2016 Vergi affı çıktımı? Vergi prim borcu affı ile ilgili Maliye Bakanı müjde verdi!

Vatandaşlar tarafından Vergi affı çıktı mı? sorusuyla 2016 yılında vergi prim borcu affı olacak mı? ve Kimler ve hangi mükellefler yararlanacak?soruları ile ilgili müjdeli haber Maliye Bakanından geldi.

Vergi affı çıktı mı? Sorusu vergi borcu olan mükellefler tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyordu. Müjdeli haber Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi.2016 yılında vergi affı varmı? Vergi affı olacak mı sorusuna yanıt veren Bakan Ağbal, Vergi ödemelerini yapamayanlar ve bu yüzden borçlular listesinde bulunanlar için müjde niteliğinde Vergi Affı geleceğini açıkladı. Vergi Affı hakkında kısa bilgi veren Maliye Bakanı, vergi borçlarına yapılandırma işlemi getirileceğini ve 30 Haziran 2016 tarihine kadarki vergi ve sigorta primi borçlularına taksitli yapılandırma yapılacağını belirtti. Vergi affı demek devletin bazı alacaklarından vazgeçmesi anlamına geliyor. Borç silinmesi şartları belirli koşullara göre değişiklik göstermiştir. İş dünyasının çeşitli kesimlerinin bir araya geldiği Fikir Sofrasına katılan maliye bakanı vergi affı ile ilgili soruları yanıtlamıştı. Maliye Bakanı Naci Ağbal vergi affı 2016 da varmı? sorusuna cevap olarak, kısa bir süre Maliye Bakanın yapmış olduğu açıklamaya göre, vatandaşların uzun süreden beri beklediği vergi affı kapsamında tüm borçlar elbette ki silinmiyor. Yalnızca borçların ödenmesi konusunda yeni bir yapılandırmaya imza atılıyor şeklinde oldu. 

BAKANI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Maliye bakanı Naci Ağbal katılmış olduğu Fikir sofrası toplantısında son dönemlerde sıklıkla konuşulan vergi affı ile ilgili açıklamada bulundu. Vergi affı 2016’da varmı?  Maliye Bakanı Naci Ağbal İş dünyasının çeşitli kesimlerinin bir araya geldiği Fikir Sofrasına katılan maliye bakanı vergi affı ile ilgili soruları yanıtladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal Vergi affı 2016 da varmı? Sorusu ile ilgili olarak şunları söyledi. “Son dönemde farklı kesimlerden vergi affı talepleri gündeme geliyor. Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Vergide gri alanları azaltmak, üretime, Ar-Ge’ye yönelik yatırımları arttırmak gibi hedeflerimiz var” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuşmasında bütçe performansı ile ilgili konulara da değindi. Bütçe ekonomisinin önemli ekonomik göstergelerden biri olduğuna dikkat çekerek, Ağbal “Bütçe açığını düşük tutmak gerçekten çok önemli. Devletin üretim ve yatırıma dönük büyüme hamlesini desteklemesinin yanı sıra düşük bütçe açığı, kamu maliyesinde oluşturduğumuz disiplin sayesinde enflasyonla mücadelede elimizi güçlendiriyor. Tasarruf hacminin artırılmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla her zaman kamu borcunun ve kamu gelirlerinin kalitesini daha da yükselterek kamu maliyemizi sağlam tutmayı hedefliyoruz” demişti.

MÜJDELİ HABERİ MALİYE BAKANI VERDİ

Vergi affı ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. Vergi ödemelerini yapamayanlar ve bu yüzden borçlular listesinde bulunanlar için müjde niteliğinde Vergi Affı geliyor. Vergi Affı hakkında Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarına yapılandırma getirileceğini ve 30 Haziran 2016 tarihine kadarki vergi ve sigorta primi borçlularına taksitli yapılandırma yapılacağını belirtti. Bilindiği üzere vergi ödemelerinin zamanında yapılmamış olması, üzerine eklenen cezalar ile birlikte borçların ödenemez bir hal almasına neden oldu. Aftan yaklaşık 5 milyon vatandaş yararlanabilecek.

 



VERGİ AFFINDA TÜM BORÇLAR SİLİNMİYOR 

Vergi affı kapsamında tüm borçlar elbette ki silinmiyor. Yalnızca borçların ödenmesi konusunda yeni bir yapılandırmaya imza atılıyor. Yapılandırmanın kapsamından oldukça geniş bir kitle faydalanabiliyor. Af esnafları, kobileri, holdingleri ve vatandaşları kapsıyor. Bu bağlamda yaklaşık 160 milyar liralık vergi borcu yeniden yapılandırılıyor. Bu konuda en avantajlı durum ise affın belirli bir alanla veya borç limiti ile kısıtlı olmaması oluyor. Yani Vergi ve Prim Borcu Affı kapsamında trafik cezalarından sigorta primlerine ve konut vergilerine kadar pek çok borç türü bulunuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda en yüksek vergi borcunun holdinglere ait olduğunun belirlenmesi nedeniyle durumdan en çok memnun olacak kesimin de holdingler olduğu düşünülüyor. Vergi Affı yapılandırması kapsamında tek taksitte ödeme yapamayanlara yönelik 18 aylık vade ile ödeme yapma şansı tanınıyor.

15 TEMMUZ'DAN ÖNCE TASLAK HAZIRLANMIŞTI

Vergi Affı’na yönelik 15 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen darbe girişiminden önce bir taslak hazırlandığı öğrenildi. Bu taslak mecliste oylamaya sunuldu ve birtakım prosedürlerin tamamlanmasının ardından uygulama sürecine geçiş yapılacak. Belirtilen yasa yürürlükten geçtikten sonra borçlu olan tüm vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlayan avantaja dönüşecek. Aynı zamanda taksitlendirmenin yanı sıra faizlerin silineceği konusunda da söylentiler gündemde. Af kapsamında yapılacak düzenleme ile devletin tahsil edemediği borçlar konusunda 50 milyar liralık bir kaynak elde edeceği düşünülüyor.

EKİM SONUNA KADAR BAŞVURMAK GEREKİYOR

Vergi borçlarını yapılandırak ödeyecek olan vatandaşların Ekim ayının sonuna kadar vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 Hazıran 2016 tarihinden önceki dönemler ile alakalı olarak bulunan borçların Ekim ayı sonuna kadar vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumu dairelerine müracaat edilerek vergi borçlarına yönelik Kasım ayından itibaren, prim borçlarına yönelik ise Aralık ayından itibaren taksitli ya da peşin olarak ödeme yapılabileceğini belirtiyor. Taksit seçenekleri 6 ay, 9 ay, 12 ay ve 18 ay şeklinde gerçekleşecek. Fakat her taksit 2 ayda bir ödeneceği için vatandaşlar 12 ay ile 36 ay arasındaki dönemde borçlarını rahat bir şekilde ödeme imkanına kavuşacak. Vergi ve Prim Borcu Affı ile ilgili olan yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin tecil ve taksit işlemleri doğrultusunda vergi dairesine yazılı bir şekilde başvurması gerekiyor. Hazırlanması gereken dilekçeye dair Tecil ve Taksitlendirme Talep Formuna Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor. Sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve talebin geri çevrilmemesi için bu formun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor.

3  MİLYON KİŞİ BAŞVURU YAPABİLECEK

Vergi borcunun taksitlendirilmesi ile ilgili olarak açıklamada bulunan Ağbal, 2011'de Vergi Barışı Kanunu ile bunu bir defa yaptıklarını anımsatarak, "Buna yeniden imkan veriyoruz. Sistemden çıkanlara onu getiriyoruz. Bu, milyonlarca vergi mükellefini, sosyal güvenlik mükellefini ilgilendiriyor. Önemli bir düzenleme inşallah Meclis açılır açılmaz bu düzenlemeyi süratle yapacağız. En az 3 milyon civarında vatandaş bu düzenleme için tekrar müracaat edebilecek” dedi.
Vergi ve prim borçları için sağlanan 36 aylık taksit imkanı süresinin yarısına gelindiğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti: "Sistemden çıkanlara diyoruz ki 'gelin aksattığınız birkaç taksit vardır onları ödeyin, tekrar sisteme girin.' Bunun faydası ne? Diyelim ki 100 lira ödeyeceğine vergi cezasını daha düşük ödeyecek. Bu önemli bir imkan. Bu imkanı tekrar elde etmiş olacaklar. Prim ve vergi borçlarını geçmişte taksitlendirdiği halde ödeyemeyen vatandaşlarımıza böylece ikinci bir şans tanımış olacağız." Naci Ağbal, uygulamanın yürürlüğe girmesinin, özellikle yaz aylarında esnaf açısından bir rahatlama sağlayacağını da sözlerine ekledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, prim borçlarıyla ilgili olarak en az 3 milyon vatandaşın başvurabileceğini belirterek, "Prim ve vergi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlarımıza ikinci bir şans tanıyacağız" dedi.

VERGİ TAKİBİNDE 'ONLİNE' DÖNEMİ

Vergi ilcelemeleri ile ilgili açıklamalar yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi incelemelerinin artık 'online' olarak takip edilebileceğini söyledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuoyunda vergi incelemesinin genelde "korkutucu" olarak algılandığını ancak söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğunu belirterek, "Mükelleflerimiz hazırladığımız portal ile artık vergi incelemelerinin hangi aşamada olduğunu 'online' olarak anında görebilecek." dedi. Ağbal yaptığı açıklamada, mükelleflerin haklarını korumaya ve vergi bilincinin artırılmasına büyük önem verdiklerini, diğer taraftan Maliye Bakanlığını daha şeffaf hale getirmek için birçok adım attıklarını vurguladı.

VERGİ İNCELEMESİNDE ŞEFFAF DÖNEM GEÇİLİYOR

Maliye Bakanlığı şeffaflaştırma kapsamında yapılan çalışmalara bir yenisini eklediklerini anlatan Ağbal, kamuoyunda vergi incelemesinin genelde 'korkutucu' olarak algılandığını söyledi. Ancak söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın çoğu, bu haklarından habersiz. Böyle olunca da vergi incelemesi kortucu gelebilir. Oysa, her zaman söylediğim gibi inceleme mükellefi bezdiren bir hal almamalı. İdare olarak herhangi bir alacağın kaybına asla izin vermeyiz ama bunu yaparken, mükellefimizin hakkını, hukukunu da korumalıyız. Bunu sağlamak için şimdi yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda 'mükellef portal' uygulamasını Vergi Denetim Kurulunun internet sayfası olan 'www.vdk.gov.tr'de kullanıma açıyoruz."
Bakan Ağbal, mükelleflerin sisteme, kendilerine verilen sorgu numarası ile ulaşabileceğini kaydetti.

İLERİKİ DÖNEMLERDE VERGİ AFFI OLCAK MI

Arslan Şirketler Grubu Başkanı Ahmet Arslan’ın öncülüğünde gerçekleşen, iş dünyasından çeşitli temsilcilerin katıldığı Fikir Sofrası “Global Ekonomik Gelişmeler, Türkiye Ekonomisi ve Kamu Maliyesinin Görünümü” başlıklı toplantıda son 14 yıllık iktidarın performansını özetleyen bir konuşma yapan Ağbal, iş adamlarının sorularını yanıtladı. Önümüzdeki dönemde yeni bir vergi affı ya da belli sektörlerde vergi indirimi olup olmayacağı yönündeki sorulara yönelik Ağbal’ın cevabı netti.

GRİ ALANLAR AZALTILACAK

Son dönemde çeşitli kesimlerin vergi affı konusunda taleplerde bulunduğunu söyleyen Ağbal şöyle konuştu: “Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Bizim herhangi bir sektöre vergi affı getirmek gibi bir düşüncemiz yok. Şu anda 2014’te getirilen yeniden yapılandırma uygulaması için gerekli adımları atıyoruz. Ama bunun dışında herhangi bir af çalışmamız yok. Vergi konusunda gri alanları azaltacak önlemler alacağız, uzlaşma süreçlerini kolaylaştırmak, vergi yargılamalarında süreci hızlandırmak gibi alanlarda bazı adımlar atacağız.”

ASGARİ ÜCRETTE EYLÜL SIKINTISI

NET olarak 1300 TL’ye yükseltilen asgari ücretin işverene getirdiği ek maliyetler de toplantıda gündeme geldi. Eylül ayından itibaren artan oranlı vergi sisteminden kaynaklanan, 70-80 lira civarındaki bir ek kesintinin işçiye mi işverene mi yansıtılacağı tartışması hakkında Ağbal şu değerlendirmeyi yaptı: “Asgari ücrette bir eylül sıkıntısı var. Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde olur. Ama asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren 1300 TL olacağını açıkladık. Bu bizim bir sözümüzdür. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerinin bir kısmını geçici olarak düzenledik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL ek maliyet getirdi. Ama biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendi. Eylül ayına kadar bu konuda vergi dışında nasıl farklı bir çözüm getirebiliriz, buna Çalışma Bakanlığımız ile birlikte bakıyoruz” dedi.

YURTDIŞINA ÇIKAN 200 DOLAR ÖDESİN

NACİ Ağbal’ın, iş dünyasından gelen istekleri not aldığı toplantıda, bazı ilginç talepler de dile getirildi. Son dönemde görünümün kötüleştiği turizm sektörüne ilişkin değerlendirme yapan bir iş dünyası temsilcisi, ‘Yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarından 200 dolar alınsın. Bu yolla toplanan para da Türkiye’nin tanımı için kullanılsın’ şeklinde bir öneride bulundu. Buna karşılık ihracatçı kimliği ile bilinen başka bir iş adamı da, bu öneriye katıldığını belirterek, “Sadece turist olarak çıkanlardan 200 dolar alınsın. Bizim gibi çok sık yurtdışına çıkan işadamlarından da 15 liralık harç pulu alınmasın’ önerisini getirdi. Bu önerilere ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmaması dikkat çeken Ağbal, “Turizm sektöründe olanlara gözümüz kapatmış değiliz. Bir takım önlemler aldık, gerekirse ek önlemler de alabiliriz” dedi.

Yorumlar