Yeni baraj sistemi adayları nasıl etkiledi?

YGS sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre sınava giren adayların yüzde 75’e yakını barajı geçti.

Muhammed Cesim IŞIK / AjansHaber

2 milyon 117 bin adayın ter döktüğü Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS)  sonuçlar geçtiğimiz Cuma günü açıklandı. Sonuçlar aileler, eğitimciler ve tabii ki öğrenciler tarafından değerlendirilirken geçen seneki sınavla kıyaslamalar da yapılıyor. 2016 YGS’sinin sonuçlarına bakıldığında sınava giren öğrencilerin yüzde 75’ine yakınının baraj puan olan 180 sınırını geçerek LYS’ye giriş hakkını elde etti. 2 yıllık üniversiteler için belirlenen 150 puan barajını geçenlerin oranı da yüzde 88’lerde.

2016 YGS sonuçlarını AjansHaber’e değerlendiren eğitim uzmanı Sadık Gültekin, yeni baraj sisteminin adayları nasıl etkilediği sorusuna yanıt verdi. Barajı geçen aday sayısında geçen seneye nazaran artış olduğunun altını çizen Gültekin, dershanelerin kapatılması kararının da etkili olduğunu savundu.

Eğitim uzmanı Sadık Gültekin AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

YENİ BARAJ SİSTEMİ ADAYLARI NASIL ETKİLEDİ?

Yeni baraj sistemi sınav sonuçlarını olumlu etkiledi. Bu seneki sınav sonuçları, geçen yıla nazaran çok daha verimliydi. Türkiye soru-çözüm ortalamalarına baktığımızda sosyal bilimler testi hariç diğer 3 testin ikişer üçer net daha arttığını olduğunu görüyoruz. 2 milyondan fazla kişinin katıldığı bir sınavda iki üç net yükselmesi, azımsanacak bir başarı değil.

BARAJI GEÇEN ADAY SAYISINDA ARTIŞ VAR

Geçen yılla kıyasladığımızda, gerek 150 barajını gerekse 180 barajını geçen aday sayısının daha fazla olduğunu görüyoruz. Geçen sene baraj 140 iken bu sene 150'ye yükseldi karşılaştırma yaptığımızda geçen yıla nazaran 150 barajını geçen aday sayısı, bu sene 100 bin arttı. 100 bin rakamı böyle bir sınavda önemli bir sayı. 180 barajını geçen aday sayısına baktığımızda da 210 binlik bir artış görüyoruz ve bunlar mutlu edici rakamlar. Bunların ortaya çıkmasında birkaç neden var. Birincisi bu sınav sisteminin 7. yılı ve bu sistem oturdu.  İkincisi ÖSYM'nin bu sene ki soru seçiminin daha dengeli olması. Kolay-zor dağılımının daha dengeli olduğunu görüyoruz.

DERSHANELER KARARI MEYVELERİNİ VERİYOR

Üçüncü olarak ise her ne kadar zamanında eleştirip karşı çıkmış olsak da dershane sisteminin kaldırılıp temel lise kavramının oturtulması ve ilk yıl olmasına rağmen olumlu işlemesi, üniversiteye hazırlığın okullara entegre edilmesi ve bu işin maddi boyutunun biraz daha ılımlı olması sınav sonuçlarına olumlu olarak yansıdı. Bu ivmenin aynı şekilde devam etmesi lazım.

SOSYAL BİLİMLER TESTİNİN SONUÇLARI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Sosyal bilimler testinde herhangi bir yükselme söz konusu değil. Fen ve Matematik testlerinde dahi bir yükselme varken, sosyal bilimler testinin aynı yerde kalması düşündürücü bir olay ve bunun gözden geçirilmesi gerekir.

‘ÖĞRENCİLER REHAVETE KAPILMASIN’

Bu sınav sisteminin bu sene 7. senesi ve geçen yıl en kötü verilere sahip olduk. Bir eğitimci olarak karşılaşılması en kötü tablolardan bir tanesiydi bu. Şimdi ise böyle bir ivmenin yakalanması mutlu edici bir sonuç. Aynı temponun önümüzdeki 3 aylık süreçte de devam etmesi ve LYS'de de bu tip sonuçlarla karşılaşmak bizi mutlu edecektir. Eğitim camiası olarak baktığımızda herkes mutlu ve bu tablonun devam etmesi gerekiyor. Fakat öğrenci tarafından baktığımız zaman çıkarmamız gereken bir durum var, YGS'nin böyle güzel geçmesi bizim işleri salmamıza sebep olmamalı ve bu ivmenin aynı şeklide devam edip LYS'de de aynı başarıyı göstermemiz lazım.

LYS’YE BAŞVURU SAYISI 2015 YILINI GEÇECEK

Bundan sonraki süreç son derece önemli. Yaklaşık 3 aylık bir süre var ve bu önemli bir süre. Geçen yıla nazaran LYS'ye başvuru sayısı daha fazla olacak. YGS'deki olumlu tablonun devam etmesi için, adayların bireysel olarak bu süreci çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Çünkü geçen yıla nazaran rakip daha fazla olacak dolayısıyla o sınavda ki başarının sonucu daha belirleyici olacak.

“LYS, ‘ÇALIŞMA’ SINAVIDIR”

LYS'de dengeyi bozan unsur, önümüzdeki 3 ayı nasıl değerlendirdiğimizdir. Buna son derece önem vermemiz gerekiyor. YGS, 'zeki öğrenci' denilen öğrencinin sınavıdır. Fazla efor sarf edilmeye gerek kalmaksızın belli bir puan yapılabilir. Fakat LYS neyse o sınavıdır. Yani çalışan öğrencinin, çalıştığını çok rahat ortaya çıkaracak bir sınavdır. LYS bilgi ve bilgiyi kullanma gücü istiyor. Beklentisinin altında kalan adaylar da olabilir, morallerini bozmasınlar ya da beklentisinin üzerinde sonuç alan adaylar da var onlarda şımarmasınlar çünkü önlerinde daha 2 sınavları var dolayısıyla şu an için 1 tane sınavı aştık ve bundan sonra önümüze iyi bakıp, planlı programlı devam etmemiz gerekiyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar