Yayın yasağı nedir? Neleri Kapsıyor?

Türkiye için seçim zamanı geldi çattı. YSK’nın koyduğu kurallar sınırında yayın yasağı nedir ve yayın yasağı neleri kapsıyor sorusunu sizin için araştırdık. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Türkiye için bir seçim daha geldi çattı. Türkiye 24 Haziran 2018’de yapılacak seçimlere iki aydır hazırlanıyor. İnsanlar seçimlerde biz de sizler için yayın yasağı nedir sorusuna cevap bulduk.17 Nisan’da Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli’nin talebi doğrultusunda erken seçim tartışılmaya başlanmıştı. Akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir basın toplantısı düzenlemiş ve erken seçim tarihini 24 Haziran 2018 olarak belirlediğini açıklamıştı. Böylelikle Türkiye için tarihi seçim hazırlıkları da başlamış oldu. Yayın yasağı neleri kapsıyor sorusunun cevabını sizler için yanıtladık. Yayın yasağı ile merak edilen detayları haberimizde bulabilirsiniz.

YAYIN YASAĞI NEDİR?

Türkiye yeni bir seçim sürecini daha bitirmek üzere. Erken seçim tartışmaları, seçim tarihi ne zaman tartışmalarının yanı sıra seçim süreci bitti. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim talebi doğrultusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini 24 Haziran 2018 olarak açıklamıştı. Seçim haberleri daha sonra partiler cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecine girmişlerdi. Devamında ise milletvekili aday adayları başvuru süreci başlamış, devamında ise partiler milletvekili adaylarını belirlemek için uzun uzun toplantılar yapmıştı. Devamında ise YSK’nın belirlediği sürede adaylarını belirleyip milletvekili adaylarını YSK’ya teslim etmişti.

Peki, yayın yasağı nedir? Neleri kapsar? Sorularının cevabını sizin için araştırdığımız bu konulara bir göz atalım.

Yayın yasağı tam olarak partilerin seçim propagandasının bitmesinin ardından seçimde kanalların belirli bir süre oyları açıklayamama durumuna denir. Yayın yasağı nedir sorusunun cevabı tam olarak medya organlarının YSK’nın belirlediği süreye kadar oy sonuçları açıklayamama durumuna denir.

24 Haziran 2018’de oy kullanma süresi 17.00’de sona eriyor. Vatandaşların en son oy kullanma süresi 17.00’de bittiğinde yasakların tam saat daha bitmemiş oluyor.

YAYIN YASAĞI NELERİ KAPSIYOR?

Yayın yasakları tam olarak oy kullanma süresinin devamında kalkacağı biliniyor. Peki, yayın yasağı nedir sorusunun cevabını açıklamışken, yayın yasağı neleri kapsar? sorusunun cevabını da sizler için derleyeceğiz.

Peki, yayın yasakları neleri kapsar? YSK’nın partiler seçim yasağı 23 Haziran 2018’de saat 18.00’de başlayacak. Peki, bu yasaklar neleri kapsıyor?

Partiler seçim yasakları başlayana kadar partiler kapalı ortamlarda propaganda süreçlerine devam edebilecek. Seçim yasağı başladığında bu faaliyetlere devam edemeyecek.

Seçim yasakları başlayana kadar cumhurbaşkanı adayları medya aracılığıyla reklam sürecine devam edebilirken seçim yasağı başlayınca bu faaliyetler son bulmak zorundadır.

Seçim yasaklara başlayıncaya kadar hoparlörle propaganda yapılabilirken yasaklar başladığında bu uygulamaya devam edilemeyecek.

YSK seçim yasaklarına yeni maddeler ekledi. Bu uygulamalar Resmi Gazetede yayımlandı. Siyasi partiler yol kenarında mabetlerde, kamu kuruluşlarında ilçe seçim kurulanlarının göstermediği herhangi bir yerde propaganda yapamayacak. Bu yasaklar cumartesi 18.00’da net olarak başlayacak.

Yorumlar