Yargıda iade-i muhakeme süreci mi başlıyor?

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında devlet kademesinde tasfiyeler dikkat çekiyor.

Türkiye, 15 Temmuz gecesi sonrasında devlet kademesinde yaşanan tasfiyelerle yeni bir sürece girdi. Devletin her kademesinde tasfiyeler binleri buldu. Özellikle de yargıda meydana gelen tasfiyeler dikkat çekti.

Türkiye, 15 Temmuz sürecinden önce Balyoz, Ergenekon, Dink suikastı, İnternet Andıcı gibi tarihin büyük davalarına şahitlik etti. Birçok subay ve komutan bu davalardan aldıkları cezalarla yıllarca hapis yattı, görevlerinden uzaklaştırıldılar. Komuta kademesindeki birçok isim de emekli edildi. Daha sonra ortaya çıkan belgeler ve dava süreçleriyle bu davalar birer birer düştü. Askeri darbe girişimi sonrasında yargıda meydana gelen tasfiyelerde açığa alınan hakim ve savcıların cezalarının kesinleşmesi sonrasında eskiye dönük dava sonuçlarında şaibe var denilerek dava açılabilecek. Aynı zamanda FETÖ’den haklarında soruşturma açılan, kişisel davaların da şaibeli olabileceği düşünülüyor.

Avukat Cesim Parlak, “Daha önceki dönemde özellikle devletin anayasal düzenine karşı işlenen suçlardan dolayı tutuklanıp, hüküm giyen Balyoz, Ergenekon ve benzeri davalarda bu konuda yargılama yapan hakimler, eğer ki FETÖ terör örgütü üyesi olarak tutuklanmışlarsa, bu davaların zaten onların kumpası olduğu gerekçesi olduğundan dolayı o davaların yeniden iade-i muhakeme yolu açılır” ifadesini kullandı.

Avukat Cesim Parlak, eskiye dönük davalarda iade-i muhakeme sürecini AjansHaber’e değerlendirdi.

Ceza Usül Yasası, iade-i muhakeme hükmünün açıkça düzenlenmiş iade-i muhakeme konuları sınırlıdır. Eğer ceza muhakemesi kanunu düzenlenen şartlardan bir tanesine uyuyorsa, işte yargılama yapan hakimin o konuda yargılama yaptığı konuyla ilgili olarak kasıtlı davrandığı, karşı tarafın hastane tutumundan dolayı bu kararı verdiği, hakim de başka bir o konuyla ilgili bir mahkumiyeti bir suçlamayla karşı karşıya kalırsa, iade-i muhakeme yoluna gidilebilir.

'KESİN HÜKÜM İADE-İ MUHAKEME YOLUNU AÇAR'

Bu da adil davalar da alacak verecek davalarında ticari davalarda iş davalarındaki dosyalarda yargılamanın yenilenmesi konusunda bu hakimlerin gözaltına alınması neden olmaz. Ama daha önceki dönemde özellikle devletin anayasal düzenine karşı işlenen suçlardan dolayı tutuklanıp, hüküm giyen Balyoz, Ergenekon ve benzeri davalarda bu konuda yargılama yapan hakimler, eğer ki FETÖ terör örgütü üyesi olarak tutuklanmışlarsa, bu davaların zaten onların kumpası olduğu gerekçesi olduğundan dolayı o davaların yeniden iade-i muhakeme yolu açılır. Kesin bir hükümle birlikte mahkumiyet halinde bu sefer de onlar o davayla ilgili iade-i muhakeme yolu açılır.

'MAĞDURLAR DEVLETE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLECEK'

Bu davaların halk mahrumiyeti oluşan mağdur olan kişiler özellikle bu davalarda olan FETÖ’cü hakim ve savcıların tarafsızlığından ve kasıtlı olarak bir örgütün eylemi içerisinde davaları bu şekilde manipüle ettikleri gerekçesiyle devlete karşı tazminat açacaklar. Hakları ne ise hepsinin tazmini talebinde bulanacaklar.

'DAVALARIN ZAMAN AŞIMI YOK'

Haksız fiilden ya da yargılamanın haksızlığından kaynaklı olduğundan dolayı nitelik itibariyle mesele insan hakları ihlali niteliğinde olduğu için burada haksız fiilden kaynaklı bir durum olmadığından dolayı öğrenildiği tarihten itibaren süreleri başlar. Şu anda bu davaların zaman aşımı yok. Yargılamanın iade-i muhakeme kararları hiçbir zaman zaman aşımına uğramaz. Sorun ortaya çıktığından itibaren iade-i muhakeme talebinde bulunabilirler.

'SUÇLARI KESİNLEŞİRSE CEZA SÜRELERİ ARTAR'

Devlet bu tazminatları ödemekle yükümlüdür devlet yargı eliyle yapılan hatalarda anayasanın 125. Maddesi gereğince idarenin işlem eylemlerinde sorun devlete aittir. Ama bu idari bir işlem olmasa da bu yargısal faaliyettir. Yargısal faaliyette de CMK 141, 142’de tutuklama haksız kararlardan dolayı oluşan hak kayıplarından dolayı devlet hazine tazminatından ödemek zorunda kalıyor. Sonra devlet döner bu konuda haksızlığın içinde kim bulunmuşsa örgüt üyeliklerinden dolayı bu hakim ve savcılar mahkum olduktan sonra gelip bunlara rücu edecek. Ayrıca o davalarda şaibe yapıldıysa ondan dolayı görevi kötüye kullanma, sahte belge, sahtecilik suçlarından ayrıca ceza alır. Çünkü diğerinden farkı bir şeydir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar