Kritik toplantı bugün! Vatandaş ev almak için kuyruğa girecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bankalara yaptığı “faiz oranlarını yıllık yüzde 9'a” indirin çağrısı geniş yankı bulurken, bankalar tarafından nasıl karşılık bulacağı da merak konusu oldu.

Ankara Beştepe'de Oda ve Borsa Başkanları'yla İstişare Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara faiz düşürün çağrısı yaptı. Erdoğan konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankalarının faiz oranlarını yıllık yüzde 9'a kadar çekmelerini istedi. Cumhurbaşkanı, "Yıllık faiz oranlarının tek haneli rakamlara sanayici için ise oranları çok daha aşağı çekip sürümden kazanmalarını isteriz" dedi.

Faiz konusunda dünyadan örnekler veren Erdoğan, "Dünya sıfıra yakın faizle çalışıyor, Japonya'ya bakın, ABD'ye bakın sıfırlarla çalışıyor, Avrupa'ya geliyorsun %1-2'de çalışıyor bize ne oluyor? Olmaz bu zulümdür" yorumunu yaptı.

KRİTİK TOPLANTI BUGÜN

Erdoğan’ın bu açıklamasının bankalar tarafından nasıl karşılık bulacağı merak konusu olurken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben,"Bugün sektörde faaliyet gösteren en büyük bankalar, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği yöneticileri ile yapacağımız toplantıda bunları da konuşup değerlendireceğiz." dedi.

Faiz indirimi için bankaların büyük fedakarlık yapması gerektiğinin altını çizen Ekonomist Abdurrahman Yıldırım, AjansHaber’e yaptığı açıklamada olası bir indirimde konut kredisi taleplerinde büyük bir artış yaratacağını belirterek “Bu oran tüketiciyi yüzde 25’ten daha da avantajlı bir duruma getirirken, bir konutun yüzde 25 daha ucuza alınması anlamına geliyor. Ve eğer bu da uygulanabilirse büyük bir talep olur,  insanlar konut kredisi için kuyruğa girer” dedi.

İşte ekonomi yazarı Yıldırım’ın AjansHaber’e yaptığı açıklamalar;

2013’YE YÜZDE 8,29’A KADAR İNMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konut alıcısına cazip bir faiz fırsatı sunmak istiyor. 10’un altında olacak bir yıllık faiz de aylık yüzde 1 ve altı faiz oranına denk gelecektir, bu da konut almak isteyen tüketiciler için büyük bir fırsat yaratacaktır. Daha öncede bu tabloyu gördük, konut kredisi faiz oranı 2013 Mayıs ayında 8,29’a kadar inmişti. İlk defa 1 milyonun üzerinde kon ut satıldı ve Mortgage Kredisi çok yaygınlaştı. Bu kredinin kullanımı diğer yıllara göre iki katına çıktı.

ERDOĞAN, EKONOMİYE YENİ BİR İVME KAZANDIRMAK İSTİYOR

Dolayısıyla böyle bir durumu yeniden canlandırmak ve ekonomiye yeniden bir ivme katmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle bir talepte bulunuyor. Ancak bu isteğin gerçekleşip, gerçekleşmeyeceği konusunda şimdiden bir şey söylemek zor. “Bankaların böyle bir indirim için imkanları nedir?, Maliyetleri buna imkan veriyor mu?” bu sorulara yanıtlar vermek gerekiyor.

BANKALARIN BÜYÜK FEDAKARLIK YAPMASI GEREKİYOR

Konut için verilen krediyi, başka alanlarda da kullanmak isteyenler olabilir. Çünkü, eğer böyle bir indirim olursa konut kredisi, diğer kredi oranlarından ciddi bir şekilde aşağıda olmuş olacak. Normal ticari kredi faizleri yüzde 13,5 ve diğer tüketici kredileri yüzde 15 civarında. Bu da bir sorun yaratacaktır, bu durum en azından banklarını karını, komisyonunu aşağıya çekecektir. Bankaların ya karlarından ya da sermayelerinden büyük bir fedakarlık yapması gerekiyor. Buna da karar verecek olan bankalardır.

YÜZDE 25 DAHA UCUZ

Şuanda konut kredilerinde 13,5 gibi bir faiz oranı var. Dolayısıyla bu 1,07’lik bir faize denk gelir, eğer bileşik hesabını dışlarsak. Yani 100 bin liralık bir konut kredisi çeken birisinin aylık olarak 1070 lira ödemesi gerekirken, bu faiz oranı 0,75 indirilirse 750 lira ödeyecek. Bu oran tüketiciyi yüzde 25’ten daha da avantajlı bir duruma getirirken, bir konutun yüzde 25 daha ucuza alınması anlamına geliyor.

İNSANLAR KUYRUĞA GİRER

Böyle bir indirim gerçekleşirse tüketim artacağı için ekonomi pozitif anlamda etkilenecektir. Ancak burada bankaların bunu hangi kaynakla karşılayacağı soru işareti. Eğer bu indirimin olur imkanı varsa önce kamu bankaları uygular. Ve eğer bu da uygulanabilirse büyük bir talep olur,  insanlar konut kredisi için kuyruğa girer.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar