Volkswagen'e bin 400 dava açıldı!

VW yatırımcıları, emisyon hilesi sırasında maruz kaldıkları yüksek miktardaki kayıpları için şirkete yaklaşık 8,2 milyar euroluk bin 400 dava açtı.

Dizel skandalı nedeniyle Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’ne bağlı Braunschweig Eyalet Mahkemesi, yatırımcıları tarafından Alman otomobil üretici Volkswagen AG'ye (VW) toplamda bin 400 dava açıldığını bildirdi. Açılan davalarda VW'e toplamda 8,2 milyar euro talep edildi. 

Mahkemenin açıklamasına göre, şu anda VW AG'ye karşı çoğu bireysel yatırımcılar tarafından açılmış bin 400 dava mahkemede beklemekte. Tüm süreçlerin anlaşmazlık değeri toplamı yaklaşık 8,2 milyar euro. Şimdiye kadar ulaşan davaların kayıt işlemlerinin 4 haftada tamamlanabileceği aktarılan bilgiler arasında yer alıyor. Dava dosyalarına ilişkin ek alan ve ek personel de oluşturuldu.

TAZMİNAT TALEP EDİLİYOR

Açıklamada ayrıca yatırımcılarının VW şirketine açtığı bin 400 şikayetin Braunschweig Eyalet Mahkemesi’ne başka dönemlerde bir yılda yapılan şikayetlerin yüzde 50’sini oluşturduğu kaydedildi. Öte yandan, Almanya'nın Bavyera, Baden-Württenberg ve Hessen Eyaletleri'nde de VW'ye karşı benzer davalar açılmıştı. Söz konusu davalarda ise toplam 5,8 milyon euro talep edildiği açıklanmıştı. VW yatırımcıları, emisyon hilesi sırasında maruz kaldıkları yüksek miktardaki kayıpları için tazminat talep ediyor.

VOLKSWAGEN'İN GEÇMİŞ SKANDALLARI

Geçen yılın Eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı, VW'nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı Martin Winterkorn istifa etmişti. 10 üst düzey yöneticinin de işine son verilmişti. VW, emisyon skandalı nedeniyle oluşabilecek zararlar ve tazminatlar için geçen yıl 6,5 milyar euro ayırdığını duyurmuştu.

Yorumlar