talebinde bulunulamıyor. Bu izin haklarının aynısı memurlar için de geçerli oluyor ve onlarında kullanabilmesi için eşlerden birinin çalışıyor olması gerekiyor. Anne ya da baba isterse yarım gün çalışma hakkından istediği zaman vazgeçebiliyor.

HER AY 823 TL

Yeni doğum yapan anneler altı aya kadar yarı zamanlı çalıştığında bile tam maaş alacak. Fakat bu hizmetten yararlanmak için çalışan annelerin doğum tarihinden önce son üç yılda adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra devlet kadınlara maaşı ne kadar olursa olsun 823 TL destek veriyor. Böylece asgari ücret ile çalışan bir kişininin eline yaklaşık 1.473 TL para geçmiş oluyor.

Yorumlar