‘Atalay Filiz yakalanmasaydı cinayetlere devam edebilirdi’

Günlerdir her yerde aranan 3 cinayet ve bir kayıp olayının zanlısı Atalay Filiz dün İzmir’de yakalanırken, zanlının psikolojik durumu ve toplum üzerindeki etkisi tartışma yarattı.

Kamuoyunu 17 gündür meşgul eden, iki cinayet ve bir kayıp olayının ardından son olarak Tuzla’da tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı’nın katil zanlısı olarak aranan Atalay Filiz dün İzmir'in Gümüldür İlçesi'nde bir minibüste yakalanırken, ülke gündemine 'Seri katil' kavramını bir kez daha getirdi. Tuzla'daki cinayetten itibaren seri katil olarak tanımlanan Atalay Filiz'in yakalandıktan sonra üzerinden çıkanlar ve psikolojik olarak içinde bulunduğu ruh hali en çok konuşulan konulardan biri oldu.

Arandığı ilk günden itibaren gelen ihbar telefonları ve son olarak Filiz'in İzmir'de yakalanması sonrası polis memurlarının çektirdiği selfieler, 3 cinayetle suçlanan bir zanlının toplum üzerindeki etkisi konusunda yeni bir tartışma yarattı.

Atalay Filiz'in psikolog ve seri katil olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Psikolog Doğan Demirkan Özdemir, AjansHaber'e yaptığı açıklamada, kaçış sürecinin her ayrıntısıyla medyada yer bulmasının büyük tehlikeler yaratacağını belirterek; "Atalay Filiz’in 17 gündür her yerde aranması ve bunun her an medyada yansıması toplum üzerinde özenme, taktir etme ve model alma etkisine neden olmuş olabilir" dedi.

İşte Psikolog Doğan Demirkan Özdemir’in AjansHaber’e yaptığı o açıklama;

SERİ KATİL VEYA PSİKOPAT DEĞİL

Öncelikle bir katilin seri katil olarak tanımlanabilmesi için cinayetleri peş peşe işliyor olması gerekiyor. Yine seri katil olarak değerlendirilmek için gerekli olana benzerlikler yok ortada. Seri katillerin işledikleri cinayetlerde teknik olarak, düşünce olarak, seçilen kişiler olarak benzerlikler vardır. Bugün üç ya da dört cinayetten bahsediliyor, bu cinayetlerde benzerlik yok.  Yine seri katillerin amaçlarından bir tanesi de dikkat çekmek, ilgi çekmek ve sosyal onay duygusu almaktır. Bu durumun seri katil olarak değerlendirilmesi mümkün değil.  Yine incelediğimizde Atalay Filiz’i psikopat tanımıyla da açıklayamayız. Çünkü, ilk ifadesinde de cinayetleri bir takım tetikleyici etkenler sonucunda işlediğinden bahsediyor. Psikopat olarak tanımlanabilmesi için zanlının geçmişi, yaşamı, duygusal olarak durumunun detaylı olarak incelenmesi gerekiyor.

TÜRKİYE’DE PEK FAZLA ÖRNEĞİ YOK

Biz toplum olarak hemen etiketler koyuyoruz. Birden bire seri katil denildi ve o andan itibaren seri katil imajı çizildi toplumsal algı olarak. Bu çok da ilginç oldu ve dikkat çekti. Çünkü Türkiye’de pek fazla seri katil örneği yoktur. Türkiye’de işlenen cinayetler genelde planlı, programlıdır ve kızgınlıklar sonucu işlenmiştir. Yani belirli bir travmadan sora ortaya çıkan seri katil durumu toplumumuzda pek fazla gözükmüyor.

ATALAY FİLİZ ÇOK ZEKİ DEĞİL

Atalay Filiz’in kaçış sürecini, üzerinde çıkanları ve ilk ifadesini değerlendirdiğimizde aslında Filiz’in çok da soğukkanlı olmadığını görüyoruz. Soğukkanlı olsaydı Türkiye’de durmazdı. Çünkü medyaya çıkan bir insanın Türkiye’de her şekilde bulunacağını bilir. Evet zeki bir insan, ancak konuşulduğu gibi abartılı derecede zeki olduğunu söyleyemeyiz. Üzerinde bir çok kimlik bulundu, bu kimlikler başka yerlerde kullanılabilmek için düzenlenmiş, ancak imajını bile değiştirmemiş. Dikkat ettiğimiz de Atalay Filiz çok zeki bir insan olsaydı saçını uzatırdı, peruk kullanırdı ancak Filiz buna ihtiyaç duymadı. Ayrıca Türkiye’de ne kadar medyaya çıkarsa çıksın zeki bir insanın yakalanması da çok kolay değildir.

YAKALANMASAYDI CİNAYETLERE DEVAM EDEBİLİRDİ

Bir kere cinayet işleyen bir kişinin, ikinci bir cinayeti işleme olasılığı artar. Bu biraz da insanın doğasıyla da ilgili bir durum. Kırsal kesimde yaşayan insanı düşündüğümüzde ilk hayvanı kestiğinde farklı hissediyordu, ikincisini kestiğinde farklı.  Eğer, yakalanmasaydı başka cinayetler işleme olasılığı yüksekti.

ÖZENME VE MODEL ALMA

Atalay Filiz’in 17 gündür her yerde aranması ve bunun her an medyada yansıması toplum üzerinde özenme, taktir etme model alma etkisine neden olmuş olabilir. Polisler bile selfie yapıyor bu zanlıyla. Bunun nedenlerine baktığımız da; ilk olarak ‘uzun zaman seni aradık, ama kaçmayı başardın’ diye taktir ettiklerini söyleyebiliriz.  Bu aynı zamanda bir özendirici etki de oluşturuyor olabilir. Çünkü saygınlık kazanacaktır bu kadar süre yakalanmamış olması. Aklında en ufak bir böyle bir cinayet fikri taşıyan birey, Filiz’in hikayesini inceleyerek onun yaptığı hataları yapmamayı kafasında kurabilir. Bu durum da toplum için oldukça tehlikeli bir boyut kazandırıyor

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar