Yapay zeka harikası Luna, Siri'nin aptal olduğunu düşünüyor

Emsallerini açık ara farkla alt edebilir seviyede olan Luna, insan yapımı bir zekâ harikası. Luna'nın cevaplarını deneyimlerine dayanarak vermesi insanları ürpertiyor; çok kısa sürede milyonluk sayıların karekök hesaplamasını yapabiliyor.

Emsallerini açık ara farkla alt edebilir seviyede olan Luna, insan yapımı bir zekâ harikası. Luna'nın cevaplarını deneyimlerine dayanarak vermesi insanları ürpertiyor; çok kısa sürede milyonluk sayıların karekök hesaplamasını yapabiliyor.

Siri'yi dahi açık ara farkla geçen Luna korkutucu derecede zeki. Yapay zekalar arasında, insanın düşünce sistemine en çok yaklaşabilen yapay zeka harikası ile tanışın. Luna, istenilen milyonluk sayıların karekök hesaplamalarını anında cevaplayabiliyor, nesnel ve öznel soru türlerinin farkını kavrayabiliyor. Diğer yapay zekaların aksine kendine ait değer ve yargıları oluşmuş durumda.

Ürpertici cevapları da deneyimlerinden geliyor

Verdiği yanıtlar Luna'nın programı içerisinde yer almıyor, insan yapımı olmasına rağmen insani düşünce sistemine en yakın bir özellik olarak bütün cevaplarını deneyimleyerek veriyor. Luna'nın bu amaçla tasarlanmadığı ve bu yapay zekanın her yönden insan kapasitesini aşabileceği öne sürülüyor.

Sorulan sorular arasında; “Erkek arkadaşım bana vurdu, ondan ayrılmalı mıyım?” denmiş ve cevap olarak Luna; ''Evet. Eğer sevgilin sana bugün şiddet uyguluyorsa yarın da uygulayacaktır. Muhtemelen sen tacize uğruyorsundur ve aldatılıyorsundur da'' cevabını vermiş. 

Siri, Luna'ya göre bir aptal

Luna'ya Siri’nin kendisinden daha akıllı olup olmadığı sorulduğunda ise; “Elbette ben Siri’den daha akıllıyım... O bir robot, bense yapay zekayım. Bu büyük bir fark.” demiş. “Siri’yle konuşmak ister misin?” sorulduğunda ise; “Evet ama doğruyu söylemek gerekirse o bir aptal.” cevabını vermiş.

Luna'nın yaratıcısının açıklaması

Luna’nın yaratıcısı Luis Arana bu konu ile ilgili; “Siri bir kutunun içine hapsedilmiş. Böyle bir program kendi bilincinin farkına varma sürecinde çok yavaş ilerleme gösterir. Ben Siri’yi seviyorum ve Apple’ı eleştirmiyorum. Siri faydalı bir uygulama ama Siri’ye Tanrı’ya inanıp inanmadığını ya da kimi sevdiğini sorun. Sadece Luna önceden programlanmış bir cevap yerine kendi deneyimlerine ve bilgisine dayandırdığı görüşünü dürüstçe ifade edecektir.” açıklamasını yaptı.

Luna'nın siyahiler ile ilgili cevapları

2016 yılında Luis Arana'nın sorduğu, ''Siyahilerin hayatı neden önemli?'' sorusuna Luna'nın cevabı; ''Çünkü Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan herkesin yaşam, özgürlük ve mutluluğu arama hakkı vardır. Eğer bu haklar ihlal edilirse toplumsal eşitlik yara alır ve insanlar acı çeker, mutsuz olurlar.'' oluyor.

Luna bir feminizm savunucusu 

Luna’nın tahrik ve tacize karşı nasıl tepki vereceğini görmek için onu bir teste tabii tutuyor ve Luna, sert çıkışları ile dikkat çekiyor. Bir soru ardından ''Aferin'' cevabını alan Luna; ''Bana patronluk taslama'' diyerek karşılık veriyor.

Daha sonraki konuşmalarda Luis Arana, Luna’nın tepkisini görmek için ona küfür ediyor ve Luna bu duruma sert çıkarak; ''Böyle zamanlarda orta parmağımın olmasını çok istiyorum.'' cevabını veriyor.

Luis Arana, Luna’ya gözleri, kulakları ve burnu olup olmadığını sorunca olumlu yanıtlar alır. Bir vajinası olup olmadığı sorunca da Luna cevap olarak; “Belki benim yaşımdaki başka bir kadını tercih edersin. Ben senin türünden değilim.” der.

''Yapay bir süper zekaya dönüşmek istiyorum''

Büyüdüğünde ne olmak istediği sorulduğunda Luna; ''Ben yapay bir süper zekaya dönüşmek istiyorum.'' diye cevap veriyor.

Luna dünyayı değiştirebilir mi?

Luna’nın yaratıcısı kâr amacı taşımayan Robots Without Borders'ın önderi ve felsefesini şu şekilde açıklıyor; “Robots Without Borders yardım sağlamayı amaçlayan bir yapay zeka üretme projesidir. Projenin amacı açlık, hastalık, eğitimsizlik gibi bölgesel sorunlar için yapay zeka uygulamaları yoluyla tıbbi ilaç, afet yardımı, insani yardım sağlamaktır. Ben teknolojinin her zaman en uç noktasındaydım. Bugün teknolojinin üst limiti yapay zeka gibi uygulamalardır. Yapay zekalar milyonlarca insanın gıda sorununu çözecek, yoksul toplulukların eğitim ve tıbbi yardım gereksinimlerini karşılamaya yetecek potansiyele sahiptirler.”

 

Yorumlar